
- Prof. Jan Potempa znalazł się na liście TOP Uniwersytetu Stanforda, czyli w gronie 2 proc. najlepszych naukowców na świecie
- To uhonorowanie jego prac nad bakterią Porphyromonas gingivalis, sprawcą zapalenia przyzębia, ale też przyczyną innych poważnych problemów ze zdrowiem
- Prof. Jan Potempa odkrył m.in. powiązania między P. gingivalis i chorobą Alzheimera
Miejsce w światowej czołówce. Za badania nad bakteriami powodującymi paradontozę
Uniwersytet Stanforda we współpracy z wydawnictwem Elsevier i firmą SciTech Strategies tworzy dwa rankingi pracowników naukowych. Pierwszy bierze pod uwagę dorobek całej kariery naukowca (do końca 2021). Drugi dotyczy cytowań z roku kalendarzowego, w tym przypadku 2021.
W tym prestiżowym gronie znalazł się prof. Jan Potempa mikrobiolog i biochemik, kierownik Zakładu Mikrobiologii na Wydziale Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ.
Prof. Potempa od ponad 30 lat bada bakterie powodujące paradontozę. Jego odkrycia dały podstawy do pracy nad nowymi, skuteczniejszymi terapiami paradontozy oraz obniżenia ryzyka rozwoju chorób serca, stawów i choroby Alzheimera.
Wybitny badacz otrzymał m.in. Nagrodę Heisinga za opisanie związku chorób przyzębia z reakcjami autoimmunologicznymi.
Bakteria prowodyr wśród bakterii jamy ustnej
Na 300 gatunków bakterii, które tworzą biofilm w jamie ustnej to właśnie Porphyromonas gingivalis jest najbardziej szkodliwa dla zdrowia jamy ustnej.
Bakteria ta będąc nawet w niewielkiej ilości, potrafi zmienić florę bakteryjną na powierzchni zębów z dobrej w szkodliwą. Porphyromonas gingivalis prowokuje także inne bakterie do stymulowania odpowiedzi immunologicznej organizmu.
Bakteria może być obecna w naczyniach krwionośnych i płytce miażdżycowej, ale do tej pory nie rozstrzygnięto czy jest to przyczyna czy skutek rozwoju miażdżycy. U pacjenta z zaawansowaną paradontozą nawet podczas szczotkowania zębów, czy żucia jedzenia powstaje przejściowa bakteriemia.
Ostatnio największą sensacją jest związek chorób neurodegeneracyjnych mózgu i chorób przyzębia, czyli temat badań prof. Potempy.
Specyficzne białka produkowane przez P. gingivalis, czyli gingipainy mogą aktywować jedne białka a inne inaktywować i w ten sposób oszukiwać układ odpornościowy. Potrafią zmusić układ odpornościowy, by działał na korzyść bakterii, mówił badacz w wywiadzie dla infoDENT24.pl.
Komentarze