• Powszechnie uważa się, że do napojów, które w sposób szczególny mogą negatywnie wpłynąć na barwę szkliwa zębów - należą czerwone wina. Tezę tę postanowili zweryfikować Pracownicy Katedry Stomatologii Zachowawczej na Federal University Minas Gerais w Brazylii
  • Naukowcy poddali działaniu wina sto uprzednio wybielonych zębów.
  • Okazało się, że alkohol nie prowadzi do powstania zauważalnych przebarwień wybielonego szkliwa, które można by zarejestrować przy pomocy cyfrowego spektrofotometru    

Powszechnie przestrzega się przed piciem czerwonego wina ze względu na ryzyko powstania przebarwień szkliwa wybielonych zębów. To generalna zasada. Szczególną ostrożność zaleca się posiadaczom zębów dopiero co wybielonych. Dla nich podstawowym wskazaniem jest zdecydowana wstrzemięźliwość w spożywaniu czerwonego wina.

Czy wybielone zęby trzeba chronić przed czerwonym winem? 

Pracownicy Katedry Stomatologii Zachowawczej na Federal University Minas Gerais w Brazylii postanowili dowieść, że tak jest istotnie. Koronnym dowodem w sprawie miało być poddanie, uprzednio wybielonych zębów - działaniu jednego z gatunków czerwonego wina.

Eksperyment przeprowadzono oczywiście w warunkach laboratoryjnych a materiałem badawczym było sto bydlęcych zębów, najpierw wybielonych, a później poddanych działaniu sztucznej śliny oraz innych środków podtrzymujących efekt wybielania.

W następnym etapie eksperymentu tak spreparowane zęby zanurzono w czerwonym winie. Część z zębów poddano działaniu wytrawnego trunku tuż po zabiegu wybielania, część w godzinę po dokonanym zabiegu.

Naukowcy ze zdziwieniem stwierdzili, że w żadnej z prób wino nie zmieniło koloru szkliwa. 

Wybielone zęby podatne na przebarwienia, ale...

Jak wiadomo wybielone szkliwo może być bardziej podatne na powstawanie przebarwień, a to ze względu na fakt, że powierzchnia szkliwa po zabiegu rozjaśniającym ma zwiększoną chropowatość (barwniki łatwiej przywierają do zębów podczas jedzenia i picia).

Sprawę pogarsza niskie pH stosowanego podczas wybielania żelu, a więc o takim odczynie, jaki mają kwaśne produkty spożywcze osłabiające strukturę szkliwa.

Po jasnej stronie mocy występują natomiast fluorki i inne środki do remineralizacji, jak amorficzny fosforan wapniowy (CPP-ACP). To one mogą osłabiać efekt przebarwienia. Kazeina, wapń i fosfor chronią przed działaniem kwasów.

Z całym tym bagażem wiedzy naukowcy postanowili sprawdzić, jak jest rzeczywiście z tymi przebarwieniami.

Jak wybielone zęby reagują na czerwone wino 

Badania w Federal University Minas Gerais przeprowadzono w kilku etapach.

  • Na początku eksperymentu barwa szkliwa zębów bydlęcych była określona przy pomocy cyfrowego spektrofotometru.
  • Każdy ząb poddawano działaniu wybielającemu z udziałem 35 proc. nadtlenku wodoru (trzykrotnie po piętnaście minut).
  • Barwę zębów oceniono ponownie za pomocą spektrofotometru (po ich uprzednim umyciu).
  • Tak przygotowane zęby podzielono na pięć grup. Każdą z nich poddawano działaniu:
    - sztucznej śliny (10 min.),
    - fluorku sodu (4 min.),
    - pasty CPP-ACPF (3 min.),
    - płynu  podtrzymującego efekt wybielania,
    - zabiegu polerowania krążkiem impregnowanym tlenkiem aluminium.
  • Zęby z każdej grupy (z wyjątkiem traktowanych śliną) płukano.
  • Połowę zębów zanurzano w czerwonym winie na 15 min. w temperaturze 37 st. Cel. a drugą część wkładano do takiego samego wina, ale po upływie godziny od zakończenia procesu preparacji.
  • Wszystkie zęby szczotkowano pastą do zębów przez trzy sekundy i po raz trzeci oceniano odcień szkliwa za pomocą spektrofotometru. 

Zaskakujący efekt eksperymentu

Wybielanie zębów nie powoduje większej podatności szkliwa na przebarwienia spowodowane czerwonym winem.

Każdy z testowanych środków, podtrzymujących efekt wybielania, jest równie skuteczny w ochronie barwy szkliwa, co sztuczna ślina.

Opis badań ukazał się w Journal of Clinical and Experimental Dentistry.