Pierwsze rzeczywiste szacunki częstości utraty smaku przy COVID-19

- Utrata smaku dotyczy 37 proc. chorych na COVID-19.
- Z badań na blisko 140 tys. osób wynika, że problemy z odczuwaniem smaku przyjmują różne formy: od lekkich zaburzeń, przez częściową utratę, aż po utratę całkowitą.
Na łamach czasopisma "Chemical Senses" badacze opisali przeprowadzoną przez siebie metaanalizę częstości utraty smaku u pacjentów z COVID-19. Jest to największe do tej pory badanie tej przypadłości - łącznie objęto nim 241 wcześniejszych badań, opublikowanych między majem 2020 roku a czerwcem 2021 roku, z udziałem w sumie blisko 139 tysięcy osób.
Wśród badanych pacjentów 32 918 zgłosiło jakąś formę utraty smaku. Ostatecznie ogólna ocena częstości występowania utraty tego zmysłu wyniosła 37 proc. - Czyli około 4 na 10 pacjentów z COVID-19 doświadcza tego objawu - mówi główna autorka omawianej publikacji dr Mackenzie Hannum.
Ozdrowieńcy: problemy ze zdrowiem jamy ustnej
PoCOVIDowe zmiany w jamie ustnej - coraz więcej dowodów
Powszechny objaw COVID-19, czyli utrata smaku
Od dwóch lat pacjenci z całego świata zgłaszają utratę smaku jako jeden z głównych objawów choroby wywoływanej przez wirusa SARS-CoV-2. Problemy z odczuwaniem smaku przyjmują różne formy: od lekkich zaburzeń, przez częściową utratę, aż po utratę całkowitą.
I chociaż objaw ten jest przykry i niepokojący, naukowcy nie byli pewni, czy jest to problem sam w sobie, czy może jedynie pochodna utraty węchu. Ich wątpliwości wynikały z tego, że przed pandemią "czysta" utrata smaku była zjawiskiem dość rzadkim i w większości przypadków towarzyszyła jedynie zaburzeniom odczuwania zapachów, związanym np. z katarem.
Po przeanalizowaniu wszystkich danych grupa z Monell stwierdziła dodatkowo, że wiek i płeć mają duży wpływ na występowanie utraty smaku. Osoby w średnim wieku (36 do 50 lat) doświadczały jej najczęściej ze wszystkich grup wiekowych, a kobiety częściej niż mężczyźni.
Do oceny utraty smaku naukowcy zastosowali różne podejścia: samoopisowe raporty lub bezpośrednie pomiary. - Samoopis jest bardziej subiektywny i dokonuje się go poprzez kwestionariusze, wywiady, dokumentację medyczną - tłumaczy dr Hannum. - Na drugim biegunie mamy bezpośrednie pomiary smaku. Te są zdecydowanie bardziej obiektywne, a przeprowadza się je za pomocą zestawów testowych, zawierających różne słodkie, słone, czasem gorzko-kwaśne roztwory podawane uczestnikom w postaci np. kropli lub sprayów.
Na podstawie swoich wcześniejszych ustaleń dotyczących utraty węchu badacze z Monell spodziewali się, że bezpośrednie testy będą bardziej czułym miernikiem utraty smaku niż raporty własne.
Owrzodzenie języka powiązane z COVID-19
Utrata smaku nie wiąże się z utratą węchu
Tym razem jednak ich odkrycia były inne: to, czy w badaniu wykorzystano raporty własne, czy bezpośrednie pomiary, nie wpłynęło na szacowaną częstość utraty smaku. Innymi słowy: obiektywne pomiary bezpośrednie i subiektywne raporty własne okazały się tak samo skuteczne w wykrywaniu utraty smaku.
-Przede wszystkim nasze badanie wykazało, że utrata smaku jest prawdziwym, wyraźnym objawem COVID-19, którego nie należy wiązać z utratą węchu - podkreśla współautor pracy dr Vicente Ramirez. - Tym bardziej, że istnieje ogromna różnica w sposobach leczenia tych dwóch objawów.
Zespół badawczy podkreśla, że ocena smaku powinna stać się standardową praktyką kliniczną, wykonywaną np. podczas corocznych rutynowych badań kontrolnych. Jest bowiem ważnym symptomem kilku poważnych problemów medycznych: oprócz COVID-129 mogą powodować ją niektóre leki, chemioterapia, starzenie się, stwardnienie rozsiane, pewne choroby zapalne i naczyniowe mózgu, choroba Alzheimera czy nawet udar mózgu.
-Teraz nadszedł czas, by dowiedzieć się, dlaczego COVID-19 tak silnie wpływa na smak i zacząć odwracać lub naprawić straty, które powoduje - podsumowują autorzy badania.

CZYTAJ TAKŻE:
» Pacjenci przestali nosić maseczki. A te nadal obowiązują w podmiotach leczniczych
newsDENT» O kulisach swojego odejścia z MZ Łukasz Szumowski: ponoszę konsekwencje decyzji podejmowanych w ekstremalnej sytuacji
newsDENT» Ból podczas żucia, bóle głowy. Skutek COVID-19. Ocena lekarzy
techDENT» Na te choroby najczęściej umierają Polacy. Nowe dane GUS
newsDENT
-
Pacjenci przestali nosić maseczki. A te nadal obowiązują w podmiotach leczniczych
newsDENT -
Od dzisiaj będzie drugie pogotowie stomatologiczne w kujawsko – pomorskim? Stawka ryczałtu najwyższa w kraju
newsDENT -
Nie żyje prof. Urszula Kaczmarek
newsDENT -
Nie żyje Kazimierz Bryndal. Ikona polskiej stomatologii
newsDENT -
Pora wizyty u dentysty ma znaczenie. Cenna rada stomatologa dla pacjentów
techDENT -
Nakładki Invisalign. Jest akceptacja Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego
eduDENT -
O kulisach swojego odejścia z MZ Łukasz Szumowski: ponoszę konsekwencje decyzji podejmowanych w ekstremalnej sytuacji
newsDENT -
Podwyżki dla lekarzy w Sejmie. Czy ustawa rozwiąże konflikt
lexDENT
-
Rusza walka o indeksy. To najbardziej oblegany kierunek studiów w Polsce
eduDENT -
Podwyżki w ochronie zdrowia od 1 lipca. Nowa najwyższa pensja minimalna to 8210 zł
bizDENT -
Studia stomatologiczne. Nawet 50 kandydatów na jedno miejsce. Na dniach rusza rekrutacja
eduDENT -
Będzie nowy zawód medyczny. Nabór na specjalizację do 31 maja
newsDENT -
Czarny włochaty język po terapii antybiotykiem. Na te leki trzeba uważać
techDENT -
To najlepsze zawody świata. Płacą najlepiej, a stresu mało. W TOP 20 dwa zawody medyczne
bizDENT -
Higienistka dentystyczna zarobi nawet 33 tys. zł miesięcznie. Gdzie tyle płacą?
bizDENT -
Dodatkowa opłata u dentysty na NFZ bezprawna. RPP zajął stanowisko
lexDENT
PRACA: OSTATNIE OGŁOSZENIA
-
lekarz dentysta
Warszawa, mazowieckie -
lekarz dentysta
ZĄBKI, mazowieckie -
asystent/ka stomatologiczna
Warszawa, mazowieckie -
lekarz dentysta
Marki, mazowieckie
KURSY LAST MINUTE
-
Co każdy "implantolog" o prawie...
szkolenie internetowe, cała Polska -
MIKROCHIRURGICZNA RESEKCJA...
Gdańsk, pomorskie -
Konferencja dla lekarzy i techników...
Jachranka , mazowieckie -
Praktyczne aspekty implantacji -...
Warszawa, mazowieckie