Gdy pasta do zębów jest nietolerowana

Miętowa fobia?
Smak pasty do zębów nieodłącznie kojarzy się z miętą. W sklepach znajdziemy najwięcej past do zębów o miętowym smaku czy nawet „podwójnie miętowe”, a także innych preparatów do higieny jamy ustnej zawierających syntetyczne lub naturalne aromaty np. olejek z mięty pieprzowej.
Dlaczego miętowe pasty dominują na rynku? Mentol, który pozyskuje się z listków mięty, ma przyjemny, intensywny aromat, powoduje uczucie chłodu, daje uczucie świeżości i odświeża oddech. Dodatkowo, mięta to jeden z nielicznych smaków, który będzie przyjemny bez dodatku cukru.
Mimo to jest grupa osób, które nie tolerują smaku mięty. Na forach internetowych znajdziemy wypowiedzi typu „Odrzuca mnie smak miętowej pasty do zębów. Czy jestem dziwny?” lub „Nie znoszę miętowych produktów, sam zapach pasty do zębów czy gumy do żucia wywołuje we mnie mdłości”. Według niektórych badań 10 proc osób na świecie może mieć awersję do miętowego smaku czy zapachu, co obejmuje również pastę do zębów. Skąd takie wrażenia?
- Może być to kwestia osobistych preferencji, niewytłumaczalnej fobii związanej z konkretnym smakiem czy zapachem, a także uczulenia. Miętowa pasta ze względu na obecne w niej olejki eteryczne i aromaty może powodować reakcje alergiczne, objawiające się m.in. zaczerwieniem kącików ust, wysuszeniem i swędzeniem warg, pieczeniem lub łuszczeniem się śluzówek jamy ustnej. Do składników, które najczęściej powodują reakcję uczuleniową lub podrażnienie należą substancje smakowe, w szczególności mięta i jej pochodne np. mentol oraz karwon – mówi lek. dent. Monika Stachowicz z Centrum Periodent w Warszawie.
Co robić, gdy nie tolerujemy produktu? – Jeśli nie przepadamy za miętową wersją, wybierzmy pastę o innym smaku albo pastę bezsmakową. Gdy natomiast podejrzewamy uczulenie, poszukajmy past o innym składzie, przy czym unikajmy tych zawierających dodatkowe aromaty i wybierzmy ich naturalne wersje. Te ryzykowne składniki znajdziemy na opakowaniu pod nazwami: menthol, peppermint, spearmint oraz carvone – radzi stomatolog.
Jeszcze innym przypadkiem jest częsta niechęć do miętowej pasty u dzieci czy nietolerancja miętowej pasty u ciężarnych. Niektóre kobiety podczas ciąży cierpią na nudności, są wrażliwe na smaki i zapachy, więc mogą czuć również niechęć do pasty do zębów, a w szczególności intensywnego posmaku mięty.
Po co smak w paście?
Prawdopodobnie to Egipcjanie jako pierwsi zaczęli dodawać do pasty dodatki smakowe, w tym celu używali wilgotnych liści mięty już ponad 2000 lat temu.
Strona: 1 z 2
- 1
- 2
- następna »

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
-
LDEK: modyfikacje, uszczegółowienia i uzupełnienia
eduDENT -
Nagrodzona kampania "9 milionów powodów"
bizDENT -
Ilu Polaków bezobjawowo przechorowało COVID-19 - badanie ogólnokrajowe
newsDENT -
W 2020 r. ceny u dentysty wzrosły o 11,3 proc.
bizDENT -
UM we Wrocławiu dla studentów stomatologii
eduDENT -
Wymaganie zaszczepienia się przez pracowników – pozaprawne
lexDENT -
U dentysty testy ze śliny na koronawirusa
techDENT -
Dentyści o gumach do żucia
techDENT
-
Szczepionki przeciwko COVID-19: kto należy do grupy „zero”?
lexDENT -
Petycja o zwolnienie dentystycznych praktyk lekarskich z ZUS
lexDENT -
Lekarz dentysta i mały ZUS plus
lexDENT -
W szpitalach węzłowych szczepieni dentyści przeciwko COVID-19
newsDENT -
Z sądu: dentysta nie zawinił uszkodzenia nerwu trójdzielnego
lexDENT -
Dentyści wyłudzili pieniądze z Opolskiego OW NFZ
lexDENT -
Nowe druki recept pro auctore
lexDENT -
Koronawirus 3 stycznia 2021 r.: 61 zgonów przy 5739 zakażeniach
newsDENT
PRACA: OSTATNIE OGŁOSZENIA
-
lekarz dentysta
Trójmiasto, pomorskie -
lekarz dentysta
Włocławek, kujawsko-pomorskie -
lekarz dentysta
Olsztyn, warmińsko-mazurskie -
lekarz dentysta
Poznań , wielkopolskie