• Prof. Jan Potempa znalazł się na liście TOP Uniwersytetu  Stanforda, czyli w gronie 2 proc. najlepszych naukowców na świecie 
  • To uhonorowanie jego prac nad bakterią Porphyromonas gingivalis, sprawcą zapalenia przyzębia, ale też przyczyną innych poważnych problemów ze zdrowiem
  • Prof. Jan Potempa odkrył m.in. powiązania między P. gingivalis i chorobą Alzheimera

Miejsce w światowej czołówce. Za badania nad bakteriami powodującymi paradontozę

Uniwersytet Stanforda we współpracy z wydawnictwem Elsevier i firmą SciTech Strategies tworzy dwa rankingi pracowników naukowych. Pierwszy bierze pod uwagę dorobek całej kariery naukowca (do końca 2021). Drugi dotyczy cytowań z roku kalendarzowego, w tym przypadku 2021.

W tym prestiżowym gronie znalazł  się prof. Jan Potempa mikrobiolog i biochemik,  kierownik Zakładu Mikrobiologii na Wydziale Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ.

Prof. Potempa od ponad 30 lat bada bakterie powodujące paradontozę. Jego odkrycia dały podstawy do pracy nad nowymi, skuteczniejszymi terapiami paradontozy oraz obniżenia ryzyka rozwoju chorób serca, stawów i choroby Alzheimera.

Wybitny badacz otrzymał m.in. Nagrodę Heisinga za opisanie związku chorób przyzębia z reakcjami autoimmunologicznymi.

Bakteria prowodyr wśród bakterii jamy ustnej

Na 300 gatunków bakterii, które tworzą biofilm w jamie ustnej to właśnie Porphyromonas gingivalis jest najbardziej szkodliwa dla zdrowia jamy ustnej. 
Bakteria ta będąc nawet w niewielkiej ilości, potrafi zmienić florę bakteryjną na powierzchni zębów z dobrej w szkodliwą. Porphyromonas gingivalis prowokuje także inne bakterie do stymulowania odpowiedzi immunologicznej organizmu.

Bakteria może być obecna w naczyniach krwionośnych i  płytce miażdżycowej, ale do tej pory nie rozstrzygnięto czy jest to przyczyna czy skutek rozwoju miażdżycy. U pacjenta z zaawansowaną paradontozą nawet podczas szczotkowania zębów, czy żucia jedzenia powstaje przejściowa bakteriemia. 

Ostatnio największą sensacją jest związek chorób neurodegeneracyjnych mózgu i chorób przyzębia, czyli temat  badań prof. Potempy. 

Specyficzne białka produkowane przez P. gingivalis, czyli gingipainy mogą aktywować jedne białka a inne inaktywować i w ten sposób oszukiwać układ odpornościowy. Potrafią zmusić układ odpornościowy, by działał na korzyść bakterii, mówił badacz w wywiadzie dla infoDENT24.pl.