• Rewolucja przemysłowa, która wprowadziła do diety duże ilości miękkiego pokarmu i  przetworzonej żywności, wpłynęła na uzębienie
  • Wynika to z badań m.in. archeologicznych prowadzonych w Chinach i Grecji
  • Ilość miękkiego pokarmu, poziom witaminy D oraz rozwój szczęk wpływają na wykształcanie się trzecich zębów trzonowych, czyli ósemek
  • Dlatego zmiana diety małych dzieci na twardszą to potencjalna metoda profilaktyki problemów z zatrzymanymi zębami mądrości

Nienaganny zgryz. Czaszki  z wykopalisk archeologicznych

Elsa Van Ankum, doktorantka w Department of Anatomy, Physiology and Pharmacology w University of Saskatchewan College of Medicine, w Kanadzie przeprowadziła badania na temat związku diety i rozwoju zębów mądrości.
Sam pomysł powstał podczas analizowania szkieletów na stanowiskach archeologicznych w Grecji i Chinach. Była w tym czasie w trakcie leczenia wady zgryzu stałym aparatem ortodontycznym, usunięto jej cztery zęby mądrości. 

- Zaczęłam się zastanawiać,  z jakiego powodu aparaty ortodontyczne i ekstrakcje zębów mądrości są dziś tak rozpowszechnione. Od tego czasu śledzę ten temat – podkreśla Van Ankum w artykule na uczelnianej stronie usask.ca

Prowadząc eksperymenty laboratoryjne na myszach stwierdziła, że gdy zwierzęta są żywione miękką dietą, ubogą w witaminę D, mają tendencję do wykształcania mniejszych, inaczej ukształtowanych szczęk. Co więcej niedobory witaminy D wpływały na szerokość korzeni zębowych, co zmieniało także ich wielkość.

Konieczna ekstrakcja ósemek. Przyczyną rewolucja przemysłowa

Na następnym etapie badań  Van Ankum' zbierała dane na temat ludzkich szkieletów pochodzących z połowy XIX w, odkrytych podczas wykopalisk archeologicznych w Wielkiej Brytanii. Rok 1850 jest wyznacznikiem  zmiany w diecie wprowadzonych przez rewolucję przemysłową, które wtedy zaczęły być widoczne w zębach, szczękach i innych kościach. Będzie porównywała dane z populacji której warunki życia kształtowały zmiany technologiczne i populacji sprzed tego okresu. Celem tej analizy są  kształt się zębów mądrości oraz kształt i rozmiar szczęk. Badaczka ma nadzieję wyjaśnić z jakiego powodu różnice w rozmiarach zębów, kształcie oraz wyrzynaniu się zębów pojawiają się w różnych okresach czasu i w odmiennych kulturach.

- Już lepiej rozumiemy dlaczego zęby mądrości przysparzają współcześnie tylu problemów. Ta wiedza może prowadzić do skutecznej profilaktyki polegającej na zmianie diety w okresie dzieciństwa. Niewykluczone, że w ten sposób można skutecznie zapobiegać zatrzymaniu trzecich zębów trzonowych, napisała badaczka.