
- Naukowcy badali wpływ cukrzycy typu 1 na twardość szkliwa i zębiny
- W badaniu na gryzoniach laboratoryjnych zmiany w twardości pojawiały się już po 3 miesiącach rozwoju choroby
- Osoby z cukrzycą typu 1 i 2 są podatne na próchnicę. Co powodowane jest zmniejszoną wytrzymałością i trwałością szkliwa oraz znajdującej się pod nim zębiny?
Cukrzyca. Choroba jamy ustnej także
Cukrzyca oddziałuje na wszystkie tkanki i narządy w organizmie. Powiązania tej choroby metabolicznej i chorób przyzębia, ale i innych tkanek jamy ustnej są szczegółowo badane. Dawkę nowej wiedzy na ten temat wnosi praca naukowców z Rutgers School of Dental Medicine, w Stanach Zjednoczonych.
Wiadomo, że pacjenci z cukrzycą są bardziej podatni na infekcje jamy ustnej, utratę zębów i wyższy odsetek próchnicy.
Hiperglikemia i cukrzyca mogą negatywnie wpływać na szybkość przepływu i skład śliny oraz powodować zmiany w szkliwie. U osób z cukrzycą obserwowano również zmiany w miazdze zębiny, np wolniejsze gojenie się ran z powodu wywoływanego przez chorobę stanu zapalnego.

Czytaj więcej
Fałszywy ząb. 12-latka w szpitalu. Jaki koniec?Myszy z cukrzycą. Szkliwo osłabione już po 3 miesiącach
Naukowcy wywołali cukrzycę typu I u 35 myszy. W ciągu 28 tygodni, stosując twardościomierz Vickersa, porównywali zęby chorych gryzoni i zdrowych z grupy kontrolnej. Postanowili zbadać twardość jako jedną z naturalnych właściwości mechanicznych zębów, które umożliwiają pełnienie różnych funkcji, takich jak nacinanie, szarpanie i rozdrabnianie pokarmu podczas jedzenia. Liczą się również w kontekście podatności zęba na proces próchnicy.
Na początku eksperymentu wskazania twardościomierza były podobne dla obu grup. Jednak szkliwo zębów myszy chorych na cukrzycę stopniowo stawało się coraz bardziej miękkie - różnicę zaobserwowano po 12 tygodniach. Po pół roku trwania badania nawet zębina gryzoni z cukrzycą była o wiele mniej twarda niż u myszy zdrowych.
- Od dawna obserwujemy podwyższone wskaźniki powstawania ubytków i utraty zębów u pacjentów z cukrzycą i od dawna wiemy, że efekty leczenia próchnicy, czyli wypełnienia, nie są tak trwałe jak u osób zdrowych, powiedział dr Mohammad Ali Saghiri, ekspert w dziedzinie stomatologii zachowawczej w Rutgers School of Dental Medicine.
Brak leczenia, które ochroni zęby przed wpływem cukrzycy
To kolejne badanie prowadzone przez dr Saghiri i jego zespół, którego celem jest wyjaśnienie mechanizmu zmian wywoływanych przez cukrzycę. Zrozumienie sposobu w jaki cukrzyca wpływa na zdrowie zębów pozwoli opracować metody leczenia, które będą przeciwdziałały jej negatywnym skutkom w jamie ustnej.
- To mój szczególny cel, ponieważ populacja osób z cukrzycą nadal szybko rośnie. Istnieje ogromne zapotrzebowanie na leczenie, które pozwoli pacjentom zachować zdrowe zęby. Do tej pory nie prowadzono prac w tym kierunku, powiedział Saghiri.
Wcześniejsze badania ujawniły, że osoby z obydwoma typami cukrzycy mają znacznie podwyższone wskaźniki większości problemów ze zdrowiem jamy ustnej, zarówno zębów, jak i otaczających je tkanek miękkich. Dr Saghiri wykazał również, że cukrzyca może zakłócać naturalny proces remineralizacji szkliwa.
Badania opisuje Archives of Oral Biology.
Komentarze