PARTNER PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

Kserostomia, a nie utrata smaku najczęstszym objawem z rejonu jamy ustnej u chorych na COVID-19

Autor: nieck • Źródło: en
19-08-2021, 09:07
Kserostomia, a nie utrata smaku najczęstszym objawem z rejonu jamy ustnej u chorych na COVID-19 Jama ustna jest miejscem namnażania się koronawirusa (fot. Unsplash)
Suchość w ustach, zmieniony smak i zmiany chorobowe wskazują na COVID-19. Jak dowodzą naukowcy, te objawy nie są wtóre.
  • Kserostomia, zaburzenia smaku i obecność zmian w jamie ustnej często wskazywały na zakażenie SARS-CoV-2 w najnowszym raporcie podsumowującym badania nad objawami COVID-19.
  • Badanie jamy ustnej, zwłaszcza u pacjentów hospitalizowanych z powodu  COVID-19 nie powinno być zaniedbywane.
  • Zaburzenia smaku występują ponad trzy razy częściej w Europie niż w Afryce.

 Ponad 40 proc. pacjentów z COVID-19 miało kserostomię, zgodnie z wynikami przeglądu -  będącego aktualizacją wcześniej opublikowanych badań dotyczących częstości występowania objawów jamy ustnej wśród chorych na  COVID-19 z 19 krajów na całym świecie. 

Poza kserostomią u zakażonych  koronawirusem pacjentów często występowały również zaburzenia smaku i zmiany w jamie ustnej.

- Częstość występowania oznak i objawów w jamie ustnej,  to czy prowadzą one do bezpośredniego zakażenia SARS-CoV-2, czy może są jedynie objawami wtórnymi to ważna kwestia  – podkreślała autorka raportu, dr Juliana Amorim dos Santos z Laboratory of Oral Histopathology, Health Sciences Faculty, University of Brasilia. który opublikował Journal of Dental Research.

Nowy raport, podobnie jak pierwszy przegląd systematyczny przeprowadzony w czerwcu 2020 r., przeanalizował objawy jamy ustnej związane z COVID-19. Aktualizacja uwzględniła dane dotyczące 64 876 pacjentów.

Kserostomia była najczęstszym objawem jamy ustnej zidentyfikowanym u pacjentów z COVID-19. Występowała u 43 proc. pacjentów. Kserostomia (pod względem częstotliwości występowania) zastąpiła zaburzenia odczuwania smaku, które do tej pory uznawano za najczęściej występujący objaw COVID-19 z rejonu jamy ustnej.

Zanik smaku przy COVID-19 najczęściej w Europie i Ameryce Północnej

- Włączenie badań z wielu krajów mogło przyczynić się do tej korekty – podkreślali autorzy pracy.

Chociaż zaburzenia smaku nie były już głównym objawem u chorych na COVID-19, jednak nadal były powszechne. Łącznie 38 proc. pacjentów doświadczyło zaburzeń smaku, a autorzy stwierdzili istotny związek między zaburzeniami smaku a dodatnim wynikiem testu SARS-CoV-2. Istniał również istotny związek między zaburzeniami smaku a łagodnym lub umiarkowanym przebiegiem  COVID-19.

Częstość występowania zaburzeń smaku różniła się w zależności od lokalizacji, od 14 proc. w Afryce do 49 proc. w Europie. 

Wśród zaburzeń smaku najczęstsze były:
- upośledzenie odczuwania smaku (hipogeuzja), która dotyczyła 34 proc. pacjentów
- niewłaściwe rozpoznawanie smaku (dysgeuzja) - 33 proc. pacjentów,
- całkowita utrata smaku (ageuzja) - 26 proc. pacjentów.

SŁOWA KLUCZOWE
kserostomia   badania naukowe   zdrowie jamy ustnej   COVID-19  

POLECAMY W SERWISACH