PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Dentysta namawia do jedzenia czekolady. Jakiej?

Autor: miro • Źródło: southwalesargus.co.uk
24-10-2022, 12:40
Dentysta namawia do jedzenia czekolady. Jakiej? Gorzka czekolada sprzymierzeńcem zębów Fot. AdobeStock
Dr Khaled Kasem, główny specjalista w sieci ortodontycznej Impress, uważa, że jest taki typ czekolady, który może nie tylko nie szkodzić, ale być wręcz korzystny dla zębów.
  • Dr Khaled Kasem zachęca pacjentów do jedzenia gorzkiej czekolady, która zawiera co najmniej 70 proc. kakao
  • Ciemna czekolada zawiera rozdrobnione łuski ziaren kakaowych, które hamują namnażanie bakterii powodujących próchnicę zębów
  • Najgorsza dla uzębienia jest mleczna czekolada z owocami, to one w takim zestawieniu mogą powodować najwięcej problemów dla zębów    

Czekolada, która jest bezpieczna dla zębów

Dr Kasem powiedział: To może być zaskoczeniem, że zachęcam pacjentów do jedzenia czekolady, jednak wiadomo, że gorzka czekolada ma wiele zalet, a przeciwdziałanie próchnicy jest jedną z nich.

Ortodonta dodał, że ciemna czekolada jest uważana za najlepszą dla zdrowia zębów, ponieważ pomaga zwalczać bakterie w jamie ustnej, które zamieniają cukier w kwas.

Gorzka czekolada, o ile zawiera co najmniej 70 proc. kakao i jest spożywana z umiarem, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie jamy ustnej. Ciemna czekolada zawiera rozdrobnione łuski ziaren kakaowych, które jak dowiedziono naukowo, hamują namnażanie się bakterii powodujących próchnicę zębów. Oczywiście innych czekolad należy się wystrzegać 

Jaka czekolada jest najbardziej niezdrowa?

Khaled Kasem uważa, że najgorsza dla uzębienia jest mleczna czekolada z owocami, to one w takim zestawieniu mogą powodować najwięcej problemów dla zębów. Dzieje się tak dlatego, że cukier w dużej dawce jest wchłaniany w suszone owoce. To one stanowią szczególnie niebezpieczny ładunek, sprzyjający rozwojowi próchnicy.

Poza tym w czekoladzie mlecznej (w o wiele większym stopniu przetworzonej niż gorzka) łusek ziaren kakaowych jest znacznie mniej. Czekolady biała i mleczna są znane ze swojej szczególnie wysokiej zawartości cukru i przy tym są najmniej pożywne ze wszystkich. Obie mają znacznie niższy procent kakao, a masa jest wypełniona mlekiem w proszku i dużą ilością cukru.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
ortodoncja   dieta   próchnica dzieci  

POLECAMY W SERWISACH