Cukierek z bakteriami zwycięży próchnicę?

Naukowcy zbadali próbki śliny pochodzące od 60 ochotników i oznaczyli liczbę występujących w nich bakterii Streptococcus mutans - informuje „Science Magazine". Następnie części uczestników eksperymentu podano miętowe cukierki zawierające bakterie L.paracasei. Innym - cukierki o podobnym smaku, ale bez „dodatku" bakterii. Wszystkim badanym po skonsumowaniu cukierków pobrano próbki śliny. Dodatkowo, wszyscy uczestnicy otrzymali jeszcze po trzy cukierki, które mieli zjeść tego samego dnia i dodatkowy, przeznaczony do zjedzenia następnego dnia rano, tuż przed pobraniem ostatniej próbki śliny do badań.
Co pokazały wyniki? Okazało się, że 75 proc. osób, które poczęstowano cukierkami zawierającymi bakterie L. paracasei miało wyraźnie obniżoną liczbę chorobotwórczych bakterii w jamie ustnej, w porównaniu z poprzednim dniem.
Jak wyjaśniają to naukowcy? Ich zdaniem zbudowana m.in. z cukrów ściana komórkowa bakterii L. paracasei nie ulega uszkodzeniu podczas uśmiercania mikrobów, a przyciąga za to bakterie S. mutans, które przyklejają się do niej i nie osiadają ponownie na zębach. Powstające w taki sposób bakteryjne kompleksy są łatwo usuwane z jamy ustnej podczas przełykania śliny. Naukowcy zauważyli, że obecność bakterii L. paracasei nie wyeliminowała całkowicie tych chorobotwórczych, jednak są przesłanki, iż ten sposósb może obniżyć ryzyko rozwoju próchnicy.
Warto przypomnieć, że bakterie L.paracasei to nic nowego. Naukowcy zauważyli, że znajdujące się w przetworach z mleka (np. kefirze czy jogurcie) bakterie Lactobacillus paracasei wiążą się z bakteriami powodującymi próchnicę, co zwiększa skuteczność oczyszczania powierzchni zębów przez ślinę. Połączone ze sobą, duże skupiska bakterii są po prostu łatwiej odrywane od powierzchni zębów i połykane. W żołądku neutralizuje je już kwas solny. Zjawisko to zaobserwowano początkowo badając występowanie próchnicy u szczurów laboratoryjnych.
Kiedy cukierki z antypróchniczymi bakteriami trafią na sklepowe półki? Nieprędko. "Science Magazine" zwraca jednak uwagę, na fakt, iż jeden z chorwackich producentów pasty do zębów, dodaje do testowego produktu szczepy bakterii L.paracasei. Pierwsze obserwacje naukowców są podobno bardzo obiecujące.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
-
Jaki SARS-CoV2 za dekadę?
techDENT -
Koronawirus 16 stycznia 2021 r.: 369 zgonów przy 7 412 zakażeniach
newsDENT -
LDEK: modyfikacje, uszczegółowienia i uzupełnienia
eduDENT -
Nagrodzona kampania "9 milionów powodów"
bizDENT -
Ilu Polaków bezobjawowo przechorowało COVID-19 - badanie ogólnokrajowe
newsDENT -
W 2020 r. ceny u dentysty wzrosły o 11,3 proc.
bizDENT -
UM we Wrocławiu dla studentów stomatologii
eduDENT -
Wymaganie zaszczepienia się przez pracowników – pozaprawne
lexDENT
-
Szczepionki przeciwko COVID-19: kto należy do grupy „zero”?
lexDENT -
Petycja o zwolnienie dentystycznych praktyk lekarskich z ZUS
lexDENT -
Lekarz dentysta i mały ZUS plus
lexDENT -
W szpitalach węzłowych szczepieni dentyści przeciwko COVID-19
newsDENT -
Z sądu: dentysta nie zawinił uszkodzenia nerwu trójdzielnego
lexDENT -
Dentyści wyłudzili pieniądze z Opolskiego OW NFZ
lexDENT -
Nowe druki recept pro auctore
lexDENT -
Koronawirus 3 stycznia 2021 r.: 61 zgonów przy 5739 zakażeniach
newsDENT
PRACA: OSTATNIE OGŁOSZENIA
-
lekarz dentysta
Trójmiasto, pomorskie -
lekarz dentysta
Włocławek, kujawsko-pomorskie -
lekarz dentysta
Olsztyn, warmińsko-mazurskie -
lekarz dentysta
Poznań , wielkopolskie