Zmysł smaku i zapachu ważny dla zdrowia zębów

Ludzie odczuwają smak słodki szybciej niż inne, a przyczyną jest wielkość cząsteczek substancji, na które reaguje. Jego doznania kształtuje także do pewnego stopnia zmysł zapachu, oba zmysły mają znaczenie dla ogólnego zdrowia, wynika z publikacji w czasopiśmie PLOS Computational Biology.
Dogłębne zbadanie funkcjonowania zmysłu smaku może pomóc w walce z takimi chorobami jak otyłość, ale także co ważne dla stomatologów - próchnica.
Zmysł smaku może mieć wielkie znaczenie dla zdrowia, wyobraźmy sobie, że za jego sprawą następuje przyspieszenie i skrócenie procesu transportu składników słodyczy, a w efekcie szybkie "wysycenie" układu nagrody w mózgu odpowiadającego za odczuwanie przyjemności, a zatem i ograniczenie spożycia cukru, wyjaśnia otolaryngolog dr Zhenxing Wu, z Ohio State University Department of Otolaryngology - Head and Neck Surgery.
Zdrowie ogólne wiąże się ze zdrowiem jamy ustnej, zatem zrozumienie jego funkcjonowania (zwłaszcza we wczesnych fazach odczuwania) może prowadzić do opracowania metod poprawy zdrowia stomatologicznego, według autorów badania.
Naukowcy wiedzą już, że intensywność zapachu zwiększa się z czasem, gdy woń dociera do języka, jednak nie potrafili wyjaśnić tej obserwacji.
Dr Wu stworzył komputerowy model powierzchni ludzkiego języka, która przypomina strukturą gąbkę i składa się z czterech typów brodawek, z których trzy zawierają kubki smakowe. Modelowano sposób w jaki zapachy przemieszczają się wokół brodawek językowych przekazując do nich bodźce słone i słodkie. Badanie wykazało, że wielkość cząsteczek determinowała w największym stopniu w jakim stopniu zapach oddziaływał na język. Bodźce złożone z mniejszych cząsteczek - na przykład słodycze, sprawiały, że kubki smakowe szybciej je odbierały. Wniosek zatem z tego eksperymentu płynie następujący: rodzaj konsumowanego jedzenia i picia kształtuje osobniczą zdolność do odczuwania smaku, w opinii badaczy.
Odkrycie to może pomóc lekarzom w rozmowach z pacjentami i terapii osób stosujących złą dietę, otyłych i chorych na cukrzycę.
Zrozumienie mechanizmu początkowej odpowiedzi zmysłu smaku i zapachu ma znacznie nie tylko dla nauki, ale także dla praktyki klinicznej i ochrony zdrowia publicznego.
Więcej: PLOS Computational Biology

-
RPO: nie ma podstaw do określenia kolejności szczepień przeciw SARS-CoV-2
lexDENT -
Czy na podstawie badania stomatologicznego można zdiagnozować COVID-19?
techDENT -
NFZ: bezlimitowe świadczenia stomatologiczne dla pacjentów do 18 r. ż.
newsDENT -
COVID-19 jako choroba zawodowa lekarza i lekarza dentysty
lexDENT -
Jak reagować, gdy pacjent odmawia rtg
techDENT -
Białystok: dbają o zdrowie seniorów
newsDENT -
Koronawirus 20 stycznia: 443 zgony i 6919 zakażeń
newsDENT -
OW NFZ w Kielcach: konkurs ofert na leczenie stomatologiczne
newsDENT
-
W szpitalach węzłowych szczepieni dentyści przeciwko COVID-19
newsDENT -
Z sądu: dentysta nie zawinił uszkodzenia nerwu trójdzielnego
lexDENT -
Nowe druki recept pro auctore
lexDENT -
Obowiązek sprawozdawczy w 2021 r.
lexDENT -
Dentyści wyłudzili pieniądze z Opolskiego OW NFZ
lexDENT -
Zabiegi planowe: lakoniczny komunikat NFZ
lexDENT -
Lekarze i lekarze dentyści: zasady pracy w pandemii nie do przyjęcia
lexDENT -
OIL Gdańsk: rozliczenia kontraktów stomatologicznych
lexDENT
PRACA: OSTATNIE OGŁOSZENIA
-
asystent/ka stomatologiczna
Warszawa, mazowieckie -
lekarz dentysta
Jelenia Góra , dolnośląskie -
lekarz dentysta
Jelenia Góra, dolnośląskie -
lekarz dentysta
Białystok, podlaskie
KURSY LAST MINUTE
-
Zastosowanie i praktyczne zabiegi...
Warszawa, mazowieckie -
Lekarz dentysta - przedsiębiorca i...
cała Polska, cała Polska -
Zastosowanie nici PDO i nici...
Warszawa, mazowieckie -
Rehabilitacja pacjentów bezzębnych w...
Gdańsk, pomorskie