
- Odpowiednie odżywianie może pomóc zadbać o zęby. I nie chodzi wyłącznie o ograniczenie spożywania cukru.
- Dobrze dobierając składniki diety można dostarczać składniki, które będą wzmacniać szkliwo.
- Jedzenie różnego typu pokarmów, ale i żucie na przykład mięsa, stymuluje produkcję śliny. To ważne dla kondycji zębów.
Osoba dbająca o dziąsła i zęby nie powinna co godzinę sięgać po przekąski, a już w żadnym przypadku po słodycze, szczególnie te oblepiające zęby.
Wskazana dieta pod kątem zdrowia jamy ustnej to dobieranie produktów na przykład bogatych we fluor, który ma ważną rolę w zapobieganiu próchnicy. Doskonałym źródłem fluoru są ryby, na przykład łosoś i sardynki (zwłaszcza jedzone z ościami) oraz chleb pełnoziarnisty.
Pocieszające, że to co zdrowe dla jamy ustnej, zdrowe jest też dla całego organizmu.

Czytaj więcej
Na ile dieta wpływa na zdrowie dziąseł
Czytaj więcej
Dieta cud …dla zębówZdrowe zęby - pieczywo pełnoziarniste
Naukowcy prześledzili prace z dziedziny dietetyki, które analizowały pokarmy zawierające tzw. szybko przyswajalną skrobię - biały chleb, krakersy, herbatniki oraz jej wolniej przyswajalny odpowiednik, występujący w produktach pełnoziarnistych i w warzywach strączkowych oraz związku tych składników z próchnicą zębów, rakiem jamy ustnej, a także chorobami periodontologicznymi.
Po przeanalizowaniu wyników wyłonił się jeden ogólny wniosek - dieta bogata w pokarmy pełnoziarniste jest mniej szkodliwa dla jamy ustnej niż ta, która zawiera produkty mocno przetworzone.
Zdrowe zęby - jogurt
Jogurt zawiera duże ilości wapnia i białko, więc sprzyja zdrowiu zębów i dziąseł. Znajdujące się w nim probiotyki - korzystne bakterie - eliminują i ograniczają rozwój tych, które powodują próchnicę. Warto jednak pamiętać, aby był to jogurt pozbawiony cukru.
Zdrowe zęby - warzywa liściaste
Warzywa liściaste są bogate w witaminy i minerały, i co nie bez znaczenia, mają niską kaloryczność. Szczególnie jarmuż i szpinak (dobre źródła wapnia), wzmacniają szkliwo zębów. Ponadto w szpinaku, jak i innych ciemnozielonych warzywach liściastych, znajdziemy kwas foliowy (witamina B9). Ma on cenne właściwości, gdyż łagodzi stany zapalne.
Z badań naukowych wynika, że osoby, które dostarczają w codziennej diecie odpowiednie ilości witaminy B9, mają dziąsła mniej podatne na krwawienie.
Natomiast niedobór kwasu foliowego może przejawiać się stanami zapalnymi języka i owrzodzeniami na błonie śluzowej warg.
Zdrowe zęby - owoce
Należy zmniejszyć ilość cytrusów, które na skali pH plasują się na samym początku, czyli kwasowość ok. 3. Wybierajmy częściej banany, ananasy niż czarną porzeczkę, truskawkę.
Jabłka zawierają duże ilości błonnika i wody. Zjedzenie jabłka wspomaga produkcję śliny, która obmywając zęby usuwa niepożądane bakterie, ale i cząsteczki jedzenia. Ponadto gryzienie jabłek wzmacnia dziąsła.
Mitem jest oczywiście dość często podawana informacja, że zjedzenie jabłka może zastąpić mycie zębów.
Zdrowe zęby - mięso
Większość rodzajów mięs dostarcza ważnych składników odżywczych, a ich żucie wytwarza ślinę. Większa ilość śliny jest dobra, ponieważ zmniejsza kwasowość w jamie ustnej i wypłukuje pozostałości jedzenia, które przyspieszają rozwój próchnicy zębów. Tłuste ryby (takie jak łosoś) mają w bród fosforu - pierwiastka, który również chroni szkliwo zębów.
Zdrowe zęby - gorzka czekolada
Gorzka czekolada, o ile zawiera co najmniej 70 proc. kakao i jest spożywana z umiarem, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie jamy ustnej. Ciemna czekolada zawiera rozdrobnione łuski ziaren kakaowych, które jak dowiedziono naukowo, hamują namnażanie się bakterii powodujących próchnicę zębów. Oczywiście innych czekolad należy się wystrzegać W czekoladzie mlecznej, w o wiele większym stopniu przetworzonej niż gorzka, łusek ziaren kakaowych jest znacznie mniej.
Zdrowe zęby - zielona i czarna herbata
Każda herbata zawiera polifenole, które oddziałują na bakterie budujące płytkę nazębną. Substancje te albo zabijają, albo hamują rozwój tych drobnoustrojów. Zatem poprzez picie dużych ilości herbaty można ograniczać rozwój bakterii, a pośrednio także powstawanie kwasów, które atakują zęby. Herbata jest również źródłem wzmacniającego szkliwo fluoru.
Problemem mogą być przebarwienia zębów u wielbicieli czarnych herbat.
Zdrowe zęby - woda
To jasne, że lepiej pić wodę niż płyny zawierające cukier. Dobre nawodnienie organizmu pomaga walczyć z kserostomią (suchość w jamie ustnej), którą często powoduje wysiłek sportowy albo zażywane leki. Kserostomia wiąże się z podwyższonym ryzykiem próchnicy.
Komentarze