Guma do żucia zbawienna dla zębów, ale jest zdanie odrębne

Dentyści są przekonywani o ważnej roli gumy do żucia w procesie zapewniania należytej higieny jamy ustnej. Słusznie. Niewiele mówi się o tym co takie gumy zawierają.
Aspartam
Gumy do żucia nie zawierają cukru, to dobrze, gorzej, gdy mają w swoim składzie słodzik - organiczny związek chemiczny aspartam (na produktach spożywczych oznaczany kodem E951). Aspartam znajduje się w składzie ponoć 85 proc. dostępnych na rynku gum do żucia. Słodzik, o znikomej liczbie kalorii, niestety nie jest wrogiem nadwagi, gdyż osoby go stosujące mają większy apetyt na wysokokaloryczne potrawy. Aspartam może powodować także ból głowy, szczególnie u osób młodych.
Co gorsza słodzik oskarżany jest także o: sprzyjanie chorobie Alzheimera, wywoływanie nowotworów mózgu oraz o doprowadzanie do uszkodzeń płodu.
Butylohydroksytoluen
W wielu państwach zabroniony jest jako składnik produktów spożywczych, ale nie w USA. Tutaj BHT, dzięki właściwościom konserwującym, stosowany jest powszechnie, także jako komponent gum do żucia. Związek chemiczny ma właściwości toksyczne, negatywnie wpływające szczególnie na wątrobę i nerki. Istnieją przypuszczenia, że BHT powoduje nadpobudliwość wśród dzieci.
Fosforan wapnia
Związek ten obecny jest w wielu popularnych bezcukrowych gumach do żucia, pełni rolę środka stabilizującego i wybielającego. Lista przewinień tego związku nie jest długa, aczkolwiek to po spożyciu mleka w proszku chińskiej produkcji ze zbyt wysokim udziałem fosforanu wapnia wiele dzieci uległo zatruciu.
Dwutlenek tytanu
Związek ten, używany w gumach do żucia jako składnik koloryzujący, obarcza się o wywoływanie chorób autoimmunologicznych. Najczęściej ostrzeżenia mówią o chorobie Crohna, astmie oraz o czynniku rakotwórczym.
Jako przeciwwaga - ksylitol
To środek powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia (dodatek do żywności E967). Dodaje się go głównie do cukierków i gum do żucia - ze względu na działanie przeciwpróchnicze. Ksylitol sprzyja wytwarzaniu przez organizm ludzki śliny, utrzymuje naturalny odczyn pH w ustach.
To właśnie ksylitol, póki co, uważany jest za zbawienny w tego typu produktach jak guma do żucia. Ma wiele pożądanych właściwości i – jak na razie - nie zauważono ponoć żadnych niepożądanych zjawisk ubocznych.
Jedno zdanie komentarza. Materiał analityczny ukazał się na portalu xylitol.org.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
-
Czy jest spójny pomysł na stomatologię?
newsDENT -
SARS-CoV-2: wysoka ocena naukowców CM UJ skuteczności technologii UV-C
techDENT -
UM we Wrocławiu: szansa na karierę naukową
eduDENT -
Lublin: konkurs na realizatora programu profilaktyki próchnicy wśród uczniów
bizDENT -
Dolna Austria: 91,5 proc. dentystów chce się zaszczepić
newsDENT -
Libelta 16 i PTSS organizują akcję profilaktyczną dla seniorów
newsDENT -
Koronawirus 28 stycznia 2021 r.: 389 zgonów przy 7 156 zakażeniach
newsDENT -
Nieco ponad połowa lekarzy dentystów zaszczepionych przeciwko COVID-19
newsDENT
-
NFZ: bezlimitowe świadczenia stomatologiczne dla pacjentów do 18 r. ż.
newsDENT -
Obowiązek sprawozdawczy w 2021 r.
lexDENT -
Centrum Estetique na szybkiej ścieżce rozwoju
bizDENT -
Umowy z NFZ pokazują postępującą agregację rynku stomatologicznego, czy tylko?
newsDENT -
Lekarze i lekarze dentyści: zasady pracy w pandemii nie do przyjęcia
lexDENT -
Konkretyzowanie zasad rugowania amalgamatu z gabinetów stomatologicznych
lexDENT -
UM we Wrocławiu: wolnych 6 etatów dla asystentów na stomatologii
eduDENT -
LDEK: modyfikacje, uszczegółowienia i uzupełnienia
eduDENT
PRACA: OSTATNIE OGŁOSZENIA
-
lekarz dentysta
Katowice, śląskie -
lekarz dentysta
Rzeszów, podkarpackie -
lekarz dentysta
Jelenia Góra, dolnośląskie -
lekarz dentysta
Chorzów, śląskie