PARTNER PORTALU
partner portalu partner portalu

Dlaczego trzeba jeść wasabi. Niesamowite właściwości

en
09-06-2022, 12:21
Dlaczego trzeba jeść wasabi. Niesamowite właściwości Wasabi nie tylko sprawdza się pod względem smakowym Fot. Shutterstock
Japoński chrzan - wasabi - znany jako  dodatek do sushi, powinien być polecany także z uwagi na jego właściwości daleko wykraczające poza walory smakowe.
  • Wasabi - japoński chrzan - tępi skutecznie bakterie powodujące próchnicę, czyli Streptococcus mutans
  • Izotiocyjaniany, które nadają mu ostry smak, równocześnie silnie hamują przywieranie bakterii do zębów i ograniczają ich namnażanie
  • Przeciwpróchnicowe działanie mają też orzechy nerkowca, zielona herbata, winogrona

Bakterie chrzanu nie lubią. Zwłaszcza powodujące próchnicę zębów

Niezwykle ostra w smaku zielona pasta z japońskiego chrzanu (Wasabia japonica) jest znana jako przyprawa do sushi. Okazuje się, że izotiocyjaniany - te same związki, które nadają mu pikantny, ostry smak, hamują również próchnicę. Izoiocyjaniany utrudniają bakteriom z gatunku Streptococcus mutans przywieranie do powierzchni szkliwa, zatem smakosze wasabi powinni mieć  zęby wolne od płytki nazębnej.

Ponadto wasabi silnie hamuje  rozwój bakterii i grzybów odpowiedzialnych za zatrucia pokarmowe.

Zielona herbata na straży zdrowia jamy ustnej

Wśród produktów spożywczych nie tylko chrzan japoński ma działanie profilaktyczne. Z badań wiadomo, że próchnicę zębów powstrzymują także  przeciwbakteryjne taniny (składnik winogron), polifenole zawarte w zielonej herbacie oraz kwas anakardiowy z orzechów nerkowca.

Zaleta wasabi, którą nadają mu izotiocyjaniany, ma też i wadę. Z powodu ostro gorzkiego smaku nawet jego szczypta  jest wyczuwalna, więc raczej trudno dodawać go do past do zębów. 

Mimo wszystko można zalecać pacjentom zwiększenie spożycia egzotycznego chrzanu.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
dieta   próchnica   bakterie   zdrowie jamy ustnej  

POLECAMY W SERWISACH