Odkryto nowy typ komórek chroniących przed chorobami przyzębia, na razie u myszy

Według badań opublikowanych przez Nature Communications myszy, których dziąsła były pozbawione samotnych komórek sensorycznych (ang. solitary chemosensory cells – SCC) przechodzą bardziej zaawansowaną formę paradontozy i mają zwiększoną utratę kości zębodołu.
Dziąsłowe SCC człowieka grają ważną rolę w regulowaniu składu mikrobiomu jamy ustnej, stąd nadzieja naukowców, że ich odkrycie może być wykorzystane w przyszłości w zindywidualizowanej terapii chorób przyzębia. Zaburzenia równowagi między bakteriami i innymi mikroorganizmami zasiedlającymi jamę ustną jest przyczyną paradontozy, głównej przyczyny utraty zębów. Do chwili obecnej niewiele wiadomo na temat receptorów gospodarza, które wykrywają i rozpoznają patogeniczne bakterie i ich metabolity.
Tymczasem samotne komórki sensoryczne są wyposażone w TAS2R i ogniwa ścieżki sygnałowej gorzkiego smaku, dzięki którym wykrywają patogeniczne bakterie, po czym uruchamiają reakcje obronne mające ograniczyć infekcję. Do tej pory wiedziano, że SCC występują w różnych rejonach ciała, na przykład w układzie pokarmowym czy moczowym.
Prof. Xin Zheng, z National Clinical Research Center for Oral Diseases w West China Hospital of Stomatology na potrzeby eksperymentu wywoływał paradontozę u myszy. Po tygodniu pobierano próbki mikroorganizmów jamy ustnej by wyekstrahować bakteryjne DNA oraz sprawdzano poziom utraty kości zębodołu. Nie tylko zmiany chorobowe były bardziej nasilone u gryzoni pozbawionych komórek SCC, ale także myszy te miały większe ilości bakteryjnego biofilmu, skład mikrobiomu stawał się mniej różnorodny i zaczynały dominować patogeniczne formy drobnoustrojów. W konsekwencji zaostrzał się u tych myszy stan zapalny.
Natomiast w grupie gryzoni z prawidłowym składem komórek zmysłowych stymulowanie receptorów gorzkiego smaku (TAS2R) zwiększało produkcję przeciwbakteryjnych cząsteczek, jak wynika z obserwacji przeprowadzonych przez prof. Xin Zheng.
U ludzi różnice genetyczne w receptorach gorzkiego smaku są dość rozpowszechnione. Zatem za pomocą jakiejś prostej metody skryningu, łatwej do przeprowadzenia w gabinecie stomatologicznym, wykrywającej dysfunkcje w odpowiedzi odpornościowej wywoływanej przez TAS2R, można by zidentyfikować pacjentów szczególnie podatnych na infekcje jamy ustnej, pisze Prof. Xin Zheng.
Pozostaje teraz tylko opracować taką metodę testową.
Więcej: nature.com

-
Koronawirus 23 stycznia: 346 zgonów i 6322 zakażeń
newsDENT -
Przy niedoborze witaminy D cztery razy wyższe ryzyko COVID-19
techDENT -
Lekarz i lekarz dentysta spoza UE: niebezpieczne „uproszczenia” ministra zdrowia
lexDENT -
Andrzej Matyja: pwz nadaje wyłącznie samorząd lekarski, a nie Ministerstwo Zdrowia
lexDENT -
Centrum Estetique na szybkiej ścieżce rozwoju
bizDENT -
UM we Wrocławiu: wolnych 6 etatów dla asystentów na stomatologii
eduDENT -
MZ o kwotach zaliczkowych według formuły 1/12
lexDENT -
Częstochowa przeznacza pieniądze na stomatologię dziecięcą
bizDENT
-
NFZ: bezlimitowe świadczenia stomatologiczne dla pacjentów do 18 r. ż.
newsDENT -
Obowiązek sprawozdawczy w 2021 r.
lexDENT -
Z sądu: dentysta nie zawinił uszkodzenia nerwu trójdzielnego
lexDENT -
W szpitalach węzłowych szczepieni dentyści przeciwko COVID-19
newsDENT -
COVID-19: gdzie telefonować w sprawie szczepień grupy zero
newsDENT -
Umowy z NFZ pokazują postępującą agregację rynku stomatologicznego, czy tylko?
newsDENT -
Lekarze i lekarze dentyści: zasady pracy w pandemii nie do przyjęcia
lexDENT -
OIL Gdańsk: rozliczenia kontraktów stomatologicznych
lexDENT
PRACA: OSTATNIE OGŁOSZENIA
-
lekarz dentysta
Warszawa, mazowieckie -
lekarz dentysta
Jelenia Góra, dolnośląskie -
lekarz dentysta
Krasnystaw, lubelskie -
lekarz dentysta
Koszalin, zachodniopomorskie