
Dodanie do diety pokarmów bogatych w azotany - na przykład soku z buraków - może znacząco zmienić mikrobiom jamy ustnej na lepsze - podkreśla dr Anni Vanhatalo, profesor fizjologii człowieka na University of Exeter. Na tym korzyści się nie kończą, bowiem w doświadczeniu, w którym brało udział 26 zdrowych osób w wieku od 70 do 80 lat, które przez zaledwie 10 dni, dwa razy dziennie piły sok z buraków odnotowano także obniżenie poziomu bakterii związanych z chorobami i stanami zapalnymi.
Buraki i inne produkty, takie jak sałata, szpinak i seler, obfitują w nieorganiczne azotany, które bakterie jamy ustnej zamieniają w tlenek azotu, a ten pomaga regulować funkcjonowanie naczyń krwionośnych i neurotransmisję.
- Wcześniejsze badania porównują bakterie jamy ustnej ludzi młodych i starszych oraz ludzi zdrowych i chorych, ale nasz eksperyment dietetyczny jako pierwszy sprawdza wpływ diety bogatej w azotany na mikrobiom jamy ustnej - stwierdziła dr Vanhatalo.
Naukowcy przeprowadzili testy, aby zidentyfikować gatunki bakterii jamy ustnej, które rozwijają się w podobnych warunkach. Zwrócili uwagę szczególnie na bakterie z rodzaju Prevotella i Veillonella - nie tylko związane ze stanem zapalnym i chorobami przyzębia, ale też z nowotworami jamy ustnej. Drobnoustroje te izolowano bowiem z tkanek zmienionych przez proces nowotworowy, natomiast w tkankach zdrowych były one nieobecne.
Ich ilość zmniejszała po suplementacji azotanami, podobnie jak Clostridium difficile (Gram-dodatnie beztlenowe bakterie) , które mogą zakażać jelita i powodować biegunkę.
Vanhatalo i jej zespół stwierdzili, że skurczowe ciśnienie krwi spadło średnio o pięć punktów (mmHg) po wypiciu soku z buraków. Nasze obserwacje są ważne z punktu zdrowego starzenia się, mówi badaczka.
- Utrzymanie tego zdrowego mikrobiomu jamy ustnej w perspektywie długoterminowej może spowolnić negatywne zmiany naczyniowe i poznawcze związane z podeszłym wiekiem. Współpracujemy z kolegami z University of Exeter Medical School, aby zbadać interakcje między bakteriami jamy ustnej a psychiką. Chcemy lepiej zrozumieć, w jaki sposób dieta może być wykorzystywana do opóźniania pogorszenia funkcji poznawczych w starszym wieku - stwierdziła dr Vanhatalo.
Potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić te odkrycia, ponieważ uczestnicy eksperymentu byli zdrowymi, aktywnymi fizycznie seniorami z ogólnie dobrym ciśnieniem krwi. Warto sprawdzić, czy sok z buraków daje równie pozytywne efekty w innych grupach wiekowych oraz u osób o gorszym zdrowiu, zdradza plany na przyszłość brytyjska badaczka.
Więcej: Redox Biology
Komentarze