Dentysta weganin z krwi i kości

ms
22-07-2021, 14:22
Knajpka wegańska z fast foodami Grilled! uruchomiona została w północnej części Brooklynu przez dentystę. Prawdopodobnie to pierwszy nie tylko w Nowym Jorku, ale i na świecie tego typu lokal prowadzonym przez dentystę.

Dentysta restauratorem 

Właścicielem Grilled! jest Andrew DellaPietra dentysta, przedsiębiorca i aktywista wegański. Grilled! znajduje się obok Bushwick Dental Group, gabinetu dentystycznego należącego do DellaPietra. Lokal ten to nie pierwsza aktywność dentysty na polu promowania weganizmu i praw zwierząt.

DellaPietra zaczął praktykować stomatologię na początku lat 90. Prawie 20 lat później, po udziale w Narodowej Konferencji Praw Zwierząt (NARC) w Waszyngtonie w 2009 r. przeszedł na weganizm.

Dentysta ortodoksyjnym weganinem 

- Kilkanaście lat temu byłem wielkim fanem Whale Wars, programu na Animal Planet, który prezentował wysiłki Sea Shepherd Conservation Society przeciwko wielorybnictwu na Oceanie Antarktycznym – wspomina DellaPietra.

- Wszedłem na ich stronę internetową i dowiedziałem się, że będą uczestniczyć w NARC. Uważałem się za miłośnika zwierząt, więc postanowiłem pojechać. To tam poznałem przerażające historie zwierząt hodowlanych. Opuściłem konferencję głęboko poruszony cierpieniem zwierząt – czy to z powodu jedzenia, mody, rozrywki czy eksperymentów.  Przyrzekłem zrobić wszystko, co w mojej mocy, aby ulżyć ich cierpieniu. Moja walka o wyzwolenie zwierząt trwa nadal – mówi dentysta.

Wegański wystrój gabinetu stomatologicznego

Tuż obok Grilled!, w gabinecie dentystycznym DellaPietry są duże, murale przedstawiające wegańskie przesłanie (takie jak „Go Vegan” i „Dairy Kills”). Podobne obrazy można zobaczyć w pomieszczeniach kliniki dentystycznej. W poczekalni znajdują się wegańskie zestawy startowe, broszury informacyjne organizacji non-profit Vegan Outreach, interaktywne książki dla dzieci i egzemplarze magazynu VegNews.

Dentysta promuje niedrogie wegańskie jedzenie

Należący do dentysty lokal gastronomiczny serwuje niedrogie, roślinne potrawy: klasyczne i podwójne burgery z pasztecików Beyond Meat, hot dogi z chili zrobione z Lightlife SmartDogs, kanapki i przekąski z kurczaka Gardein oraz nuggetsy z kurczaka BOCA. Oczywiście kurczak jest tylko z nazwy, bo potrawy nie zawierają mięsa.

Menu ustala Guillermo „Memo” Jaramillo, szef kuchni, który wcześniej pracował w Champs Diner – innym wegańskim lokalu na Brooklynie – i został zwolniony z powodu pandemii COVID-19.

Grillowany! oferuje również specjały, takie jak inspirowany kuchnią latynoską burger Arepa, który zawiera kotlet Beyond Meat na domowej, kolumbijskiej arepie (tortilla) zwieńczonej provolone (jednak mleko krowie), szynką roślinną i sekretnym różowym sosem.

Inne specjalności to:
Kolumbijski hot dog (Lightlife SmartDog) udekorowany sosem ananasowym, pokrojoną w kostkę cebulą i zmiażdżonymi chipsami ziemniaczanymi;
Cubano (wytwarzane z marynowanej wieprzowiny seitan (substytut mięsa), sera szwajcarskiego i pikli);
Choripan (zawierający Beyond Sausage skropioną musztardą i domowym sosem chimichurri).

Ceny wahają się od 2 USD do 9,75 USD i odzwierciedlają misję DellaPeitra: pomóc weganizmowi bardziej dostępnym (tańszym) menu.

- Podajemy ponad 100 posiłków dziennie, zarówno weganom, jak i nieweganom. Żaden z naszych produktów nie przekracza 10 dolarów i zawsze tak będzie. Chcemy, aby ludzie nie mieli żadnych barier w jedzeniu roślinnym - powiedział DellaPietra VegNews.