PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Białe zęby - tych produktów trzeba unikać

Autor: miro • Źródło: ms
25-04-2022, 07:41
Białe zęby - tych produktów trzeba unikać Kawa, herbata, tytoń, barwione napoje gazowane - wrogowie białego uśmiechu Fot. AdobeStock
Prawdą jest, że na kolor zębów składa się bardzo wiele czynników, także uwarunkowania genetyczne, nie wolno zapominać jednak również o odpowiedniej diecie i wyeliminowaniu używek. Bez tego trudno uniknąć przebarwień na zębach.
  • Bez rzucenia palenia papierosów nawet zabiegi wybielające zęby będą mało skuteczne
  • Do najbardziej szkodliwych dla barwy zębów należą słodkie napoje, zwłaszcza zawierające dużą ilość sztucznych barwników
  • Za szczególnie niebezpieczne dla koloru zębów uważane są barwione lizaki, landrynki i żelki

Wróg białych zębów  - papierosy

Niekwestionowanym królem tej mało łaskawej listy są oczywiście papierosy. Zawierają one szkodliwe substancje, które m.in. są odpowiedzialne za powolny, ale systematyczny proces żółknięcia zębów.

Jedynym rozwiązaniem jest rzucenie palenia, w przeciwnym przypadku nawet zabiegi wybielające będą mało skuteczne i uśmiech pozostanie nieatrakcyjny.

Wróg białych zębów  - niewłaściwa dieta

Nieprzyjacielem, a czasem nawet zaciekłym wrogiem pożądanej bieli zębów mogą być też niektóre pokarmy i napoje. To, co spożywamy i pijemy ma ogromny wpływ na powstawanie przebarwień na zębach. Winowajcami są barwniki zawarte w pokarmach, które z czasem mogą prowadzić do zmiany koloru zębów.

Oczywiście zmiana nigdy nie zachodzi z dnia na dzień. Jest to proces, ale na efekty długotrwałej niewłaściwej diety w połączeniu np. z zaniedbywaniem higieny jamy ustnej nie trzeba długo czekać. Z dużą pewnością można przyjąć, że zęby nie będą tak białe, jakbyśmy sobie tego życzyli.

Produkty, napoje i pokarmy, których trzeba unikać, chcąc zachować piękny uśmiech.

Wróg białych zębów  - słodkie, barwione napoje

Żadną niespodzianką nie jest raczej to, że do najbardziej szkodliwych napojów należą te słodkie, zwłaszcza zawierające dużą ilość sztucznych barwników.

Bardzo agresywnie działają one na szkliwo. Zawarty w nich cukier jest pożywką dla bakterii, które przetwarzają go w kwas, co w konsekwencji prowadzi do obniżenia poziomu pH w ustach i demineralizacji szkliwa, a od tego do powstania przebarwień na zębach dzieli już nas tylko krok.

Wróg białych zębów  - kawa, herbata

Niewskazane są również bardzo popularne w naszej kulturze takie napoje jak kawa, czy herbata. Warto ograniczyć ich spożycie, a jeśli nie jest to możliwe można neutralizować zawarte w nich barwniki np. dodając do kawy mleko, które częściowo osłabi ich wpływ.

Współwinna powstawaniu przebarwień jest również herbata. Za najgroźniejszą i najbardziej barwiącą uznawana jest herbata czerwona.

Wróg białych zębów  - alkohol

Śnieżnobiałemu uśmiechu nie sprzyjają też alkohole. Wśród alkoholi wrogiem numer jeden jest zdecydowanie czerwone wino. Ma ono zazwyczaj kwaśny odczyn i zawiera sporo barwników, co zawsze jest impulsem do powstawania przebarwień.

Oczywiście żaden napój spożywczy nie ma takiej mocy, by w trybie natychmiastowym doprowadzić do zmiany koloru zębów, ale ich nadużywanie przez dłuższy okres może się już do tego wydatnie przyczynić - mówi dr. Romana Markiewicz-Piotrowska z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz.

Wróg białych zębów  - słodycze

Oprócz napojów na nieestetyczny wygląd zębów mają wpływ również niektóre pokarmy.

Tu przodują w szczególności produkty kwaśne i sztuczne, ale pierwszą pozycję zajmują zdecydowanie uwielbiane przez większość osób słodycze. Zasada działania jest taka sama, jak w przypadku słodkich napojów. Cukry są przetwarzane przez bakterie w kwasy, które osłabiają szkliwo i pozwalają barwnikom wnikać w głąb zębów.

Za szczególnie niebezpieczne uważane są barwione lizaki, landrynki i żelki. Białemu kolorowi zębów nie sprzyjają również wspomniane kwaśne potrawy. One także osłabiają szkliwo, przez co ząb staje się bardziej podatny na przebarwienia.

Warto pamiętać, że kwaśnych potraw lepiej nie łączyć z pokarmami bogatymi w naturalne barwniki. Do tej grupy zaliczamy m.in., buraki, jeżyny jagody, maliny oraz wiśnie. Zawarte w nich barwniki nie są tak agresywne, jak chemiczne, ale mimo wszystko mogą przyczynić się do powstania przebarwień. Na szczęście efekt krótkotrwały i bardzo szybko można je zmyć z zębów.

Przyjaciel białych zębów  - higienizacja

Jeśli staramy się przestrzegać powyższych zasad, a przebarwienia na zębach, pomimo tego nie ustępują, warto przeprowadzić higienizację.

- Higienizacja to proces, na który składają się cztery ważne etapy: skaling, piaskowanie, polishing i fluoryzacja.

Pierwszy etap ma na celu pozbycie się kamienia nazębnego:
drugi – usunięcie osadów, przebarwień i pozostałych drobin kamienia nazębnego;
trzeci –ma sprawić, żeby zęby były gładkie;
czwarty - wzmocnienie szkliwa.

W zależności od potrzeb i stylu życia higienizacja powinna być wykonywana co 3 do 12 miesięcy – tłumaczy dr. Romana Markiewicz – Piotrowska.

- Bardzo ważna jest regularność przeprowadzania zabiegów. Dzięki niej będziemy mogli zapomnieć o kamieniu nazębnym, płytce bakteryjnej czy właśnie przebarwieniach – dodaje ekspert.

Przyjaciel białych zębów  - woda

- Najbezpieczniejsza dla naszych zębów jest woda. Jest neutralna i nie powoduje żadnych przebarwień. Oprócz tego pobudza wydzielanie śliny, która wyrównuje pH w ustach i sprawia, że kwasy, które uszkadzają szkliwo są neutralizowane – dodaje Romana Markiewicz - Piotrowska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH