PARTNER PORTALU
partner portalu partner portalu

Słodycze na Wielkanoc - jak zminimalizować ryzyko próchnicy?

Autor: miro • Źródło: ms
17-04-2022, 08:13
Słodycze na Wielkanoc - jak zminimalizować ryzyko próchnicy? Słodkie można jeść, ale z głową Fot. AdobeStock
Suto zastawiony stół, w dużej mierze łakociami, to niestety synonim Świąt Wielkanocnych. Konsekwencje to dodatkowe kilogramy i zagrożenie próchnicą. Kilogramy można zgubić, ale próchnicy należałoby raczej unikać jak ognia. W jaki sposób?
  • Jeść słodycze trzeba z głową, wówczas zagrożenie próchnica będzie mniejsze
  • Pierwsza rada: jeść słodycze nawet w większych ilościach, ale rzadziej
  • Druga rada: nie jeść słodyczy przed snem 

Słodycze zabójcze dla zębów

Dr Catherine Tannahill, dyrektor w Portman Dental Care (Wlk. Brytania) zapewniła, że dentyści nie są po to, aby odradzać delektowanie się słodkimi smakołykami podczas Świąt Wielkanocnych.

- Stosując przyjazne zdrowiu zasady w podjadaniu słodyczy, każdy może cieszyć się smakami wielkanocnymi ze znacznie mniejszym negatywnym wpływem na zęby – uważa Catherine Tannahill.

Dentystka przekonuje, że wielkanocne słodycze najlepiej spożywać przy okazji głównym dań.

Jak zminimalizować wpływ kwasów na szkliwo zębów

- Podczas jedzenia jama ustna jest poddawana atakowi kwasu, a to właśnie dlatego, że cukier przekształcany jest w kwas przez bakterie płytki nazębnej, a im wyższy poziom cukru w żywności, tym większa siła ataku.

Niekorzystana zmiana kwasowości trwa ok. 20 - 30 minut po jedzeniu, ale większość osób, które myją zęby pastą z fluorem dwa razy dziennie, może sobie poradzić ze zmianami kwasowości nawet przy pięciokrotnych posiłkach w ciągu dnia.

- Wielkanocne smakołyki mogą jednak prowadzić do niemal stałego ataku kwasu, ponieważ rodzinne biesiady trwają przez cały dwudniowy okres świąt.

- Zęby mogą się odbudowywać między atakami kwasów, ale jeśli ataki te są zbyt częste, szkliwo zębów nie mają szans na regenerację, a równowaga przechyla się w kierunku tworzenia ubytków.

Złote rady służące unikaniu próchnicy 

Zminimalizowanie częstości objadania się słodkimi smakołykami, a tym samym częstotliwości ataków kwasów, może zmniejszyć ryzyko pojawienia się próchnicy.

Jak zmniejszyć wpływ jedzenia wielkanocnych słodkości na zęby:
- jedz wielkanocne słodycze w trakcie podstawowego posiłku;
- częste podjadanie słodkich smakołyków jest bardziej destrukcyjne dla zębów niż jednorazowe większe dawki cukru;
- nie jedz słodkich potraw przynajmniej na godzinę przed snem (częścią naturalnej walki z atakami kwasów jest ślina, która pomaga przywrócić naturalny poziom Ph, podczas snu ilość śliny w ustach znacznie się zmniejsza, co oznacza gorsze warunki obrony przed atakiem kwasu na zęby).

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
dieta   próchnica   cukierki na próchnicę  

POLECAMY W SERWISACH