
- Odkryliśmy korelację między pogarszającą się tolerancją glukozy a liczą brakujących własnych zębów, mówił o swoich badaniach Raynald Samoa endokrynolog z Department of Diabetes, Endocrinology & Metabolism w City of Hope, w Los Angeles.
Badanie objęło 9 670 dorosłych pacjentów w wieku 20 i więcej lat, którzy byli badani przez dentystów w latach 2009-2014 w ramach National Health and Nutrition Examination Survey.
Poza wynikami stomatologicznymi brano pod uwagę także wskaźnik masy ciała oraz poziom glukozy we krwi na czczo, poziom glukozy po upływie dwóch godzin od spożycia posiłku, ilość hemoglobiny A1c, istniejącą cukrzycę oraz to czy choroba była leczona środkami doustnymi czy insuliną.
Szczególnie starannie odnotowywano liczbę brakujących zębów z powodu nieleczonej próchnicy lub paradontozy. Po porównaniu tych danych z wynikami tolerancji glukozy okazało się, że przy normalnym poziomie glukozy odsetek pacjentów z brakami w uzębieniu wynosił 45,57 proc., przy nieprawidłowej tolerancji glukozy własnych zębów brakowało 67,61 proc., natomiast w przypadku pacjentów chorych na cukrzycę, aż 82,87 proc. nie miało pełnego własnego uzębienia.
Wraz z zaburzeniami metabolizmu rosła też sama liczba utraconych zębów i średnio wynosiła ona odpowiednio do grupy 2,26; 4,41 oraz 6,80 - u diabetyków.
Pracę zaprezentowano na dorocznym spotkaniu Endocrine Society, w Chicago.
Więcej: dentistrytoday.com
Komentarze