• jobDent jobDENT
    giełda pracy

    najnowsze oferty pracy

    Szukam pracy

  • kursDent kursDENT
    szukaj szkoleń

    najnowsze oferty szkoleń

PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Białka śliny bez tajemnic

kan
27-11-2020, 08:56
Białka śliny bez tajemnic Badania nad białkami zawartymi w ślinie (fot. pixabay)
Białka śliny są bramą do naszego ciała. Kiedy nie działają prawidłowo, cierpimy. Naukowcy wiedzą coraz więcej o tym gdzie są produkowane i skomplikowanych zależnościach między nimi.

Badanie ujawniło, które białka są wytwarzane przez każdy z trzech głównych typów ludzkich gruczołów ślinowych, a także w jaki sposób poszczególne komórki w obrębie jednego gruczołu mogą wydzielać różne białka. Ponadto naukowcy zidentyfikowali białka w jamie ustnej, które najprawdopodobniej pochodzią spoza gruczołów ślinowych oraz z tkanek nabłonka, osocza krwi i innych źródeł.

- Ślina jest ważna dla degustacji, trawienia, połykania, ochrony nas przed patogenami, które nieustannie wdychamy i połykamy - powiedział dr Omer Gokcumen, profesor nauk biologicznych na UB College of Arts and Sciences.

- Białka w naszych ustach tworzą "armię", która nieustannie pracuje, aby nas chronić. Wcześniej naukowcy wiedzieli o białkach znajdujących się w jamie ustnej, ale nie mieliśmy pełnego obrazu ich pochodzenia. Teraz tę lukę wypełniamy - powiedział dr Gokcumen.

Z biomedycznego punktu widzenia prowadzone badania otwierają możliwości w dalszej perspektywie do wykorzystania śliny jako płynu diagnostycznego.  - Nasze badanie pokazuje, jak powinny funkcjonować zdrowe gruczoły ślinowe. Odchylenia od tego poziomu mogą wskazywać na chorobę - powiedział dr Stefan Ruhl, profesor biologii jamy ustnej w UB School Medycyny Stomatologicznej.

Aby wyjaśnić, w jaki sposób organizm wytwarza ślinę, naukowcy najpierw starali się zrozumieć, które białka są wytwarzane przez każdy z głównych typów gruczołów ślinowych: ślinianki przyusznej, podżuchwowej i podjęzykowej. 

Naukowcy wykorzystali metodę zwaną transkryptomiką do pomiaru aktywności genów w każdym rodzaju gruczołu. Aktywność genów pozwala śledzić produkcję białek, ponieważ każdy gen zawiera instrukcje dotyczące wytwarzania określonego białka.

Dzięki temu udało się zidentyfikować różnice pomiędzy gruczołami w kategoriach wytwarzanych przez nie białek. Na przykład, badanie wykazało, że ślinianki przyuszne i podżuchwowe produkują dużo amylazy ślinowej, enzymu, który pomaga trawić skrobię, podczas gdy gruczoł podjęzykowy prawie jej nie wytwarza. Natomiast gruczoł podjęzykowy produkuje stosunkowo duże ilości pewnych transferaz - enzymów, które są ważne w inicjowaniu procesu zwanego O-glikozylacją, który wiąże cukier z określonymi białkami mucyny w ślinie.

Coraz więcej wiemy o sposobie działania różnych gruczołów, które wspólnie pomagają w wytwarzaniu złożonego płynu ustrojowego, jakim jest ślina. Badanie jest sporym krokiem na przód w zrozumieniu mechanizmów odpornościowych przebiegających w ślinie.

- Białka śliny są bramą do naszego ciała. Kiedy nie działają prawidłowo, cierpimy. Coraz więcej wiemy o ich złożonym pochodzeniu i skomplikowanej zależności między nimi - powiedział dr Gokcumen.

Od dawna oczekiwane zastosowania diagnostyczne śliny do monitorowania dobrostanu ogólnoustrojowego i chorób będą wymagały pomiaru ilościowych różnic biomarkerów w ślinie. Jedną z przeszkód, które zawsze utrudniały postęp w tej dziedzinie, było brak dokładnej wiedzy co do tego, które białka są wewnętrznie wytwarzane przez ślinianki, a które przenikają do śliny z otaczających ją tkanek.

Brakowało też wiarygodnego poziomu odniesienia (złotego standardu), który pozwoliłby ocenić, jakie są normalne i zdrowe wartości składników białkowych w ślinie. 

Więcej:  Cell Reports

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
ślina   badania naukowe  

POLECAMY W SERWISACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.