PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

Ekstrakcja ósemki poprawia zmysł smaku o 10 proc.

en
01-07-2021, 12:40
Ekstrakcja ósemki poprawia zmysł smaku o 10 proc. Kobiety lepiej niż mężczyźni wyczuwają smak potraw po usunięciu ósemek (fot. Unsplash)
Usunięcie ósemek nie w każdym przypadku może mieć jedynie negatywny wpływ na zmysł smaku. Naukowcy odkryli, że wręcz przeciwnie, poprawia go, a szczególnie u kobiet!
  • Najnowsze odkrycia podważają pogląd, że usunięcie zębów mądrości, może pogarszać funkcjonowanie zmysłu smaku.
  • To jedno z pierwszych badań analizujących długofalowy wpływ ekstrakcji na zmysł smaku.
  • Kobiety są bardziej wrażliwe na smak potraw, także po ekstrakcji zęba trzeciego trzonowego, zmiana w odczuwaniu smaku jest silniejsza w ich przypadku niż u mężczyzn.

Najnowsze badanie naukowców z University of Pennsylvania na grupie pacjentów, którym usunięto zęby mądrości, prowadzą do zaskakujących wniosków. Opublikował je periodyk  Chemical Senses.

Nie jest prawdą, że wyrwanie ósemki pogarsza odczuwanie smaku potraw

 - Wcześniejsze badania wskazywały jedynie na niekorzystny wpływ ekstrakcji na zmysł smaku. Powszechnie uważa się, że ten ujemny efekt zanika z czasem – powiedział kierujący badaniem prof. Richard L. Doty, ze Smell and Taste Center na University of Pennsylvania.

-Nowe badanie pokazuje, że funkcja smaku może w rzeczywistości nieznacznie poprawić się nawet w okresie do 20 lat od zabiegu ekstrakcji. To zaskakujące, ale i fascynujące odkrycie, które zasługuje na dalsze badania, aby lepiej zrozumieć, z czego ta zależność wynika i jakie kliniczne znaczenie może mieć – powiedział prof. Doty.

Prof. Doty i jego współpracowniczka Dane Kim, studentka trzeciego roku w University of Pennsylvania School of Dental Medicine, analizowali dane 1255 pacjentów, którzy przeszli ocenę chemosensoryczną w Penn's Smell and Taste Center w ciągu 20 lat.

W tej grupie tylko 891 pacjentów miało ekstrakcję trzeciego trzonowca.

Płeć piękna bardzo wyczulona na smak 

Test chemosensoryczny obejmował pięć różnych stężeń sacharozy, chlorku sodu, kwasu cytrynowego i kofeiny. Polegał na wzięciu do ust próbki każdego z roztworów, po czym należało go wypluć. Badani określali jego smak, czy był  słodki, słony, kwaśny czy gorzki.

Grupa osób, które przeszły ekstrakcję trzecich trzonowców była bardziej wyczulona na smak testowych próbek.  a w każdej z grup na  smak wrażliwsze  były kobiety niż mężczyźni.

Generalnie osoby z usuniętymi trzecimi trzonowcami nawet po upływie długiego czasu od zabiegu mają bardziej  (do 10 proc.) wyczulony zmysł smaku, w porównaniu do stanu sprzed ekstrakcji.

Kubki smakowe funkcjonują inaczej po usunięciu zęba mądrości

- Ekstrakcja trzeciego trzonowca ma pozytywny, długoterminowy, choć nieznaczny wpływ na funkcję kubów smakowych położonych na języku u niektórych osób – powiedziała  Kim.

Naukowcy próbują wyjaśniać tę zmianę na dwa sposoby.
- Podczas zabiegu ekstrakcji zostają uszkodzone nerwy kubków smakowych z przodu jamy ustnej, ale w efekcie uaktywniają się nerwy docierające do kubków smakowych w tylnej części jamy ustnej, zwiększając ogólną wrażliwość na smak.
- Za zmianę odpowiada nadwrażliwość po uszkodzeniu nerwów obwodowych, będąca skutkiem zabiegu chirurgicznego, takiego jak ekstrakcja. To dobrze udokumentowany fakt w wielu badaniach. 

Potrzebne są dalsze badania, aby określić mechanizm lub mechanizmy stojące za wyczuleniem zmysłu smaku pojawiającym się po usunięciu zębów trzecich trzonowych – powiedział prof. Doty. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.