Witamina D ma znaczenie w przebiegu COVID-19

Specjaliści z Boston University School of Medicine na łamach "PLOS ONE" opisali badanie, w którym zmierzyli poziom witaminy D we krwi 235 pacjentów hospitalizowanych z powodu infekcji koronawirusem.
Okazało się, że chorzy, którzy mieli co najmniej 30 ng/mL 25-hydroksywitaminy D (tę substancję mierzy się, aby sprawdzić stężenie witaminy D we krwi) znacznie rzadziej doświadczali ciężkiego przebiegu choroby, w tym utraty przytomności i niedotlenienia. Rzadziej też umierali.
Analiza krwi pokazała też mniejsze stężenie białka C-reaktywnego, które świadczy o nasileniu stanów zapalnych.
Jednocześnie u tych pacjentów wyższa była liczba limfocytów, które uczestniczą w zwalczaniu zakażenia.
Wśród chorych w wieku powyżej 40 lat wystarczający poziom witaminy D wiązał się z ryzykiem zgonu mniejszym o 51,5 proc. w porównaniu do osób w tym samym wieku, które jednak witaminy tej miały za mało (mniej niż 30 ng/mL 25-hydroksywitaminy D we krwi).
- Mamy bezpośredni dowód, że zapewnienie odpowiedniego poziomu witaminy D może zredukować komplikacje, w tym burzę cytokinową (uwolnienie zbyt szybko, zbyt dużej ilości białek do krwi) i obniżyć ryzyko śmierci spowodowanej COVID-19 - podkreśla autor odkrycia dr Michael F. Holick.
Naukowiec niedawno opublikował pracę, według której odpowiednia ilość witaminy D obniża ryzyko samego zakażenia SARS-Cov2 o 54 proc.
Co więcej, jego zdaniem witamina chroni przed poważnymi konsekwencjami nie tylko w przypadku infekcji koronawirusem, ale też innymi wirusami, które powodują choroby górnych dróg oddechowych, w tym grypę.
- Istnieje poważna obawa, że połączenie grypy i zakażenia koronawirusem może znacząco zwiększyć liczbę hospitalizowanych pacjentów i liczbę zgonów ze względu na powikłania towarzyszące tym dwóm rodzajom infekcji - wyjaśnia dr Holick.
Tymczasem najnowsze badanie - według naukowca - wskazuje na prostą i skuteczną strategię poprawy zdolności do zwalczania koronawirusa i ograniczania poważnych skutków wywoływanej przez niego choroby.
= Zwłaszcza zimą niedobory witaminy D są powszechne u dzieci i dorosłych, zarówno w USA, jak i na świecie. Dlatego roztropne będzie zalecenie każdemu przyjmowanie suplementów z witaminą D. Pomoże to obniżyć ryzyko zakażenia oraz wywołanych COVID-19 komplikacji - twierdzi dr Holick.



Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CZYTAJ TAKŻE:
» Koronawirus: szczepionka AstraZeneca dla osób poniżej 65. r.ż.?
techDENT» SARS-CoV-2: wysoka ocena naukowców CM UJ skuteczności technologii UV-C
techDENT» Koronawirus 28 stycznia 2021 r.: 389 zgonów przy 7 156 zakażeniach
newsDENT» Nieco ponad połowa lekarzy dentystów zaszczepionych przeciwko COVID-19
newsDENT
-
Polski system chroniący dentystę przed koronawirusem
techDENT -
Stan cyfryzacji w placówkach medycznych: ankieta NRL
newsDENT -
Koronawirus: szczepionka AstraZeneca dla osób poniżej 65. r.ż.?
techDENT -
Czy jest spójny pomysł na stomatologię?
newsDENT -
SARS-CoV-2: wysoka ocena naukowców CM UJ skuteczności technologii UV-C
techDENT -
UM we Wrocławiu: szansa na karierę naukową
eduDENT -
Lublin: konkurs na realizatora programu profilaktyki próchnicy wśród uczniów
bizDENT -
Dolna Austria: 91,5 proc. dentystów chce się zaszczepić
newsDENT
-
NFZ: bezlimitowe świadczenia stomatologiczne dla pacjentów do 18 r. ż.
newsDENT -
Obowiązek sprawozdawczy w 2021 r.
lexDENT -
Centrum Estetique na szybkiej ścieżce rozwoju
bizDENT -
Umowy z NFZ pokazują postępującą agregację rynku stomatologicznego, czy tylko?
newsDENT -
Konkretyzowanie zasad rugowania amalgamatu z gabinetów stomatologicznych
lexDENT -
UM we Wrocławiu: wolnych 6 etatów dla asystentów na stomatologii
eduDENT -
LDEK: modyfikacje, uszczegółowienia i uzupełnienia
eduDENT -
UM we Wrocławiu dla studentów stomatologii
eduDENT
PRACA: OSTATNIE OGŁOSZENIA
-
lekarz dentysta
Katowice, śląskie -
lekarz dentysta
Rzeszów, podkarpackie -
lekarz dentysta
Jelenia Góra, dolnośląskie -
lekarz dentysta
Chorzów, śląskie