Żółty ser przeciwdziała próchnicy

Autor: Pozostałe źródła
11-06-2013, 00:01
Żółty ser zapobiega próchnicy zębów oraz zapaleniu dziąseł wynika z badań naukowców z Academy of General Dentistry. Wyniki badań zaprezentowali oni na łamach najnowszego wydania "General Dentistry".

Badanie zostało przeprowadzone na grupie 68 osób w wieku 12-15 lat. Nastolatkowie zostali podzieleni na trzy grupy, z których każda dostała do zjedzenia ser cheddar, jogurt bez cukru, lub mleko. Po trzech minutach uczestnicy eksperymentu wypłukali usta i w odstępach 10, 20, 30 minut od posiłku zbadano im poziom pH w ustach. Okazało się, że u osób, które jadły ser - w przeciwieństwie do pozostałych uczestników badania - pH wzrosło i długo utrzymywało się na wysokim poziomie.

Zdaniem naukowców stało się tak dlatego, że ser neutralizuje kwasy osadu nazębnego i podnosi pH płytki nazębnej. Poza tym na skutek żucia stymuluje wytwarzanie śliny, która zabezpiecza przed obniżeniem pH. Dodatkowo żółty ser zawiera fosforany, które wzmacniają szkliwo poddawane niekorzystnemu działaniu kwasów.