PARTNER PORTALU
partner portalu

Zmysł smaku i zapachu ważny dla zdrowia zębów

en
21-07-2020, 10:46
Zmysł smaku i zapachu ważny dla zdrowia zębów Naukowcy na tropie sposobu na ograniczenie apetytu na słodycze (fot. pixabay)
Zmysł smaku gra ważną rolę w wyborze pokarmów, ilości spożywanego jedzenia i energii oraz w zrównoważonej diecie. Dodatkowego znaczenia nabiera wobec rozpowszechniającego się coraz bardziej globalnego problemu z otyłością i cukrzycą, ale i cukrzycą.

Ludzie odczuwają smak słodki szybciej niż inne, a przyczyną jest wielkość cząsteczek substancji, na które reaguje. Jego doznania kształtuje także do pewnego stopnia zmysł zapachu, oba zmysły mają znaczenie dla ogólnego zdrowia, wynika z publikacji w czasopiśmie PLOS Computational Biology.

Dogłębne zbadanie funkcjonowania zmysłu smaku może pomóc w walce z takimi chorobami jak otyłość, ale także co ważne dla stomatologów - próchnica. 

Zmysł smaku może mieć wielkie znaczenie dla zdrowia, wyobraźmy sobie, że za jego sprawą następuje przyspieszenie i skrócenie procesu transportu składników słodyczy, a w efekcie szybkie "wysycenie" układu nagrody w mózgu odpowiadającego za odczuwanie przyjemności, a zatem i ograniczenie spożycia cukru, wyjaśnia otolaryngolog dr Zhenxing Wu, z Ohio State University Department of Otolaryngology - Head and Neck Surgery.

Zdrowie ogólne wiąże się ze zdrowiem jamy ustnej, zatem zrozumienie jego funkcjonowania (zwłaszcza we wczesnych fazach odczuwania) może prowadzić do opracowania metod poprawy zdrowia stomatologicznego, według autorów badania.

Naukowcy wiedzą już, że intensywność zapachu zwiększa się z czasem, gdy woń dociera do języka, jednak nie potrafili wyjaśnić tej obserwacji. 

Dr Wu stworzył komputerowy model powierzchni ludzkiego języka, która przypomina strukturą gąbkę i składa się z czterech typów brodawek, z których trzy zawierają kubki smakowe. Modelowano sposób w jaki zapachy przemieszczają się wokół brodawek językowych przekazując do nich bodźce słone i słodkie. Badanie wykazało, że wielkość cząsteczek determinowała w największym stopniu w jakim stopniu zapach oddziaływał na język. Bodźce złożone z mniejszych cząsteczek - na przykład słodycze, sprawiały, że kubki smakowe szybciej je odbierały. Wniosek zatem z tego eksperymentu płynie następujący: rodzaj konsumowanego jedzenia i picia  kształtuje osobniczą zdolność do odczuwania smaku, w opinii badaczy.

Odkrycie to może pomóc lekarzom w rozmowach z pacjentami i terapii osób stosujących złą dietę, otyłych i chorych na cukrzycę.

Zrozumienie mechanizmu początkowej odpowiedzi zmysłu smaku i zapachu ma znacznie nie tylko dla nauki, ale także dla praktyki klinicznej i  ochrony zdrowia publicznego.

Więcej: PLOS Computational Biology

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
próchnica   badania naukowe  

POLECAMY W SERWISACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.