
- Rośnie ryzyko próchnicy zębów mlecznych, gdy dziecko krótko karmione jest piersią, a jego dieta zawiera produkty mające w składzie cukier
- Karmienie piersią przez ponad 24 miesiące ogranicza spożycie słodzonych pokarmów i działa jak czynnik ochronny przed próchnicą
- Próchnica w okresie niemowlęcym zwykle wiąże się z występowaniem tej choroby stomatologicznej w okresie dojrzewania, czyli na zębach stałych, podkreślają badacze, co jest skutkiem nawyków żywieniowych nabytych w dzieciństwie
Cukier wrogiem zębów mlecznych
Włączenie słodzonych produktów do diety dziecka i krótkie karmienie go piersią to czynniki zwiększające ryzyko próchnicy wczesnodziecięcej, informuje Community Dentistry and Oral Epidemiology.
Badaniami prowadzonymi na terenie Brazylii objęto 800 dzieci. Matki i inni opiekunowie wypełniali ankiety na temat sposobu karmienia dzieci, ilości cukru dodawanego do różnych pokarmów i napojów.
U co piątego dziecka (22, 8 proc.) z grupy liczącej 800 maluchów znaleziono próchnicę.

Czytaj więcej
Prof. Mieszko Więckiewicz z nominacją profesorską
Czytaj więcej
Dentysta, złapany na podwójnym gazie, udawał zawałKarmienie piersią. Mniej cukru w diecie
Gdyby tylko analizować wpływ długości okresu karmienia piersią to okazuje się, że dzieci karmione mlekiem matki przez ponad 24 miesiące miały wyższe ryzyko próchnicy zębów mlecznych niż dzieci karmione piersią przez rok lub krócej. Tyle że częstość występowania próchnicy zmniejszała się wraz ze spadkiem spożycia cukru u dzieci karmionych piersią przez ponad 2 lata, informują naukowcy z University of São Paulo School of Public Health, w Brazylii
- Stwierdziliśmy, że karmienie piersią, które trwało przez 24 miesiące ograniczało spożycie wysokoprzetworzonych produktów spożywczych, zawierających cukier, działało zatem jak czynnik ochronny przed próchnicą zębów stwierdził dr Marly Cardoso.
Okazuje się, że w badanej grupie tylko 2,8 proc. dzieci nigdy nie jadło cukru przed ukończeniem dwóch lat. Natomiast 66,7 proc. spożywało słodzoną żywność częściej niż pięć razy dziennie. Ponadto tylko 7,6 proc. nie spożywało w ogóle cukru w pierwszym roku życia.
Dobre nawyki żywieniowe. Czyli czym skorupka za młodu
Wysokie spożycie cukru powoduje powstawanie płytki bakteryjnej; mleko matki przy dużej ilości płytki nazębnej przyczynia się do demineralizacji szkliwa zębów, zauważyli naukowcy.
Ważne jednak, że właśnie spożycie cukru uruchamia ten proces. W rezultacie, według autorów badania, częstotliwość, z jaką płytka nazębna ma kontakt z mlekiem matki, jest prawdopodobnie głównym czynnikiem zwiększonego ryzyka próchnicy obserwowanego u dzieci karmionych piersią powyżej 12 miesiąca życia.
Nawet jeśli próchnica atakuje zęby mleczne, to nawyki żywieniowe, czyli spożywanie dużych ilości cukru, które miało miejsce w okresie niemowlęcym, utrwalają się i stwarzają ryzyko rozwoju próchnicy w późniejszym życiu. Inne badania także wykazały, że próchnica w okresie niemowlęcym zwykle wiąże się z występowaniem tej choroby stomatologicznej w okresie dojrzewania, czyli na zębach stałych, podkreślają badacze.

Komentarze