
- Spożywanie produktów mlecznych ma kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego ogólnego stanu zdrowia, a szczególnie jest ważne dla zdrowia kości
- Zbadano wpływ różnego rodzaju produktów mlecznych na zdrowie jamy ustnej
- Okazuje się, że spożywanie sera i innych produktów mlecznych może pomóc chronić zęby przed próchnicą

Czytaj więcej
Włókniak jamy ustnej. Co robić? Wskazówki ekspertaProdukty bogate w wapń. Ważne przez całe życie
Mleko i jego przetwory to świetne źródło wapnia, pierwiastka, który jest niezbędny dla wielu ważnych procesów metabolicznych. Organizm przechowuje dziewięćdziesiąt dziewięć procent tego minerału w kościach i zębach. Według zaleceń amerykańskiego National Institute of Health (NIH) codziennie należy spożywać od 200 mg do 1300 mg wapnia, w zależności od wieku.
Mleko i nabiał są dobre dla zębów z wielu powodów:
- zawierają kazeinę - białko, które tworzy film ochronny na powierzchni zębów, chroniąc szkliwo przed próchnicą
- są świetnym źródłem wapnia i fosforu, które naprawiają uszkodzenia zębów, powodowane przez kwasy produkowane przez bakterie
- w większości mają obojętne pH i mogą pomóc zneutralizować kwaśne lub słodkie jedzenie i napoje, warto więc spożywać nabiał po przekąsce lub posiłku
- pobudzają produkcję śliny.

Czytaj więcej
Kiedy pacjent dopuszcza się szalbierstwa. Co mu grozi?Nabiał walczy z próchnicą zębów
General Dentistry opublikowało ciekawe badanie, którego celem było sprawdzenie, który z produktów mlecznych może w największym stopniu chronić przed próchnicą.
Badanie objęło 68 osób w wieku od 12 do 15 lat. Badani zostali losowo przydzieleni do kilku grup. Naukowcy polecili pierwszej grupie jeść ser cheddar, drugiej grupie pić mleko, a trzeciej jeść jogurt bez cukru. Każda grupa spożywała swój produkt przez trzy minuty, a następnie przepłukiwała usta wodą.
Następnie wykonywano pomiar pH w ustach każdego uczestnika po 10, 20 i 30 minutach po jedzeniu. Jeżeli poziom pH jest niższy niż 5,5 to ryzyko rozwoju procesów niszczących szkliwo rośnie. Natomiast im wyższy poziom pH (powyżej 5,5), tym mniejsze niebezpieczeństwo rozwoju próchnicy.
Wśród osób, które spożywały mleko i jogurt bez cukru, nie zaobserwowano żadnych zmian w poziomie pH w jamie ustnej. Badani, którzy jedli ser, wykazywali jednak szybki wzrost poziomu pH w każdym przedziale czasowym. To sugeruje, że żółty ser ma właściwości zapobiegające próchnicy.
Wzrost poziomu pH po spożyciu sera mógł być konsekwencją zwiększonej produkcji śliny, co może być spowodowane intensywnym żuciem. Ponadto różne związki znajdujące się w serze mogą przywierać do szkliwa zębów i dodatkowo chronić zęby przed kwasem.
Zatem produkty mleczne są nie tylko zdrową alternatywą dla przekąsek bogatych w węglowodany i cukry, ale mogą być również uważane za środek zapobiegawczy przeciwko próchnicy.
Komentarze