
- Niedobór witamin i minerałów znacząco podnosi wzrost ryzyka schorzeń przyzębia.
- Aby zmniejszyć wzrost chorobotwórczych bakterii, warto wyeliminować z diety cukier, który stanowi dla nich pożywkę oraz rafinowane węglowodany, czyli np. białe pieczywo, ryż czy makaron.
- Prawidłowy mikrobiom jamy ustnej będzie się rozwijał, jeśli w diecie znajdą się probiotyki, które wspierają równowagę naturalnej flory bakteryjnej.
Kiedy jemy lub pijemy słodkie potrawy i napoje, jesteśmy podatni na próchnicę i choroby dziąseł. Płytka nazębna to cienka, niewidoczna, lepka warstwa bakterii, która pokrywa powierzchnię zębów. Kiedy cukry i skrobia z pokarmu stykają się z płytką nazębną, powstają kwasy, które atakują szkliwo, niszczą je, otwierając drogę dla bakterii próchnicowych.
Składniki diety promujące zdrowie zębów
Owoce bogate w błonnik: stymulują produkcję śliny. Ślina zawiera śladowe ilości wapnia i fosforanów. Przywraca minerały tym obszarom zębów, które utraciły je w wyniku działania kwasów bakteryjnych. Owoce takie jak pomarańcze i grejpfruty z wysokim poziomem witaminy C wzmacniają naczynia krwionośne i tkankę łączną w jamie ustnej, spowalniają rozwój stanu zapalnego dziąseł.
Maślanka, jogurt naturalny i ser: stymulują produkcję śliny. Są bogate w wapń, więc poprawiają zdrowie kości. Dodanie mięty do szklanki maślanki utrzymuje świeżość w ustach.
Woda kokosowa: jest doskonałym źródłem składników odżywczych, ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe, które pomagają budować odporność.
Migdały, orzechy włoskie, pistacje: bogate w białko, zdrowy tłuszcz i witaminy.
Sałata: zawiera błonnik, jest prebiotykiem, którym żywią się bakterie korzystne dla zdrowia jamy ustnej. Sałata stymuluje rozwój bakterii redukujących azotyny, zaś w środowisku o wyższym poziomie tlenku azotu, rozwija się zdrowszy mikrobiom.
Zielona i czarna herbata: zawierają polifenole, które hamują gromadzenie się płytki nazębnej.
Komentarze