Szkliwo zębów można wzmocnić w prosty sposób. Jaki?

- Podstawowym źródłem fluoru jest ... woda pitna, w żywności poza rybami występuje on w niewielkich ilościach np. w herbacie, produktach zbożowych i serach podpuszczkowych
- W przeciwieństwie do kości, szkliwo nie może się naprawić
- Działanie kwasów powoduje demineralizację szkliwa.
- Ślina przywraca prawidłowe pH w jamie ustnej, a zawarte niej proteiny wzmacniają zęby
Lista Top 100 karier zawodowych. Medycy mają najlepiej
Praca dla dentysty za 70 tys. funtów miesięcznie
Układ kostny i zęby, które są anatomiczną strukturą kostną wymagają odpowiedniej diety i właściwego „odżywienia". Są wtedy o wiele bardziej odporne na uszkodzenia i schorzenia. Dostarczenie właściwych substancji pokarmowych i ograniczenie pewnych grup produktów, które mogą osłabić zęby i zwiększyć ich podatność na uszkodzenia jest niezwykle ważna.
– Powierzchnię zębów tworzy szkliwo zbudowane z hydroksyapatytu, mineralnej formy fosforanu wapnia. Jest ono twardsze niż kość, a nawet stal, ale zdecydowanie bardziej kruche. Oznacza to, że choć jest mało podatne na zarysowania to stosunkowo łatwo je odłupać. Co ważne, w przeciwieństwie do kości, szkliwo nie może się naprawić. Z tego właśnie względu prawidłowa dieta dla naszych zębów jest szczególnie ważna. Jeśli dołożymy do niej odpowiedni poziom higieny jamy ustnej oraz regularne profilaktyczne wizyty stomatologiczne będziemy mogli cieszyć się zdrowymi zębami przez długie lata - mówi Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz.
Co jeść, a czego unikać?
Menu dobre dla zębów
Aby utrzymać zęby w optymalnej formie, konieczne jest dostarczanie organizmowi odpowiednich mikroelementów. Najważniejsze z nich to wapń i fosfor. Są one składnikiem związków nieorganicznych, z których w dużej mierze zbudowane są nasze zęby. Źródłem wapnia jest mleko oraz wszelkie przetwory mleczne, jogurty, kefiry, maślanki, sery i twarożki.
Oprócz nabiału dużo wapnia dostarczają ryby w konserwach np. szprotki czy sardynki spożywane razem ze szkieletem.
Wapń znajduje się również w warzywach strączkowych oraz zielonolistnych takich jak kapusta, szpinak i brukselka. W diecie warto także uwzględnić orzechy, migdały, sezam i mak.
Z kolei podstawowym źródłem fluoru jest ... woda pitna. W żywności poza rybami występuje on w niewielkich ilościach np. w herbacie, produktach zbożowych i serach podpuszczkowych.
Przy wchłanianiu powyższych mikroelementów pomocna będzie witamina D, która dodatkowo wpływa pozytywnie na mineralizację szkliwa. Znajdziemy ją m.in. w tłustych rybach, takich jak na przykład makrela czy łosoś.
Dla zdrowia zębów ważne są również witaminy C i A. Witamina C działa bakteriobójczo, wzmacnia także naczynia krwionośne, co przyczynia się do lepszego osadzenia zębów. Najwięcej witaminy C zawiera kiwi. Naturalnym źródłem witaminy C są też owoce cytrusowe, takie jak pomarańcza, cytryna, guawa, grejpfrut, a z rodzimych - czarna i czerwona porzeczka oraz truskawki. Witaminę C znajdziemy także w brokułach, kalafiorze, brukselce i papryce, przy czym najwięcej zawiera jej papryka. Dobrym źródłem witaminy C są również kiszonki.
Oprócz witaminy D i C niezwykle ważna jest także witamina A. Bierze ona udział w produkcji śliny, wspomaga gojenie ran i wiele innych procesów zachodzących w jamie ustnej. Witamina A znajduje się przede wszystkim w owocach i warzywach. Najwięcej witaminy A zawiera marchew, ale bogatym jej źródłem są też bataty, dynia, szpinak, papryka, pomidory, a z owoców – wiśnie i pomarańcze.
Szczoteczki do zębów z warzyw
Witaminy i mikroelementy to jednak nie wszystko, co zawdzięczamy owocowo-warzywnemu menu zdrowemu dla zębów. Nasze zęby oprócz składników odżywczych zawdzięczają im coś jeszcze ... W przyrodzie występuje wiele roślin naturalnie czyszczących zęby.
Zbawienne dla dziąseł są warzywne „szczoteczki", czyli surowe warzywa, takie jak marchew, kalarepa, rzodkiewka czy seler naciowy, które usuwają osad i płytkę nazębną. Dodatkowo ze względu na swoją twardość masują dziąsła. Wśród owoców największym przyjacielem zębów są jabłka. Powodują one zwiększone wydzielanie śliny, a ślina zawiera związki chemiczne, które rozpuszczają pokarm w trakcie jedzenia, ułatwiają jego trawienie i eliminują bakterie w jamie ustnej.
Kwasy dewastują szkliwo
Wiele produktów, i to niestety tych bardzo lubianych, którymi pocieszamy się w chwilach słabości lub „przekąszamy" je z braku czasu to niestety zawzięci wrogowie zdrowych zębów. Często szukamy „czegoś słodkiego", a tymczasem za wszelką cenę powinniśmy unikać produktów charakteryzujących się dużą zawartością cukrów.
Największymi agresorami są tu przede wszystkim napoje gazowane, izotoniki i wszelkie słodycze, a zwłaszcza te, które przywierają do zębów. Utrzymują się one przez długi czas na szkliwie, tworząc płytkę nazębną, a zawarty w nich cukier jest pożywką dla bakterii, które metabolizując go, produkują kwasy. Działanie kwasów sprzyja demineralizacji szkliwa. Z tego właśnie powodu równie niebezpieczne dla naszych zębów mogą być kwaśne potrawy oraz owoce cytrusowe.
Jak widać owoce cytrusowe należy jeść z umiarem. Z jednej strony bowiem dostarczają niezbędnych witamin, z drugiej mogą przyczynić się do demineralizacji szkliwa. Sytuację może dodatkowo komplikować fakt równoczesnego spożywania powyższych produktów z alkoholem. Wysusza on bowiem jamę ustną i ogranicza produkcję śliny.
Fałszywy ząb. 12-latka w szpitalu. Jaki koniec?
Ratunek w ślinie
- Ślina jest bardzo ważnym elementem naturalnej ochrony zębów. Po pierwsze - przywraca prawidłowe pH. Po drugie - proteiny obecne w ślinie wzmacniają zęby i zmniejszają ilość bakterii w jamie ustnej, obniżając tym samym ryzyko próchnicy zębów i chorób dziąseł. Eliminują także przykry zapach z ust. W ślinie znajdują się też związki wapnia, fluoru oraz fosforany, które uzupełniają mikroubytki na powierzchni szkliwa . – tłumaczy Markiewicz-Piotrowska.
Nić dentystyczna ma znaczenie
Słodycze, kwaśne potrawy i owoce oraz alkohol znajdują się na pierwszym miejscu wśród produktów niesprzyjających zdrowym zębom. Wrogiem numer dwa są resztki rozdrobnione w procesie żucia, które zostają pomiędzy zębami i pozostawione w przestrzeniach międzyzębowych ulegają stopniowemu rozkładowi. Nieusunięte resztki pokarmów pozostając w jamie ustnej, powodują próchnicę oraz stan zapalny, który z czasem może prowadzić do zapalenia dziąseł.
Kolor szkliwa, z czego wynika
Niektóre potrawy i napoje posiadają silne właściwości barwiące. Warto o tym wiedzieć, bo regularne ich spożywanie może zniweczyć nie tylko nasze codzienne starania o zachowanie bieli zębów, ale też efekty profesjonalnych zabiegów estetycznych z wybielaniem na czele. Silnie barwiące właściwości posiada m.in. kawa, czarna herbata i owoce leśne.
Czy to oznacza, że bezwzględnie należy z nich zrezygnować? Niekoniecznie. Ich działanie można skutecznie zneutralizować, pijąc wodę zaraz po ich spożyciu. Znacznie gorsze są sztuczne barwniki dodawane do składu napojów gazowanych czy słodyczy. Mogą one zdecydowanie mocniej wpłynąć na kolor zębów niż te z produktów naturalnych.
Aby zachować zęby w optymalnej formie, trzeba odpowiednio zbilansować dietę. Warto jednak pamiętać o tym, że to tylko jeden z filarów dbałości o zdrowe i silne zęby. Drugi to prawidłowa higiena jamy ustnej, a trzeci to absolutna podstawa czyli regularne wizyty kontrolne u stomatologa.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CZYTAJ TAKŻE:
-
Grupa enel - med przejmuje spółkę Dental Nobile Clinic. Będą kolejne akwizycje
bizDENT -
Specjalizacje lekarskie. Nowe wzory dyplomów już obowiązują. Jest rozporządzenie ministra zdrowia
lexDENT -
ZUS odmówił świadczenia przedemerytalnego asystentce dentysty. Sprawę rozstrzygnął sąd
lexDENT -
500 tys. zakażeń koronawirusem w tydzień. Kolejna fala pandemii w Wielkiej Brytanii
newsDENT -
Co czwarty nastolatek pali e-papierosy. Ta moda się nasila
techDENT -
No-fault. NIL opracowuje projekt ustawy
lexDENT -
8,4 stomatologów na 10 tys. mieszkańców. Jakie są faktyczne potrzeby?
newsDENT -
Wyższe wyceny dla techników dentystycznych i protetyków. Jest apel do Ministerstwa Zdrowia
bizDENT
-
COVID-22 i siódma fala koronawirusa. Ten wariant daje zupełnie nowe objawy
newsDENT -
Nocne poty, mgła mózgowa, problemy z jelitami dokuczały jej przez 10 lat. Poprawną diagnozę postawił dentysta
techDENT -
Podwyżki od 1 lipca zagrożone? Pracodawcy RP pytają, skąd wziąć pieniądze
newsDENT -
Sejm uchwalił podwyżki wynagrodzeń w ochronie zdrowia. Kogo ucieszą, a kogo nie
lexDENT -
Co robić, gdy boli ząb? Te leki przyniosą ulgę
techDENT -
Drakońskie kary za błędy w gospodarowaniu odpadami medycznymi. Nawet do 1 mln zł
lexDENT -
Amalgamat do lamusa. MZ wycofa plomby z koszyka świadczeń gwarantowanych
newsDENT -
Tyle od 1 lipca zarobi asystentka, higienistka i technik dentystyczny. Mniej być nie może
lexDENT
PRACA: OSTATNIE OGŁOSZENIA
-
lekarz dentysta
Katowice, śląskie -
lekarz dentysta
Poznań, wielkopolskie -
lekarz dentysta
Wałcz, zachodniopomorskie -
lekarz dentysta
Warszawa, ul. Dzika, mazowieckie
KURSY LAST MINUTE
-
Kontrola Urzędu Wojewódzkiego w...
szkolenie internetowe, cała Polska -
Letni kampus ortodontyczny
Olsztyn, warmińsko-mazurskie -
Profesjonalna asysta implantologiczna
Warszawa, mazowieckie -
Curriculum Implantologiczne - edycja 34
Warszawa, mazowieckie