PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Święta? No to na zdrowie!

ms
24-12-2020, 07:34
Święta? No to na zdrowie! Jak dbać o zęby siedząc przy świątecznym stole (fot, pixabay)
Wieczerza wigilijna rozpoczyna świąteczne triduum, które według wieloletnich statystyk jest okresem wzmożonego poszukiwania doraźnej pomocy stomatologicznej. Warto o tym pamiętać, tym bardziej, że w czasie pandemii doraźna pomoc stomatologiczna stała się bardziej iluzoryczna niż doraźna.

Cukier - dewastator zębów
Słodkości pod choinkę? W zębach Polaków ślad cukrowy jest mocno odciśnięty, niestety w zębach polskich dzieci – najmocniej. Wychowujemy pokolenie cukrożerców. Najmłodsi zjadają w różnej postaci 19 łyżeczek cukru dziennie (95 g) to zdecydowanie najwięcej w Europie.

Jak do tego doszło? Zaczęło się niewinnie od Wańkowicza, który zainkasował 50 tys. zł (w dzisiejszych realiach) za hasło „Cukier krzepi”. Tak sanacyjny rząd walczył o wzrost spożycia cukru, które - o zgrozo - w Polsce było jednym z najniższych w Europie. Potyczka o słodsze życie Polaków przyniosła pełny sukces.

Niecałe pół wieku później za ciosem starszego kolegi po piórze podążyła Osiecka zachwalając imperialistyczny napój zawołaniem „Coca Cola to jest to”. Oba hasła, autorstwa literackich znakomitości, zyskały międzynarodową sławę. Po latach okazało się, że złą.

Co robi podczas świąt Bożego Narodzenia miłośnik „Ziela na kraterze” i „Listów śpiewających”? Ogląda „Kevin sam w domu”, siadając przed telewizorem z porcją słodkości do jedzenia i czymś równie słodkim do picia.

Skoro nie można inaczej, dobrze byłoby jednak wybierać mniejsze zło dla zębów. Takim lepszym wyborem jest gorzka czekolada, gorszym - krakersy – przekonuje amerykański stomatolog dziecięcy Roger Lucas, autor książki o kontrowersyjnym tytule "More Chocolate, No Cavities: How Diet Can Keep Your Kid Cavity-Free”.

Tłumaczy on dlaczego gorzka czekolada jest mniej szkodliwa dla zębów niż  krakersy. - Sedno problemu tkwi w stężeniach. Stężenie cukru jest ważniejsze niż jego ilość - tłumaczy Roger Lucas na przykładzie mleka. Szklanka mleka pełnotłustego i odtłuszczonego mają mniej więcej po 12 g cukru. Jednak badania naukowe ujawniły, że mleko pełnotłuste jest względnie bezpieczne dla zębów, bo nie ma na tyle kwaśnego odczynu, aby prowadzić do demineralizacji szkliwa. Taki niepożądany proces zostanie zainicjowany, gdy wypijemy szklankę mleka chudego. 

- W procesie rozwoju próchnicy odtłuszczanie pośrednio zwiększa stężenie cukru, mimo że ilość cukru pozostaje bez zmian, a stężenie liczy się o wiele bardziej niż ilość - przekonuje Lukas.

Ta sama zasada odnosi się do czekolady. Gorzka czekolada ma podobne stężenie cukru co pełnotłuste mleko, podczas gdy mleczna czekolada i krakersy charakteryzują się wyższym stężeniem cukru, co sprawia, że są w większym stopniu "próchnicotwórcze".

- Można obniżać kwasowy odczyn żywności o 20-40 proc. jedząc pokarmy o wyższej zawartości tłuszczów i w ten sposób zapobiegać próchnicowym zmianom - twierdzi Lukas.

Dobrą strategią walki z próchnicą jest zwiększenie w diecie udziału pokarmów bogatych nie tylko w tłuszcze, ale także w białko i błonnik. Bakterie w obecności tych makroskładników mają trudniejsze warunki do produkcji kwasu mlekowego.

SŁOWA KLUCZOWE
dieta   próchnica   próchnica dzieci  

POLECAMY W SERWISACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.