PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Halitoza - rady dentysty

Autor: miro • Źródło: ms
17-07-2018, 11:43
Halitoza, stomatodysodia, fetor oris, ozostomia – dotyka ok. 30 proc. ludzi na całym świecie. Co jest jej źródłem? Według Akademii Stomatologii Ogólnej, w ponad 90 proc. przypadków, zapach pochodzi z jamy ustnej, gardła i migdałków.

Dieta i suplementy
- Przeciwdziałaj suchości w jamie ustnej, która jest jedną z przyczyn halitozy. Ślina zawiera kilka ważnych składników: enzymy trawienne, mucyny odpowiadające za lepkość śliny i immunoglobuliny stanowiące obronę przed zarazkami. Dlatego nawadniaj się, pij dużo wody oraz jedz soczyste owoce - nawilżysz przesuszone śluzówki oraz zredukujesz ilość bakterii. Uważaj na leki! - Suchość w jamie ustnej może być skutkiem ubocznym ich zażywania, szczególnie dotyczy to leków przeciwdepresyjnych, na nadciśnienie, przeciwhistaminowych, a nawet suplementów diety stosowanych na odchudzanie, tzw. termogeników – wyjaśnia dr Rober Białach.

- Cynk. Odpowiedni poziom tego minerału pomoże utrzymać w ryzach złe bakterie, dlatego nie należy żałować produktów, które go zawierają, są to m.in. pestki dyni, kakao lub kasza gryczana. Cynk jako substancję czynną znajdziemy też w płynach płukania ust.

- Probiotyki. Nieświeży zapach z ust może być efektem problemów z układem pokarmowym, któremu szkodzić mogą antybiotyki, toksyny oraz złe nawyki żywieniowe. Jeśli ktoś cierpi na zaparcia lub wzdęcia, to część gazów z organizmu będzie przedostawać się przez… usta. Dlatego pomóc mogą probiotyki, zarówno te suplementowane, jak i naturalne: kiszonki, kefir, jogurty naturalne czy herbata Kombucha.

- Surowe produkty. Chrupiące warzywa i owoce, takie jak marchew, seler czy jabłka zawierają dużo błonnika, stymulują pracę gruczołów ślinowych oraz zapobiegają powstawaniu  płytki nazębnej, co pomaga w walce z nieświeżym oddechem. Cytrusy, np. pomarańcze lub cytryny, są bogate w kwas cytrynowy, który stymuluje produkcję śliny.

- Dieta nie powinna być ciężkostrawna, potrawy pikantne, tłuste oraz zbyt słone. Papierosy, alkohol, czosnek, cebula oraz sery pleśniowe, takie jak Camembert czy Roquefort, na pewno nie zapewnią świeżego oddechu.

Zioła i przyprawy
- Napar z pokrzywy. Wspomaga pracę nerek i wątroby. Pokrzywa oczyszcza krew i eliminuje toksyny z organizmu. Pomaga również pobudzić układ limfatyczny, zwiększa wydalanie kwasu moczowego przez nerki oraz stymuluje funkcje nadnerczy – wszystko to likwiduje halitozę u źródła.

- Listki. Pod koniec posiłku zamiast miętówek, należałoby przegryzać listki natki pietruszki, mięty, bazylii lub kolendry. Te zielone rośliny zawierają chlorofil, który ma zdolność łączenia się z lotnymi związkami siarki i redukuje nieprzyjemny oddech.

- Goździki to tajna broń w walce z przykrym zapachem w jamie ustnej. Zawarty w nich eugenol, to silny związek o działaniu przeciwbakteryjnym. Najlepiej gryźć goździk, aż esencja przeniknie do ust i wypluć. Nie należy zrażać się lekkim pieczeniem, które wynika z obecności olejku eterycznego. Nie jest wskazane jednak używanie sproszkowanych goździków ani czystych olejków goździkowych, są zbyt silne i mogą poparzyć śluzówki jamy ustnej.

- Gałązki rozmarynu, koperku, nasiona kopru włoskiego, kardamonu oraz kminku działają odświeżająco na oddech, a także anyżu, to sprzymierzeniec w walce z bakteriami. Sprawdzą się również kiełki lucerny, szałwia, lukrecja, mniszek lekarski oraz echinacea.

- Cynamon znany jest z właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Według badań redukuje ilość bakterii aż o 50 proc. oraz przeciwdziała ich rozmnażaniu się.

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
halitoza   Robert Białach   Stankowscy & Białach  

POLECAMY W SERWISACH