PARTNER PORTALU
partner portalu partner portalu

15 maja Światowy Dzień Zdrowia Ortodontycznego. Wady zgryzu mogą m.in. prowadzić do migren

en
15-05-2022, 08:30
15 maja Światowy Dzień Zdrowia Ortodontycznego. Wady zgryzu mogą m.in. prowadzić do migren 15 maja obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia Ortodontycznego Fot. Shutterstock
Wyprostowanie zębów  nie tylko poprawia wygląd, to przede wszystkim zmniejszenie ryzyka innych problemów ze zdrowiem. Wady zgryzu mogą prowadzić do uporczywych migren. Ale nie tylko
  • 15 maja został ustanowiony Światowym Dniem Zdrowia Ortodontycznego
  • Nawet co drugi Polak powinien być leczony ortodontycznie,  nieprawidłowości zgryzu są bardzo częste
  •  Według WHO wady zgryzu są trzecim, po próchnicy i chorobach przyzębia, najbardziej rozpowszechnionym problemem zdrowotnym jamy ustnej
  • Nieleczenie wad zgryzu zwiększa ryzyko innych problemów stomatologicznych, oraz kłopotów ze zdrowiem ogólnym

Według danych epidemiologicznych nawet do 60 proc. Polaków ma nieprawidłowy zgryz. Wadą zgryzu jest każda nieprawidłowość dotyczącą budowy, liczby czy położenia zębów, która może skutkować zaburzeniami funkcjonalnymi lub estetycznymi. To na przykład, widoczne podczas uśmiechu, nierówno ustawione zęby czy trudności w gryzieniu pokarmów. Typowe wady z powodzeniem leczone są w gabinetach ortodontycznych. 

Według badania CBOS, aż 87 proc. Polaków przywiązuje do wyglądu dużą wagę, zatem nieprawidłowy zgryz może być dla nich dużym estetycznym problemem. Tyle że estetyka twarzy  (choć wpływa na nasze relacje społeczne i zawodowe) nie jest najważniejsza.

Nieleczone wady zgryzu to problemy ze zdrowiem. Jakie?

Nasilona próchnica
Zęby nadmiernie stłoczone, krzywe, są trudniejsze do oczyszczenia, niż prawidłowo ustawione w szczęce. I to w gruncie rzeczy powinien być pierwszy powód, dla którego tak ważne jest usunięcie wady zgryzu. Regularne szczotkowanie i nitkowanie zębów w przypadku pewnych wad zgryzu nie jest odpowiednio skuteczne, zatem próchnica szybciej się rozwija, gromadzi się kamień, powstają procesy zapalne prowadzące do chorób przyzębia.

Szybsze ścieranie zębów
Innym problemem, powodowanym przez wady zgryzu, jest nasilona erozja zębów. Niewłaściwie ustawione zęby mogą nadmiernie się ścierać, ale też niekiedy wada zgryzu prowadzi do pękania zębów, naprężeń w szczęce, czasami nawracającego bólu głowy, bólu stawu skroniowo-żuchwowego.  Zgodnie z zasadą, że lepiej zapobiegać niż leczyć, zalecane jest  wczesne leczenie wad zgryzu. Najlepiej zanim dojdzie do ekstremalnego starcia zębów i poważnych problemów z dziąsłami.

Wady zgryzu to większe ryzyko chorób przyzębia. Także chorób z nimi powiązanych

Problemy z dziąsłami
Wady zgryzu pozostawione bez leczenia mogą prowadzić do cofania się linii dziąseł, uszkodzeń tkanki dziąseł, a nawet utraty zębów i ubytków kości.  W przypadku dzieci wady zgryzu wpływają także na rozwój twarzoczaszki i oczywiście atrakcyjność twarzy. Ortodonta wykorzystuje wiedzę i umiejętności oraz współczesne technologie, które pozwalają usunąć wadę , ustawić zęby i szczęki we właściwej pozycji, a twarzy nadać lepszy wygląd.

Z powodu gorszej higieny jamy ustnej pacjenci z dużą wadą zgryzu mogą w dłuższej perspektywie być bardziej narażeni na choroby przyzębia, a te prowadzić mogą do do chorób neurodegeneracyjnych mózgu takich jak demencja czy choroba Alzheimera oraz problemów kardiologicznych. Zatem leczenie ortodontyczne nie tylko zapobiega poważnym kłopotom ze zdrowiem stomatologicznym ale także ze zdrowiem ogólnym.

Ból żuchwy i migreny. Kłopoty ze snem 
U niektórych pacjentów w związku z nieprawidłowym ułożeniem zębów pojawiają się naprężenia w stawie żuchwiowo-skroniowym co prowadzi do bólu żuchwy i migren, a także problemów z wysypianiem się. Takie codzienne aktywności jak mówienie, jedzenie czy szczotkowanie zębów bywają przy wadzie zgryzu, w niektórych przypadkach także na tyle bolesne, że pacjenci sięgają po środki przeciwbólowe.

Gorsze odżywienie organizmu
Krzywe przedni zęby oznaczają trudności z gryzieniem mięsa lub twardych pokarmów. To z kolei prowadzi do niedoborów różnych składników, ponieważ pacjent unika jedzenia, którego spożywanie  sprawia mu trudność.

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH