PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu
Problemy z tarczycą po przechorowaniu COVID-19
2021-04-13 07:03  |  PAP/en

Problemy z tarczycą po przechorowaniu COVID-19

Nawet do trzech miesięcy trwają dolegliwości tarczycy u ozdrowieńców, ostrzegają endokrynolodzy.

Lepsze implanty dzięki badaniom owadów?
2021-04-08 07:53  |  en

Lepsze implanty dzięki badaniom owadów?

Właściwości powierzchni skrzydeł ważki można wykorzystać w implantach stomatologicznych, a dzięki nowym ulepszeniom staną  się przeciwbakteryjne.

Niska masa kości a choroby przyzębia
2021-04-08 07:51  |  en

Niska masa kości a choroby przyzębia

Według badań niska masa kostna może być związana z chorobami przyzębia  u osób dorosłych w średnim wieku.

Sok z buraka na dobre bakterie w jamie ustnej
2021-04-07 06:17  |  en

Sok z buraka na dobre bakterie w jamie ustnej

Mikrobiom jamy ustnej, sprzyjający zdrowiu kardiologicznemu i psychicznemu, jest bogatszy w dobre gatunki bakterii, gdy pijemy sok z buraków.

Akryflawina - lek potencjalnie skuteczny  wobec SARS-CoV-2
2021-03-31 07:31  |  PAP/en

Akryflawina - lek potencjalnie skuteczny wobec SARS-CoV-2

Wstępne badania są zachęcające, akryflawina może okazać się skuteczna względem SARS-CoV-2, jednak muszą to potwierdzić badania kliniczne – powiedział PAP prof. Krzysztof Pyrć,...

Naukowcy zbadali nadwrażliwość zębów
2021-03-29 07:50  |  en

Naukowcy zbadali nadwrażliwość zębów

Dla pacjentów z niewyleczoną próchnicą picie zimnych napojów może sprawiać nieznośny ból. Naukowcy właśnie wykryli czujnik zimna w zębach.

Ślina jako główne źródło koronawirusa
2021-03-26 15:06  |  en

Ślina jako główne źródło koronawirusa

To co bez badań wydawało się dla wielu oczywiste, że to ślina odgrywa zasadniczą rolę w przenoszeniu wirusa SARS-CoV-2 - potwierdzają naukowcy.

Wirusy przeziębienia konkurują z SARS-CoV-2
2021-03-25 13:19  |  PAP/en

Wirusy przeziębienia konkurują z SARS-CoV-2

Rinowirusy powodujące zwykłe przeziębienie mogą chronić przed infekcją koronawirusem SARS-CoV-2.

Czynniki zwiększające ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19
2021-03-21 07:38  |  ms

Czynniki zwiększające ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19

Poziom cynku, witaminy D, glukozy i sodu w organizmie chorego to czynniki, które oprócz wieku czy chorób towarzyszących wydają się wpływać na przebieg COVID-19 - oceniają naukowcy.

Ewolucja SARS-CoV-2
2021-03-16 08:11  |  PAP/en

Ewolucja SARS-CoV-2

Od grudnia 2019 r., przez pierwsze 11 miesięcy pandemii, wirus w stosunku do swojej pierwotnej, odzwierzęcej "formy" zmienił się bardzo nieznacznie.

POLECAMY W SERWISACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.