PARTNER PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

Dieta bezglutenowa szkodzi na zęby. Dlaczego?

Autor: nieck • Źródło: British Dental Journal
23-07-2022, 08:01
Dieta bezglutenowa szkodzi na zęby. Dlaczego? Wiele wyrobów bezglutenowych jest bogatych w cukier Fot. AdobeStock
Osoby, które spożywają produkty bezglutenowe, mimo że nie zdiagnozowano u nich celiakii lub nietolerancji glutenu, są w błędzie sądząc, że ich dieta jest lepsza dla zdrowia. Zwłaszcza zębów, jak wynika z badania przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii.
  • Osoby, które  kupują produkty bezglutenowe, mimo że nie chorują na celiakię, ani nie zdiagnozowano u nich nietolerancji glutenu,  niesłusznie uważają, że dobrze się żywią
  • Wyniki  brytyjskiego badania dowodzą, że taka dieta zawiera większe ilości cukru niż produkty zawierające gluten 
  • Produkty bezglutenowe zawierały średnio o 16-23 proc. więcej cukru niż produkty tradycyjne 

Moda na brak glutenu w żywności. Czy jest zdrowa dla zębów

W ciągu ostatniej dekady znacznie wzrosła liczba konsumentów stosujących dietę bezglutenową. Powodem jest ich przekonanie, że to zdrowsza żywność w porównaniu z tradycyjną. U większości tych konsumentów nie zdiagnozowano ani celiakii, ani nietolerancji glutenu czy pszenicy, 

Nie bez wpływu na ich decyzje jest zapewne marketing stosowany przez  producentów produktów bezglutenowych. Zachwalają swoje towary stosując hasła poruszające emocje, w stylu " dobre dla ciebie", podkreśla lek. dentysta Nicole Rothburn prowadząca praktykę stomatologiczną w Londynie, w pracy opublikowanej w British Dental Journal

Dentystka postawiła sobie za cel ocenić potencjalny wpływ, jaki produkty bezglutenowe mogą mieć na zdrowie jamy ustnej i zdrowie ogólne.

Dieta bez glutenu, za to bogata w cukier 

Dr Rothburn wraz z Ruth Fairchild z Department of Healthcare and Food w Cardiff Metropolitan University,  oceniły w sumie 50 wybranych  produktów (25  bezglutenowych i 25 zawierających gluten) dostępnych dla konsumentów w Wielkiej Brytanii.

Porównywany był  skład  każdego produktu, skoncentrowano się na węglowodanach, cukrach i wartości energetycznej. 

Okazało się, że wszystkie produkty bezglutenowe zawierały dużo kalorii, węglowodanów i cukru ogółem. Średnia zawartość cukru dla tych produktów wahała się od 2,5-37,0 g/100 g w porównaniu do 2,1-30 g/100 g w produktach zawierających  gluten.

Ponadto wszystkie produkty bezglutenowe były znacznie droższe w porównaniu z produktami tradycyjnymi.

 Zatem w rzeczywistości przekonanie, że żywność przeznaczona dla osób na specjalnej diecie jest  zdrowa,  nie ma podstaw, podsumowuje badaczka.

Bezkrytyczne stosowanie produktów bez glutenu. Dentyści mogą przed tym ostrzegać 

- Wiele osób wybierających produkty bezglutenowe w Wielkiej Brytanii nie potrzebuje ich z medycznego punktu widzenia. Tymczasem mogą mieć one niekorzystny wpływ na zdrowie jamy ustnej i zdrowie ogólnie. Ważne aby członkowie zespołu dentystycznego byli świadomi możliwych konsekwencji diety bezglutenowej, podkreśla dr Rothburn.

źródło: British Dental Journal

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
dieta   zdrowie jamy ustnej   cukier  

POLECAMY W SERWISACH