
- Specjaliści apelują, aby w pierwszych dwóch latach życia dziecka nie dodawać cukru w żadnej postaci do posiłków i przekąsek
- Wypijając puszkę gazowanego napoju słodzonego o objętości 355 ml spożywa ok. 8 łyżeczek cukru
- Próchnica zębów u dziecka pojawia się wraz z: całowaniem go w usta, oblizywaniem sztućców oraz smoczków, długotrwałym (po ukończeniu przez dziecko 12 miesiąca życia) karmieniem piersią lub butelką
- Wzrost spożycia cukru o 1 kg na osobę w wieku 12 lat w ciągu roku skutkuje wzrostem frekwencji próchnicy o około 1 proc.
Cukier w napojach i jedzeniu, to pewna próchnica
Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy Ustnej Ministerstwa Zdrowia Prawie co drugie dziecko w wieku trzech lat w Polsce ma próchnicę zębów. Odpowiadają za to błędy dietetyczne popełniane przez rodziców i opiekunów.
Główne grzechy to słodzenie pokarmów i podawanie cukru przed snem oraz niewłaściwe karmienie: naturalne i sztuczne, szczególnie przed zaśnięciem. Warto pamiętać, że nie chodzi tylko cukier stołowy, ale także ten w syropach i sokach owocowych, syropach glukozo-fruktozowych, z agawy, w miodzie i wielu innych. Specjaliści apelują, aby w pierwszych dwóch latach życia nie dodawać dziecku cukru w żadnej postaci do posiłków i przekąsek.
- Rodzice oraz opiekunowie powinni unikać pokarmów lub napojów z cukrem, zarówno z tym dodanym przez producenta jak i przez nich samych. Jest to ważne zwłaszcza w pierwszych latach życia i z pewnością przyniesie nie tylko korzyści dla zdrowia, ale ułatwi kształtowanie korzystnych dla zdrowia preferencji smakowych - tłumaczy prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej, prezes Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej.
- Warto pamiętać, że najlepszym napojem do zaspokajania pragnienia jest woda. Mało które dziecko czy nastolatek rozumie, że wypijając puszkę gazowanego napoju słodzonego o objętości 355 ml spożywa nawet do 40 gramów (około 8 łyżeczek!) cukru - dodaje uczona.
Szczególnie, że częste picie takich napojów to nie tylko zagrożenie próchnicą, ale także otyłością, a w konsekwencji cukrzycą czy chorobami serca. Ponadto zawarte w napojach gazowanych kwasy: cytrynowy, jabłkowy, węglowy, ortofosforowy oraz - jako antyutleniacz - kwas askorbinowy przyczyniają się dodatkowo do erozji szkliwa.
- W odniesieniu do próchnicy ważne są zarówno ilość jak i częstotliwość spożywania cukru. Ta korelacja jest silna, nie ma już co do tego wątpliwości. Wzrost spożycia cukru o 1 kg na osobę w wieku 12 lat w ciągu roku skutkuje wzrostem frekwencji próchnicy o około 1 proc. – dodaje specjalistka.
Próchnica od pierwszych zębów
Dentyści przypominają, że bakterie próchnicotwórcze pojawiają się w jamie ustnej wraz w pierwszymi zębami.
Najszybciej przenoszą się poprzez:
- całowanie dziecka w usta,
- oblizywania sztućców oraz smoczków,
- brak higieny jamy ustnej po karmieniu przed snem i w nocy,
- długotrwałe (po ukończeniu przez dziecko 12 miesiąca życia) i nocne karmienie piersią lub butelką.
Podstawowe wskazania:
- Karmienie niemowląt nie powinno być stosowane jako uspokajanie, przed snem, drzemką lub w trakcie snu należy „karmić” tylko wodą,
- Nie zanurzaj smoczka w słodkiej substancji,
- Spożywanie słodyczy i słodkich napojów rezerwuj na „specjalne okazje”,
- Pilnuj, aby dziecko nie przetrzymywało pokarmów/płynów próchicotwórczych (inaczej kariogennych) w jamie ustnej,
- Napoje słodzone podawaj do picia przez słomkę.
Próchnica w menu
Dbanie o zdrowie jamy ustnej dotyczy w takim samym stopniu dzieci, jak i dorosłych, szczególnie, że związek chorób jamy ustnej z chorobami przewlekłymi to fakt naukowy.
- Nadmierna konsumpcja, szczególnie słodzonych napojów, zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy czy nowotworów. Dlatego właśnie apelujemy do lekarzy dentystów, aby baczniej zwracali uwagę, co jedzą i piją ich pacjenci. Na pytanie „co powinienem jeść?” warto odesłać do aktualnych piramid zdrowego żywienia i aktywności fizycznych opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, przygotowanych z myślą o dzieciach, dorosłych i seniorach - mówi prof. Marzena Dominiak, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego.
Jak chronić dziecko przed próchnicą
- Unikaj bądź ogranicz spożycie produktów próchnicotwórczych, które nie są nam niezbędne. Są to: cukier, słodycze, dżemy, słodzone napoje, słone przekąski zawierające węglowodany (chipsy). Jeśli je spożywasz, to staraj się nie robić tego często, najwyżej 1–2 razy w tygodniu.
- Rozsądnie spożywaj produkty sprzyjające rozwojowi próchnicy, które ze względu na zawartość cennych składników powinny znaleźć się w twojej diecie. Do takich produktów zaliczamy: pieczywo i inne produkty zbożowe (kasze, ryż, płatki), ziemniaki, suszone owoce, miód, owoce i soki owocowe.
- Staraj się, żeby produkty te były spożywane z umiarkowaną częstotliwością, w jednej (np. suszone owoce, soki owocowe) bądź kilku porcjach (produkty zbożowe, owoce), ale żeby nie pojadać ich częściej.
- Unikaj spożywania produktów lepkich, kleistych, długo rozpuszczających się w ustach, które przylegają do powierzchni zębów, dłużej zalegają między nimi i są trudne do usunięcia przez ślinę. Przykładem takich produktów mogą być żelki, gumy rozpuszczalne, chipsy, pączki, słodzone serki, cukierki typu krówki, toffi i irysy.
- Zadbaj o to, żeby twoja dieta była bogata w składniki korzystnie wpływające na zęby (wapń, witamina D, fosfor, fluor). Uwzględniaj w swoim jadłospisie zwłaszcza niesłodzone produkty mleczne, ryby morskie, warzywa, drób, jaja, zieloną herbatę.
- Zwróć uwagę na częstość spożywania posiłków. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia należy spożywać 4–5 posiłków dziennie. Unikaj jednak pojadania między posiłkami produktów sprzyjających rozwojowi próchnicy oraz ich spożywania przed pójściem spać.
- Ważna jest kolejność przyjmowania pokarmów. Jeśli spożywasz produkty sprzyjające rozwojowi próchnicy, to zacznij od nich posiłek, a następnie zjedz produkty, które korzystnie wpływają na zęby, bądź nie mają na nie negatywnego wpływu.
- Pamiętaj o regularnym nawadnianiu organizmu, zwłaszcza po posiłkach i kiedy odczuwasz suchość w ustach, wynikającą z niedostatecznego wydzielania śliny. Najlepszym napojem, który nawodni twój organizm jest woda. Niewskazane jest częste popijanie słodzonych napojów, soków owocowych czy herbaty z cytryną.
- Po posiłkach przez kilka minut żuj gumę bez cukru, zwłaszcza wtedy, kiedy nie masz możliwości umycia zębów. Żucie gumy pomaga oczyścić zęby z resztek pożywienia i sprzyja obfitszemu wydzielaniu śliny.
- Dbaj o higienę jamy ustnej. Staraj się myć zęby po każdym posiłku. Po spożyciu jednak produktów zawierających kwasy (słodzone napoje, soki owocowe, owoce) należy najpierw wypłukać usta wodą lub płynem do płukania i dopiero po pewnym czasie umyć zęby, gdyż szczotkowanie zębów poddanych działaniu kwasów uszkadza szkliwo.
- Nie zapominaj o regularnych wizytach u dentysty.
źródło: zdrowie.pap.pl
Komentarze