PARTNER PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

Jedzenie ryb chroni przed parodontozą, ale tylko mężczyzn

Autor: nieck • Źródło: en
29-07-2021, 09:59
Jedzenie ryb chroni przed parodontozą, ale tylko mężczyzn Zdrowsze dziąsła daje dieta bogata w ryby (fot. Shutterstock)
Naukowcy twierdzą, że  jedzenie ryb może być powiązane ze zdrowszymi dziąsłami u mężczyzn.
  • Szczególnie osoby ze skłonnością do zapalenia dziąseł powinny wzbogacić dietę w ryby.
  • Z badań naukowych wynika, że ryby ograniczają krwawienie dziąseł oraz proces pogłębiania się kieszonek zębowych.
  • Niestety to ochronne działanie diety bogatej w ryby nie występuje u kobiet.

Na wirtualnym spotkaniu International Association for Dental Research (IADR) prezentowano wyniki badań z których wynika, że jedzenie ryb może być powiązane z ograniczeniem chorób przyzębia u mężczyzn.

Wskaźnikiem ilości spożywanych ryb w organizmie jest ilość biomarkera, czyli kwasu 3-karboksy-4-metylo-5-propylo-2-furanpropionowego (CMPF). Okazuje się, że wyższy poziom CMPF u mężczyzn wiązał się z mniejszym krwawieniem podczas badania sondą periodontologiczną kieszonek zębowych, a także mniejszą liczbą pogłębionych kieszonek. Tyle że związek ten zaobserwowano wyłącznie u mężczyzn, naukowcy podkreślali, że jedzenie ryb nie wpływa na zdrowie dziąseł  u kobiet.

W badaniu naukowcy wykorzystali spektrometrię mas z chromatografią cieczową. W próbkach krwi pobranych od 922 osób, zmierzono poziom biomarkera CMPF. Następnie porównano ilość tego metabolitu ze stanem dziąseł i parametrami choroby przyzębia, o ile była zdiagnozowana. 

Przy większym spożyciu ryb, czyli wyższym poziomie biomarkera CMPF dziąsła są zdrowsze: 

- liczba kieszonek zębowych o głębokości powyżej 4 mm była o 1,2 razy mniejsza, 
- liczba pogłębionych kieszonek była o 0,49 mniejsza.

Ponadto w trakcie badania sondą periodontologiczną u mężczyzn z wysokim poziomem CMPF rzadziej pojawiało się krwawienie (o prawie 3 proc.), a także osoby te miały więcej własnych zębów (o  0, 23).

U kobiet takiej zależności między biomarkerem spożycia ryb a zdrowiem przyzębia nie stwierdzono.

- Chociaż potrzebne są dalsze badania w celu oceny tego związku, z pewnością już teraz można stwierdzić, że spożywanie ryb może chronić zdrowie dziąseł  – napisali autorzy pracy.

Biomarkery spożycia składników pokarmowych lub ich ilości w organizmie  pomagają zmierzyć wpływ jednego z najważniejszych czynników środowiskowych, na które ludzie są narażeni, czyli żywności.

Dość trudno jest uzyskać dokładne dane na ten temat, gdyż żywność bardzo różni się ilością składników pokarmowych. Stąd tak trudno o precyzyjne pomiary ekspozycji na różne substancje zawarte w diecie, a tym samym nie łatwo zrozumieć związek między dietą, zdrowiem a chorobą.

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH