PARTNER PORTALU
partner portalu partner portalu

W zimie większa nadwrażliwość zębów

Autor: nieck • Źródło: en
20-01-2022, 09:50
W zimie większa nadwrażliwość zębów Ból zębów nawet przy oddychaniu zimnym powietrzem. Fot. Shutterstock
Nadwrażliwość zębów może bardziej dokuczać w sezonie zimowym. Większość osób cierpi i nie zgłasza się do dentysty, podczas gdy proste zmiany w trybie życie mogą dać poprawę.
  • Nadwrażliwość nie jest związana z żadną wadą ani chorobą zębów.
  • Najczęściej dokucza okolica szyjki zęba kłów i pierwszych zębów przedtrzonowych.
  • Ulgę przynosi zmiana pasty do zębów i odpowiednie płyny do płukania ust, a także zmiana diety.

Wraz ze spadkiem temperatur wiele osób ma większe problemy z nadwrażliwością zębów. Gdyż oddychanie zimnym powietrzem jest przyczyną dyskomfortu. 

Przeziębienia, infekcje zatok i grypa częste w zimie, jeśli są połączone z podrażnieniem lub stanem zapalnym zatok,  w wyniku zatkanego nosa lub infekcji, to na nerwy zębowe wywierany jest nacisk, który powoduje dyskomfort i nadwrażliwość.

Jednak najczęściej ostry, krótki ból towarzyszy piciu lub jedzeniu zimnych, a czasami ciepłych, kwaśnych lub słodkich napojów i pokarmów. Ból może być też odczuwany podczas szczotkowania lub zabiegów stomatologicznych.

Nadwrażliwości zębów nie powodują żadne wady czy choroby zębów, jest to jedynie  nadmierna reakcja zęba na zimno, ciepło i inne czynniki. Jednak potrafi być uciążliwa, gdyż ból mimo że krótki, jest intensywny. 

To powszechny problem, bo dotyka nawet 10–20 proc. pacjentów (niektóre źródła podają nawet 57 proc.).  Może występować w każdym wieku, ale często na nadwrażliwość skarżą się osoby między 30. a 39. rokiem życia. Większość pacjentów nią dotkniętych jest w wieku 20 -50 lat.

Ból najczęściej występuje w okolicy szyjki zęba  na stronie przedsionkowej 
- kłów
- pierwszych zębów przedtrzonowych
- siekaczy,
- drugich zębów przedtrzonowych
- i na końcu zębów trzonowych. 

Problemy ze szkliwem

Nadwrażliwość zębów poprzedza utrata tkanek pokrywających zębinę, czyli szkliwa w części koronowej i cementu w części korzeniowej zęba.  Odsłonięcie zębiny następuje także z wiekiem  w wyniku odsunięcia (czyli recesji) dziąsła, ale i to połączone jest z utratą szkliwa na skutek erozji. A ta spowodowana jest działaniem czynników chemicznych. Najczęściej są to kwasy pochodzące między innymi z soków owocowych lub owoców cytrusowych czy jabłek, napojów gazowanych, czy wina.  Problemem są też kwasy pochodzenia wewnętrznego, gdy pacjent ma refluks żołądkowo-przełykowy lub bulimię.

Niestety szkliwo jest bardziej podatne na ścieranie, gdy na zębach gromadzi się obficie płytka nazębna. Płytka składa się  bakterii, a kwasy przez nie produkowane bardzo silnie oddziałują na powierzchnię szkliwa. Utrata szkliwa skutkuje nadwrażliwością, więc pacjent zaczyna unikać szczotkowania wrażliwych miejsc, w efekcie płytki odkłada się coraz więcej i zaczyna się  rozwijać zapalenia przyzębia. 

 

 

Jak sobie radzić z nadwrażliwością zębów

Przede wszystkim należy zmienić pastę do zębów, na taką, która  „zamyka” kanaliki zębinowe i zmniejsza wrażliwość nerwów. Należy więc szukać pasty  z dużą ilością fluoru, wapnia, na bazie kazeiny mleka (CPP-ACPF), zawierającą  sole żelaza, glinu, cynku, potasu, aldehyd glutarowy.

Pomogą też płukanki znoszącej nadwrażliwość, szczególnie u pacjentów, którzy zbyt często szczotkują zęby. Dodatkowo zalecana jest zmiana diety - trzeba zrezygnować z kwaśnych potraw i napojów (w tym z soków owocowych). Poprawa powinna nastąpić po kilku tygodniach. Jeśli domowe sposoby nie przyniosą ulgi należy udać się do  dentysty.

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH