PARTNER PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

Przebarwienia na zębach: co robić

Autor: miro • Źródło: ms
17-05-2021, 09:13
Przebarwienia na zębach: co robić dr. Romana Markiewicz-Piotrowska (fot. piotrowscybejnarowicz)
Przed decyzją o zabiegu wybielania zębów warto w pierwszej kolejności przyjrzeć się liście produktów, które odpowiadają za przebarwienia na zębach. Znając wroga zębowej bieli, znacznie łatwiej będzie go pokonać.
  • Najgorszym z możliwych rodzajów napojów są te słodkie z dużą ilością sztucznych barwników, które w szczególności agresywnie działają na szkliwo.
  • Żaden napój spożywczy nie doprowadzi od razu do utraty białego uśmiechu, ale ich nadużywanie w dłuższym czasie może się do tego zdecydowanie przyczynić.
  • Białym zębom nie sprzyjają kwaśne potrawy, gdyż osłabiają szkliwo i sprawiają, że jest ono bardziej podatne na przebarwienia.
  • Higienizacja: skaling, piaskowanie, polishing i fluoryzacja. 

Barwa zębów spowita w dymie

Lista produktów, która może wpływać negatywnie na biel zębów, jest dość długa. Niekwestionowanym numerem jeden na niej są papierosy. Ze względu na zawarte w nich substancje – zęby z czasem po prostu żółkną i nawet zabiegi przywracające im dawną biel nie będą skuteczne, jeśli po prostu… palacz nie przestanie być palaczem. Oprócz tego na powstawanie przebarwień na zębach niebagatelny wpływ ma to, co się je i pije, a konkretniej barwniki zawarte w pokarmach, które z czasem mogą prowadzić do zmiany ich koloru.

Oczywiście zmiany nie zachodzą z dnia na dzień, ale niewłaściwa dieta, połączona z zaniedbywaniem higieny jamy ustnej, może sprawić, że zęby nie będą tak białe, jakbyśmy tego chcieli. Których napojów i pokarmów nie należy nadużywać, żeby zachować piękny uśmiech?

Farba w płynie

Zaczynając od tych najbardziej oczywistych, najgorszym z możliwych rodzajów napojów są te słodkie z dużą ilością sztucznych barwników, które w szczególności agresywnie działają na szkliwo. Nie dość, że zawarty w nich cukier jest super pożywką dla bakterii, to jeszcze przetwarzają go one w kwas, obniżając poziom pH w ustach i prowadząc do demineralizacji szkliwa, co ułatwia barwienie zębów.

Niezbyt dobre dla zębów są również najpopularniejsze napoje gorące, czyli kawa i herbata. Można ograniczyć ich spożycie, choć innym sposobem może być także dodanie do kawy mleka, które częściowo zneutralizuje barwniki.

Natomiast jeśli chodzi o herbatę, to za najbardziej barwiącą uznaje się tę czerwoną, a najbezpieczniejsza jest czarna.

Sprzymierzeńcami śnieżnobiałego uśmiechu nie są również alkohole. Jako wroga numer jeden wskazuje się czerwone wino. Zwykle ma ono kwaśny odczyn, a gdy dodamy do tego jeszcze barwniki, to droga do przebarwień jest szeroko otwarta.

- Oczywiście żaden napój spożywczy nie doprowadzi od razu do utraty białego uśmiechu, ale ich nadużywanie w dłuższym czasie może się do tego zdecydowanie przyczynić. Najbezpieczniejszym napojem dla zębów jest woda. Nie powoduje przebarwień, a do tego pobudza  wydzielanie śliny, która wyrównuje pH w ustach i sprawia, że kwasy uszkadzające szkliwo są po prostu neutralizowane. – mówi dr. Romana Markiewicz-Piotrowska z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz.

SŁOWA KLUCZOWE
zęby   gabinet stomatologiczny   Romana Markiewicz  

POLECAMY W SERWISACH