Zmysł smaku i zapachu ważny dla zdrowia zębów

Ludzie odczuwają smak słodki szybciej niż inne, a przyczyną jest wielkość cząsteczek substancji, na które reaguje. Jego doznania kształtuje także do pewnego stopnia zmysł zapachu, oba zmysły mają znaczenie dla ogólnego zdrowia, wynika z publikacji w czasopiśmie PLOS Computational Biology.
Dogłębne zbadanie funkcjonowania zmysłu smaku może pomóc w walce z takimi chorobami jak otyłość, ale także co ważne dla stomatologów - próchnica.
Zmysł smaku może mieć wielkie znaczenie dla zdrowia, wyobraźmy sobie, że za jego sprawą następuje przyspieszenie i skrócenie procesu transportu składników słodyczy, a w efekcie szybkie "wysycenie" układu nagrody w mózgu odpowiadającego za odczuwanie przyjemności, a zatem i ograniczenie spożycia cukru, wyjaśnia otolaryngolog dr Zhenxing Wu, z Ohio State University Department of Otolaryngology - Head and Neck Surgery.
Zdrowie ogólne wiąże się ze zdrowiem jamy ustnej, zatem zrozumienie jego funkcjonowania (zwłaszcza we wczesnych fazach odczuwania) może prowadzić do opracowania metod poprawy zdrowia stomatologicznego, według autorów badania.
Naukowcy wiedzą już, że intensywność zapachu zwiększa się z czasem, gdy woń dociera do języka, jednak nie potrafili wyjaśnić tej obserwacji.
Dr Wu stworzył komputerowy model powierzchni ludzkiego języka, która przypomina strukturą gąbkę i składa się z czterech typów brodawek, z których trzy zawierają kubki smakowe. Modelowano sposób w jaki zapachy przemieszczają się wokół brodawek językowych przekazując do nich bodźce słone i słodkie. Badanie wykazało, że wielkość cząsteczek determinowała w największym stopniu w jakim stopniu zapach oddziaływał na język. Bodźce złożone z mniejszych cząsteczek - na przykład słodycze, sprawiały, że kubki smakowe szybciej je odbierały. Wniosek zatem z tego eksperymentu płynie następujący: rodzaj konsumowanego jedzenia i picia kształtuje osobniczą zdolność do odczuwania smaku, w opinii badaczy.
Odkrycie to może pomóc lekarzom w rozmowach z pacjentami i terapii osób stosujących złą dietę, otyłych i chorych na cukrzycę.
Zrozumienie mechanizmu początkowej odpowiedzi zmysłu smaku i zapachu ma znacznie nie tylko dla nauki, ale także dla praktyki klinicznej i ochrony zdrowia publicznego.
Więcej: PLOS Computational Biology

-
Dolnośląskie: gdzie na staż?
eduDENT -
Premier: 10 mln szczepień przeciwko COVID19 miesięcznie realne
newsDENT -
Firma Roche opracowała lek na Covid-19
techDENT -
COVID-19: pierwszy raz od 10 dni wzrost zakażeń tydzień do tygodnia
newsDENT -
Kanadyjscy dentyści domagają się zaszczepienia przeciwko COVID-19
newsDENT -
Nowoczesna proteza z Zakładu Protetyki Stomatologicznej UMB
techDENT -
Mieszkańcy Małopolski w pandemii nie stronią od dentysty
newsDENT -
Wypalenie zawodowe wśród studentów stomatologii
eduDENT
-
Żądania egzekwowania kar za brak separatorów amalgamatu
lexDENT -
COVID-19: widać przełamanie III fali?
newsDENT -
Pacjentka oskarża dentystkę w lokalnej prasie
newsDENT -
Kasy fiskalne online dla kogo i od kiedy
bizDENT -
Koronawirus: spada tygodniowa dynamika zakażeń
newsDENT -
Dentyści na czele najniebezpieczniejszych zawodów ze względu na COVID-19
newsDENT -
27 tys. zł dla pacjentki za nieudane leczenie stomatologiczne
lexDENT -
Świąteczna obniżka zakażeń i zgonów
newsDENT
PRACA: OSTATNIE OGŁOSZENIA
-
lekarz dentysta
Gielniów, mazowieckie -
lekarz dentysta
Wiązownica, podkarpackie -
lekarz dentysta
Warszawa, mazowieckie -
lekarz dentysta
Gliwice, cała Polska
KURSY LAST MINUTE
-
Pacjent wzywa do zapłaty...
cała Polska, cała Polska -
Reklamacja w gabinecie stomatologicznym
cała Polska, cała Polska -
Implantologia nawigowana z zabiegami...
Warszawa, mazowieckie -
Zastosowanie i praktyczne zabiegi...
Warszawa, mazowieckie