
Nie tak dawno dentyści donosili, że próchnica „wymrze”, ponieważ choroba była tak skutecznie zwalczana w Austrii. Jednak od kilku lat trend zmierza w innym kierunku: znowu zaobserwowano znaczny wzrost próchnicy, zwłaszcza u dzieci poniżej trzeciego roku życia - mówi dentysta Ulrich Remschmidt z Grazu.
Za dużo cukru
- Przyczyn tego stanu może być wiele, ale jednym z ważniejszych aspektów jest dieta. Problem nie tyle tkwi w ilości cukru, co w częstotliwość, z jaką dzieci spożywają słodkie artykuły spożywcze - przekonuje Remschmidt.
W efekcie zęby nie mają czasu na regenerację. Problemem jest jednak również pojawienie się żywności produkowanej przemysłowo: jemy zbyt często, pożywienie ubogie w składniki odżywcze - mówi Ulrich Remschmidt, cytując badania na ten temat.
Ulrich Remschmidt jest już czwartym pokoleniem, które pracuje jako dentysta. - Żal mi każdego dziecka, które trafia do mnie – zapewnia.
A potrzebujących interwencji stomatologicznej jest tak wiele, że na wizytę u dentysty trzeba czekać nawet rok. Austriackiego stomatologa do do walki z próchnicą dzieci zainspirowało takie oto zdarzenie : Zajrzałem do ust małego pacjenta i dosłownie wszystkie jego zęby zajęte były przez próchnicę. Kiedy zapytałem o to ojca, powiedział: To tylko zęby mleczne.
Jak wiadomo zęby mleczne są również bardzo ważne nie tylko, że zaniedbane prowadzą do próchnicy stałych. - Jeśli ich brakuje, mogą pojawić się trudne do leczenia niewspółosiowości w ustawieniu zębów. Następstwem tego stanu mogą być poważne problemy z prawidłowym rozwojem twarzy, kłopoty z mówieniem - uważa Ulrich Remschmidt.
Próchnica jest bardzo łatwa do uniknięcia - wystarczy być konsekwentnym w działaniu – mówi dentysta.
Komentarze