PARTNER PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

Czy masowa dezynfekcja grozi powstaniem superopornych mikroorganizmów

Autor: Ewa Nieckuła • Źródło: en
15-12-2021, 12:30
Czy masowa dezynfekcja grozi powstaniem superopornych mikroorganizmów Waldemar Ferschke, lekarz epidemiolog, firma MEDISEPT (fot. MEDISEPT)
Antybiotyki w niewłaściwy sposób stosowane, często niepotrzebnie, powodują powstawanie groźnej w skutkach oporności bakterii na te preparaty. Czy istnieje ryzyko, że podobne zjawisko będzie skutkiem dezynfekcji stosowanej na niespotykaną do tej pory skalę?

O problem wykształcania się oporności na alkohole - czynnik aktywny dezynfektantów stosowanych na co dzień w gabinetach stomatologicznych zapytaliśmy Waldemara Ferschke z firmy MEDISEPT, produkującej preparaty do dezynfekcji w standardzie medycznym.

infoDENT24.pl: Czy tak często i powszechnie  stosowana dezynfekcja   podczas pandemii COVID-19 nie wygeneruje dodatkowego problemu, czyli nowego rodzaju groźnej oporności wśród mikroorganizmów, tak jak ma to miejsce w przypadku bakterii i nieprawidłowo stosowanych antybiotyków?

 Waldemar Ferschke, MEDISEPT: Żyjemy w świecie, w którym mikroby są szybsze od nas. Według WHO w 2050 r. zabraknie nam skutecznych antybiotyków. Paradoks tej sytuacji tkwi w tym, że musimy wrócić do dobrej profilaktyki. Wszystkie mikroorganizmy, przede wszystkim bakterie nabierają oporności, ale często jest to skutkiem naszych błędów.  I niejednokrotnie nie radzimy sobie już na etapie wstępnej dezynfekcji. Cały czas prowadzone są badania nad wpływem alkoholu na powstawanie oporności mikroorganizmów. Jeśli stosowane są środki zawierające alkohol o stężeniu co najmniej 60 proc., to nic groźnego się nie dzieje. Nie stwierdzono żadnej oporności, mimo że dezynfekcję alkoholową prowadzi się od 1848 r., czyli odkrycia Ignaza Semmelweisa znaczenia dezynfekcji rąk przez personel szpitalny.

Alkohole mają  duży potencjał chemiczny i niszczą mikroorganizmy zarówno na na poziomie struktury cząsteczki czy komórki jak i na poziomie metabolizmu. Do tej pory nie stwierdzono  oporności na alkohol. To substancja nadal skuteczna i  bezpieczna. Ponadto nowoczesne środki dezynfekujące zawierają kilka substancji aktywnych, co zwiększa ich bezpieczeństwo.

Na co lekarz dentysta powinien szczególnie zwracać uwagę decydując się na konkretny środek dezynfekcyjny?

W gabinecie stomatologicznym duże znaczenie ma tolerancja materiałowa. Środek biobójczy nie może niszczyć plastiku, akrylu i innego typu materiałów. Dezynfektant nie powinien zmieniać powierzchni mebli, sprzętów i wyposażenia, które poddawane jest dezynfekcji.  Dla skuteczności liczy się stężenie substancji aktywnej. W przypadku dezynfektantów im bardziej jest stężony ten środek, tym bardziej agresywny, ale jego wadą będzie to, że przetarta nim powierzchnia staje się lepka. I to jest oczywiście niepożądane. Ponadto duże stężenie powoduje, że preparat jest bardziej toksyczny wziewnie, bo przecież paruje.

Zatem  kupujmy świadomie, trzeba uważnie czytać zalecenia producenta i odpowiednio do nich stosować dezynfektant. Należy używać tylko tych, które mają etykietę i były poddane odpowiednim badaniom. Tylko w ten sposób  nie narażamy siebie i otoczenia. 

Problem ze środkami do dezynfekcji bez certyfikatu, nieskutecznymi wobec groźnych patogenów, których jest bardzo dużo na polskim rynku (nawet do 50 proc. produktów o nieudowodnionym działaniu) przedstawiamy szczegółowo w tekście Dezynfekcja tylko wg reguł sztuki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH