
- Zwiększone spożycie gazowanych napojów bezalkoholowych i soków owocowych przez dzieci drastycznie wzrosło podczas pandemii COVID
- To niebezpieczna dla zębów zmiana w diecie, gdyż płyny te mają silne właściwości erozyjne
- Szkliwo zębów mlecznych jest słabsze niż to, które pokrywa zęby stałe, dlatego zmiany erozyjne pod wpływem napojów o kwaśnym odczynie następują szybko

Czytaj więcej
Demencja. Nasila się przy chorych dziąsłach
Czytaj więcej
Kontrole NFZ. Co dziesiąta w obszarze stomatologii
Czytaj więcej
Burza wokół umiejętności zawodowej: medycyna estetycznaSłodkie napoje gazowane. Groźne dla zdrowia zębów
Erozja zębów to poważny problem dotykający większość dzieci i dorosłych na całym świecie. Definiuje się ją jako nieodwracalną utratę twardych tkanek zęba przez rozpuszczenie w wyniku reakcji chemicznych. Badania epidemiologiczne wykazały, że częstość występowania erozji zębów znacznie się różni w różnych krajach i grupach wiekowych.
Przyczyny rozwoju erozji zębów są złożone i nie do końca poznane. Ale jedną z nich jest bez wątpienia zwiększone spożycie kwaśnych pokarmów i napojów gazowanych.
Taki "erozyjny" napój na pierwszym etapie zmiękcza powierzchnię szkliwa, a następnie powoduje postępujące rozpuszczanie struktury zęba, ponieważ kwaśna substancja znajduje się w bliskim sąsiedztwie powierzchni zęba. Jeśli proces ten nie jest kontrolowany to wskutek dużych ilości wypijanych napojów gazowanych może dochodzić do:
- poważnej utraty powierzchni szkliwa,
- nadwrażliwości zębów,
- pogorszenia estetyki
- większego ryzyka ropni zębów dotkniętych chorobą.
Szkliwo mleczaków. Mniej twarde niż na zębach stałych
Erozja niszczy zarówno zęby stałe, jak i mleczne. Jednak większych do tej pory wykonanych badań dotyczyło zmian erozyjnych w strukturze zębów stałych, natomiast na temat tego problemu w przypadku małych dzieci. Mimo że szkliwo zębów stałych i mlecznych ma podobną strukturę, jednak ta powierzchniowa warstwa w uzębieniu mlecznym jest słabiej zmineralizowana i ma nieco inny skład (więcej związków organicznych). W związku z tym proces erozji może przebiegać inaczej.
Naukowcy ocenili potencjał erozyjny popularnych napojów na twardość i ultrastrukturę szkliwa zębów mlecznych.
W badaniu wykorzystano w sumie 52 mleczne trzonowce. Podzielone na cztery grupy przetrzymywano przez 28 dni w :
- sztucznej ślinie
- mleku o smaku truskawkowym,
- soku pomarańczowym
- napoju gazowanym Pepsi.
Popularne napoje. Rozpuszczają szkliwo zębów mlecznych
Właściwości szkliwa (twardość i topografię powierzchni) badano przy użyciu skaningowego mikroskopu elektronowego (SEM) na początku eksperymentu, po dwóch i czterech tygodniach przetrzymywania w różnych płynach.
Gazowany napój i sok pomarańczowy (w ocenie mikroskopowej) wywoływały erozję, szkliwo było bardzo zmienione, podczas gdy napój na bazie mleka nie różnił się pod względem potencjału erozyjnego od sztucznej śliny, czyli był bezpieczny, wykazuje publikacja w Pediatric Dental Journal.

Czytaj więcej
Dentysta leczył bez uprawnień. Sprawa przed sądem
Komentarze