Specjaliści od zdrowia apelują o rzetelne informowanie klienta o składzie alkoholu, szczególnie o ilości zawartego w nim cukru. Brytyjczycy podobnie jak Polacy mają problem z ograniczeniem spożywania cukru. I nie mniejsze problemy z próchnicą zębów.

Organizacja  Alcohol Health Alliance przebadała skład 30 butelek wina czerwonego, białego, różowego oraz proseco.  I okazało się, że wino może zawierać od 0 do 59 g cukru. Natomiast dietetyczne rekomendacje zalecają nie przekraczanie 30 g cukru dziennie.

Zatem zła wiadomość dla smakoszy wina brzmi:
- dwa kieliszki wina mogą zawierać niemal całą rekomendowaną dzienną dawkę cukru,
- dwa kieliszki najbardziej kalorycznego wina zawierają więcej kalorii niż hamburger z McDonalda,
- mało która butelka z wina ma na etykiecie podaną wartość energetyczną,
- żadna zaś nie ma na etykiecie informacji o ilości cukru.

Oczywiście przekraczanie dziennej dawki cukru z powodu picia wina, nie jest najgorszym skutkiem spożywania alkoholu, jednak ci którzy o zęby dbają, powinni i to brać pod uwagę.