PARTNER PORTALU
partner portalu partner portalu

Walka z z SARS-CoV-2 antywirusową gumą do żucia

en
14-04-2022, 12:26
Walka z z SARS-CoV-2 antywirusową gumą do żucia Antywirusowa guma do żucia będzie badana klinicznie Fot. AdobeStock
Guma wyprodukowana z białka roślinnego może być prawdziwym ciosem dla SARS-CoV-2. Żucie gumy "wychwytuje" koronawirusa, zmniejszając jego ilość w ślinie i prawdopodobnie ograniczając jego  przenoszenie.
  • Od pewnego czasu prowadzone są prace nad gumą do żucia, zawierającą białko roślinne  do usuwania  koronawirusa  SARS-CoV-2 ze śliny
  • Kolejnym etapem prac nad nowatorskim środkiem zapobiegającym infekcjom na skutek koronawirusa są badania kliniczne
  • Przeciwwirusowa guma do żucia może być bardzo przydatna w gabinetach stomatologicznych

Guma do żucia ochroni dentystę przed wirusami 

Co ważne, w opinii  naukowców, taka guma może chronić dentystów i ich pracowników przed pacjentami, którzy przecież nie noszą masek podczas leczenia stomatologicznego. Jeśli są zakażeni (i nieświadomi tego faktu, przyszli leczyć zęby), to  rozsiewają wokół siebie duże ilości patogenu.

Wystarczy, że pacjent przed wejściem do gabinetu będzie przez parę minut żuł gumę! Ale czy rzeczywiście jest ona tak skuteczna w usuwaniu wirusów ze śliny muszą potwierdzić badania.

Obecnie zespół badawczy z University of Pennsylvania School of Dental Medicine (Penn Dental Medicine) pracuje nad uzyskaniem zgody na badanie kliniczne oceniające bezpieczeństwo i skuteczność testów na osobach zakażonych SARS-CoV-2. O przebiegu prac nad wynalazkiem informowaliśmy w tekście Guma do żucia poskromi koronawirusa?

Białka pozyskane z roślin wymiotą wirusy ze śliny

 - Guma do żucia z białkami zatrzymującymi wirusy to szansa na niedrogą strategię ochrony przed  zakażeniami wirusem. To możliwe, ponieważ guma zmniejsza wydajnie jego ilość w ślinie i tym samym minimalizuje ryzyko przenoszenia się choroby  – napisał dr Henry Daniell, kierujący badaniami nad profilaktyczną gumą do żucia.

Przy tym ta nowatorska guma , choć zawiera ponad 11 proc. roślinnych białek, ma smak i zapach jak tradycyjna, dobrze wszystkim znana guma do żucia. 

Przed pandemią COVID-19  dr Daniell badał białko enzymu konwertującego angiotensynę 2 (ACE2) w kierunku leczenia nadciśnienia. Laboratorium Daniella wykorzystało opatentowany system produkcji roślinnej, aby wyhodować białko po zliofilizowaniu i zmieleniu materiału roślinnego.

Amerykański badacz był również zaangażowany w prace nad stworzeniem gumy do żucia zawierającej roślinne enzymy, której podstawowym zadaniem było niszczenie płytki nazębnej.

Jego badania przydały się podczas pandemii.

ACE2, receptor infekcji wirusowej, który ulega ekspresji w komórkach nabłonka jamy ustnej, wiąże się z białkiem  SARS-CoV-2. Dr Daniell wykorzystał swoje badania, do opracowania  gumy zawierającej roślinne białka ACE2, które mogą neutralizować wirusy zawarte w ślinie.

Mniej koronawirusa w ślinie, słabszy przebieg COVID-19

ACE2, uzyskane z materiału roślinnego, połączono z innym związkiem, który umożliwia białku blokowanie wnikania wirusa do komórek. Z dotychczasowych analiz (testy PCR) wynika, że eksperymentalna guma zmniejsza ilość wirusa SARS-CoV-2 w próbkach śliny osób z COVID-19 o ponad 95 proc. Przy tym nie tylko wychwytuje wirusa, ale też uniemożliwia mu wnikanie do komórek.

Próbki śliny pacjentów z COVID-19, którzy żuli gumę, wykazywały niską lub niewykrywalną aktywność ACE2 w porównaniu ze zdrowymi osobami.
- Zmniejszenie ilości wirusa za pomocą naszej gumy do żucia  nie tylko pomoże złagodzić objawy COVID-19, ale także ograniczy ryzyko przeniesienia wirusa z osoby chorej na zdrową – podsumowuje dr Daniell. 

Raport o stanie prac nad antywirusową gumą do żucia ukazał się w Molecular Therapy.

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
płytka nazębna   guma do żucia   badania naukowe   COVID-19  

POLECAMY W SERWISACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.