PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

Nanocząsteczki, które hamują próchnicę

en
27-01-2021, 10:07
Nanocząsteczki, które hamują próchnicę Trwają badania mające doprowadzić do powstania środków działających selektywnie na bakterie jamy ustnej (fot. Pixabay)
Naukowcy opracowują technologię do stosowania w gabinecie dentystycznym, wykorzystującą nonocząsteczki ceru. Nowy środek ma  wstrzymać tworzenie się płytki nazębnej i ubytków próchnicowych.

Naukowcy badali w jaki sposób nanocząsteczki tlenku cynku, tlenku miedzi lub srebra mogą być wykorzystywane do leczenia próchnicy zębów. Chociaż środki o działaniu bakteriobójczym  są stosowane w stomatologii, jednak ich przedłużone działanie może prowadzić zarówno do przebarwienia zębów, jak i oporności bakterii. Poza tym nie są one selektywne, więc zabijają wiele rodzajów bakterii w jamie ustnej, nawet tych korzystnych dla zdrowia.

Znalezienie alternatywy dla tych nieselektywnych środków postawili sobie za cel pracownicy University of Illinois w Chicago.  Pracują nad metodą, która nie tylko nie będzie walczyła z pożytecznymi bakteriami, ale też sprawdzi się bardziej w zapobieganiu próchnicy niż w jej leczeniu, gdy dojdzie już do zniszczeń tkanek zęba. Takie kryteria mogą spełnić nanocząsteczki tlenku ceru.

Właściwości i zachowanie nanocząstek zależą, przynajmniej częściowo, od sposobu ich przygotowania. Zespół z University of Illinois wyprodukował nanocząsteczki, rozpuszczając w wodzie azotan cerowo-amonowy lub sole siarczanowe. Okazało się, gdy dodano do kultury S. mutans cukier w obecności roztworu nanocząsteczek tlenku ceru, to preparat zmniejszył wzrost biofilmu o 40 proc. w porównaniu z kulturą S. mutans bez nanocząstek. W podobnych warunkach azotan srebra - znany środek przeciwpróchniczy stosowany przez dentystów - nie wpływał na wzrost biofilmu.

Zaletą naszego leczenia jest to, że nanocząsteczki wydają  się być mniej szkodliwe dla bakterii jamy ustnej. Zamiast tego zapobiegały jedynie przywieraniu drobnoustrojów do powierzchni i tworzeniu przez nie lepkiego biofilmu. Ponadto toksyczność nanocząstek i efekty metaboliczne w ludzkich komórkach jamy ustnej ( w warunkach laboratoryjnych) były mniejsze niż w przypadku azotanu srebra, mówił dr Russell Pesavento przedstawiając projekt badawczy na dorocznym spotkaniu  American Chemical Society.

Dr Pesavento, któremu udało się opatentować preparat, chciałby go teraz ulepszyć, łącząc go z fluorem. Taki wzmacniający szkliwo środek dentysta mógłby nanosić na zęby pacjenta. Na razie zespół naukowców eksperymentuje z powłokami stabilizującymi nanocząstki przy obojętnym lub lekko zasadowym pH - bliższym pH śliny i zdrowszym dla zębów. 

W planach są także testy sprawdzające wpływ preparatu z nanocząsteczkami na  komórki dolnego odcinka przewodu pokarmowego, by mieć pewność, że jest on całkowicie bezpieczny dla zdrowia.

Jak wiadomo bakterie jamy ustnej zaczynają niszczycielską działalność tuż po tym, jak higienistka stomatologiczna usunie płytkę nazębną z zębów pacjenta. Dieta bogata w cukry i inne węglowodany powoduje, że mikroby szybko odbudowują twardy i lepki biofilm, rośnie produkcja kwasów, które osłabiają szkliwo, co z czasem nieuchronnie prowadzi do ubytków w zębach. 

W jamie ustnej występuje ponad 700 gatunków bakterii, większość są pożyteczne, które biorą udział we wstępnym trawieniu lub trzymają w ryzach te chorobotwórcze, także te powodujące próchnicę jak  Streptococcus mutans. Po zabiegu higienizacyjnym te bakterie w krótkim czasie przywierają do powierzchni zębów i zaczynają się namnażać. Cukier służy im jako źródło energii, stopniowo tworzą film niedający się łatwo usunąć przez szczotkowanie. Metabolizując cukier, wytwarzają substancje o niskim pH, które rozpuszczają szkliwo zębów i torując drogę zmianom próchnicowym.

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
próchnica   biofilm   badania naukowe  

POLECAMY W SERWISACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.