Słodziki chronią przed próchnicą?

- Światowa Organizacja Zdrowia apeluje o spożywanie mniejszej ilości cukru, bo to ma mieć zbawienny wpływ na zdrowie ogólne i na zdrowie zębów.
- Lepiej jeść rzadziej słodzone produkty, niż często mniej słodkie, ale nadal zawierające sacharozę.
- Skoro cukier sprzyja próchnicy, to czy słodziki są zdrowszą alternatywą dla zębów?
- Ostatnie badania dowodzą, że lepiej zrezygnować z używania nie tylko cukru, ale także słodziku, bowiem nie ma jednoznacznych dowodów, że np. stewia czy aspartam hamują rozwój patogenicznych bakterii powodujących próchnicę.
Nie podlega dyskusji, że żywność zawierająca cukier stanowi zagrożenie dla zdrowia zębów. Jednak na rzeczywiste ryzyko spożywania konkretnych produktów wpływa wiele czynników. Na przykład, liczy się także tempo uwalniania cukru podczas trawienia, lepkość produktu oraz (w mniejszym stopniu) rodzaj i stężenie cukru. Nie mniej ważne jest to, jak często produkty z cukrem są jedzone, nawyki związane z piciem i żuciem, wydajność żucia i połykania, skład śliny, obecność płytki nazębnej oraz stosowanie pasty do zębów z fluorem.
Dentyści zaś widzą, że przy porównywalnej liczbie produktów zawierających cukier jeden pacjent praktycznie nie będzie miał problemów z próchnicą zębów, inny zaś stanie się bardzo częstym gościem w ich gabinecie.
Ograniczenie cukru w diecie jest jednak celem wartym walki. A ten można osiągnąć na dwa sposoby. Albo rezygnując z mocno słodzonych produktów na rzecz tych, które cukier zawierają w niewielkiej ilości, albo jedząc słodkie produkty rzadziej.
Która z tych strategii jest skuteczniejsza w walce z próchnicą?
Na tak postawione pytanie próbował odpowiedzieć specjalista w dziedzinie próchnicy zębów prof. Cor van Loveren z Academic Centre for Dentistry (ACTA), University of Amsterdam, w Holandii. Przeanalizował związek między dawką cukru w diecie a próchnicą, brał także pod uwagę wpływ pasty z fluorem na rozwój próchnicy u osób spożywających nadmiar cukru, oraz to jak często słodkie produkty są spożywane.
Z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, że jeśli fluor jest stosowany właściwie, to związek między cukrem w diecie a próchnicą jest nieznaczny, albo wręcz go nie ma. Jednak obecna wiedza na temat procesu próchnicowego wskazuje, że lepiej jeść rzadziej słodkie produkty niż częściej te, które zawierają go mniej, pisze prof. van Loveren w pracy opublikowanej w periodyku Caries Research.
Zmniejszenie ilości cukru w diecie, bez ograniczenia częstości spożywania słodzonych produktów, nie wydaje się być skuteczne w zapobieganiu próchnicy, podkreśla holenderski specjalista.
Słodziki ratunkiem dla kochających jeść słodko?
Jedną z zalet słodzików jest to, że można nimi słodzić bez podnoszenia kaloryczności produktu. W dodatku sztuczne słodziki są często znacznie słodsze niż sacharoza. Na przykład stewia i sacharyna są około 300 razy słodsze niż sacharoza, podczas gdy sukraloza aż 600 razy słodsza.
W przeciwieństwie do zwykłego cukru, sztuczne słodziki są uważane za niepróchnicogenne, czyli nie przyczyniają się do rozwoju próchnicy zębów. Czy tak jest sprawdzali badacze z Bauru School of Dentistry, University of São Paulo, w Brazylii.
A konkretnie w badaniu porównano wpływ komercyjnych słodzików zawierających poszczególne substancje słodzące, oraz czystą stewię aspartam, sacharozy i ksylitol na rozwój próchnicy zębów.
228 próbek bydlęcego szkliwa i zębiny korzeniowej poddano działaniu ludzkiej śliny z bakteriami typowo w niej występującymi. Przez trzy dni próbki były wystawione na działanie śliny uzupełnionej 0,2 proc. słodzik. Mierzono poziom kwasu mlekowego, liczono kolonie bakterii, zaś demineralizację analizowano metodą TMR.
Okazuje się, że czysta stewia, czysty aspartam, czysty ksylitol znacząco zmniejszały produkcję kwasu mlekowego (o 92 proc.) w porównaniu z sacharozą (zatem nie stymulowały wzrostu bakterii próchnicowych). Natomiast pod wpływem słodzików liczba kolonii bakterii Streptococcus z gatunków S. mutans/S. sobrinus rosła, zwłaszcza po słodzikach ze stewią i aspartamem (wyniki prawie nie różniły się od wzrostu bakterii pod wpływem sacharozy).
Naukowcy uważają, że dostępne w handlu słodziki zawierające stewię i aspartam okazały się równie próchnicogenne jak sacharoza. Wg ich hipotezy, może to wynikać z działania innych składników tych produktów, ponieważ substancje te w czystej formie nie stymulowały rozwoju patogenicznych bakterii, piszą badacze w pracy opublikowanej w Journal of Dentistry.
Zatem lepiej zrezygnować ze słodzenia kawy nawet słodzikiem!
Czytaj także Popularny słodzik w walce z chorobami dziąseł.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
-
Kto chce poprowadzić gabinet stomatologiczny w szkole
newsDENT -
Mariusz Duda uhonorowany za zasługi dla polskiej stomatologii
newsDENT -
Dentyści na WOŚP. Oferty dla pacjentów i … dentystów
lifeDENT -
Bakterie kałowe na szczoteczce do zębów. Sytuacja, w której to niemal pewne
techDENT -
LDEK już 7 lutego 2023 r. Ważne tradycyjne dokumenty tożsamości
eduDENT -
Tak powinny wyglądać testy eksploatacyjne urządzeń radiologicznych. Wskazania dla stomatologii
lexDENT -
Kiedy będzie obradowała Komisja Stomatologiczna NRL w 2023 r.
newsDENT -
Kto jest najbogatszym dentystą na świecie? Lista
bizDENT
-
NFZ ustalił nowe wyceny w leczeniu stomatologicznym. Uwagi do 1 lutego
newsDENT -
Nowe wyceny w leczeniu stomatologicznym. Są uwagi do projektu "cennika"
newsDENT -
Czas na sprawozdania statystyczne. Obowiązek dotyczy wszystkich podmiotów leczniczych
lexDENT -
Błędy w leczeniu endodontycznym wyceniono na 31,2 tys. zł
lexDENT -
Za mało publicznych pieniędzy na stomatologię. Polacy muszą leczyć zęby „za swoje”
newsDENT -
Zasady eksploatacji autoklawów w gabinecie stomatologicznym. Wytyczne Urzędu Dozoru Technicznego
lexDENT -
Pacjenci mają najwięcej uwag do ginekologii i stomatologii. Raport Rzecznika Praw Pacjenta
newsDENT -
Medycy tylko w publicznym sektorze. Warunek wyższych zarobków. Plany Adama Niedzielskiego
newsDENT
PRACA: OSTATNIE OGŁOSZENIA
-
lekarz dentysta
Warszawa, mazowieckie -
lekarz dentysta
Wolsztyn, wielkopolskie -
lekarz dentysta
Spytkowice- Podhale, małopolskie -
lekarz dentysta
Chlewiska, mazowieckie