Jedzenie ryb chroni przed parodontozą, ale tylko mężczyzn

- Szczególnie osoby ze skłonnością do zapalenia dziąseł powinny wzbogacić dietę w ryby.
- Z badań naukowych wynika, że ryby ograniczają krwawienie dziąseł oraz proces pogłębiania się kieszonek zębowych.
- Niestety to ochronne działanie diety bogatej w ryby nie występuje u kobiet.
Na wirtualnym spotkaniu International Association for Dental Research (IADR) prezentowano wyniki badań z których wynika, że jedzenie ryb może być powiązane z ograniczeniem chorób przyzębia u mężczyzn.
Wskaźnikiem ilości spożywanych ryb w organizmie jest ilość biomarkera, czyli kwasu 3-karboksy-4-metylo-5-propylo-2-furanpropionowego (CMPF). Okazuje się, że wyższy poziom CMPF u mężczyzn wiązał się z mniejszym krwawieniem podczas badania sondą periodontologiczną kieszonek zębowych, a także mniejszą liczbą pogłębionych kieszonek. Tyle że związek ten zaobserwowano wyłącznie u mężczyzn, naukowcy podkreślali, że jedzenie ryb nie wpływa na zdrowie dziąseł u kobiet.
W badaniu naukowcy wykorzystali spektrometrię mas z chromatografią cieczową. W próbkach krwi pobranych od 922 osób, zmierzono poziom biomarkera CMPF. Następnie porównano ilość tego metabolitu ze stanem dziąseł i parametrami choroby przyzębia, o ile była zdiagnozowana.
Przy większym spożyciu ryb, czyli wyższym poziomie biomarkera CMPF dziąsła są zdrowsze:
- liczba kieszonek zębowych o głębokości powyżej 4 mm była o 1,2 razy mniejsza,
- liczba pogłębionych kieszonek była o 0,49 mniejsza.
Ponadto w trakcie badania sondą periodontologiczną u mężczyzn z wysokim poziomem CMPF rzadziej pojawiało się krwawienie (o prawie 3 proc.), a także osoby te miały więcej własnych zębów (o 0, 23).
U kobiet takiej zależności między biomarkerem spożycia ryb a zdrowiem przyzębia nie stwierdzono.
- Chociaż potrzebne są dalsze badania w celu oceny tego związku, z pewnością już teraz można stwierdzić, że spożywanie ryb może chronić zdrowie dziąseł – napisali autorzy pracy.
Biomarkery spożycia składników pokarmowych lub ich ilości w organizmie pomagają zmierzyć wpływ jednego z najważniejszych czynników środowiskowych, na które ludzie są narażeni, czyli żywności.
Dość trudno jest uzyskać dokładne dane na ten temat, gdyż żywność bardzo różni się ilością składników pokarmowych. Stąd tak trudno o precyzyjne pomiary ekspozycji na różne substancje zawarte w diecie, a tym samym nie łatwo zrozumieć związek między dietą, zdrowiem a chorobą.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CZYTAJ TAKŻE:
-
Za darmo przebadają, a nawet wyleczą zęby dzieciom. Rzadka okazja
newsDENT -
Pacjenci nie są leczeni tak jak być powinni, bo przepisy są nieżyciowe
lexDENT -
Tomografia stożkowa dla stomatologów. Zapisy na szkolenie trwają
eduDENT -
Praca na stomatologii wrocławskiej. Zgłoszenia do 10 lutego
eduDENT -
Bakteria z jamy ustnej zwiększa ryzyko mikrokrwawień w mózgu. Są dowody naukowe
techDENT -
Konferencje naukowe PTSS 2023/2024
eduDENT -
Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej. Apel FDI do dentystów
newsDENT -
Wykaz modułowych programów specjalizacji lekarsko - dentystycznych 2023
eduDENT
-
Darmowa wizyta u dentysty do 450 zł. To pakiet, za który zapłaci NFZ
newsDENT -
Nowe wyceny w leczeniu stomatologicznym. Są uwagi do projektu "cennika"
newsDENT -
Zmiany zasad udzielania świadczeń stomatologicznych. Paweł Barucha o ostatnich korektach
lexDENT -
Powstaje Centrum Stomatologii Powiatu Pilskiego
newsDENT -
Za mało publicznych pieniędzy na stomatologię. Polacy muszą leczyć zęby „za swoje”
newsDENT -
Za mało lekarzy dentystów ze specjalizacją. Co zamierza Ministerstwo Zdrowia?
newsDENT -
Medycy tylko w publicznym sektorze. Warunek wyższych zarobków. Plany Adama Niedzielskiego
newsDENT -
Kto jest najbogatszym dentystą na świecie? Lista
bizDENT
PRACA: OSTATNIE OGŁOSZENIA
-
lekarz dentysta
Góra Puławska , lubelskie -
lekarz dentysta
Nederland, zagranica -
lekarz dentysta
Darłowo, zachodniopomorskie -
lekarz dentysta
Jaworzno, małopolskie