Najnowsze badanie naukowców z University of Pennsylvania na grupie pacjentów, którym usunięto zęby mądrości, prowadzą do zaskakujących wniosków. Opublikował je periodyk Chemical Senses.
- Wcześniejsze badania wskazywały jedynie na niekorzystny wpływ ekstrakcji na zmysł smaku. Powszechnie uważa się, że ten ujemny efekt zanika z czasem – powiedział kierujący badaniem prof. Richard L. Doty, ze Smell and Taste Center na University of Pennsylvania.
-Nowe badanie pokazuje, że funkcja smaku może w rzeczywistości nieznacznie poprawić się nawet w okresie do 20 lat od zabiegu ekstrakcji. To zaskakujące, ale i fascynujące odkrycie, które zasługuje na dalsze badania, aby lepiej zrozumieć, z czego ta zależność wynika i jakie kliniczne znaczenie może mieć – powiedział prof. Doty.
Prof. Doty i jego współpracowniczka Dane Kim, studentka trzeciego roku w University of Pennsylvania School of Dental Medicine, analizowali dane 1255 pacjentów, którzy przeszli ocenę chemosensoryczną w Penn's Smell and Taste Center w ciągu 20 lat.
W tej grupie tylko 891 pacjentów miało ekstrakcję trzeciego trzonowca.
Test chemosensoryczny obejmował pięć różnych stężeń sacharozy, chlorku sodu, kwasu cytrynowego i kofeiny. Polegał na wzięciu do ust próbki każdego z roztworów, po czym należało go wypluć. Badani określali jego smak, czy był słodki, słony, kwaśny czy gorzki.
Grupa osób, które przeszły ekstrakcję trzecich trzonowców była bardziej wyczulona na smak testowych próbek. a w każdej z grup na smak wrażliwsze były kobiety niż mężczyźni.
Generalnie osoby z usuniętymi trzecimi trzonowcami nawet po upływie długiego czasu od zabiegu mają bardziej (do 10 proc.) wyczulony zmysł smaku, w porównaniu do stanu sprzed ekstrakcji.
- Ekstrakcja trzeciego trzonowca ma pozytywny, długoterminowy, choć nieznaczny wpływ na funkcję kubów smakowych położonych na języku u niektórych osób – powiedziała Kim.
Naukowcy próbują wyjaśniać tę zmianę na dwa sposoby.
- Podczas zabiegu ekstrakcji zostają uszkodzone nerwy kubków smakowych z przodu jamy ustnej, ale w efekcie uaktywniają się nerwy docierające do kubków smakowych w tylnej części jamy ustnej, zwiększając ogólną wrażliwość na smak.
- Za zmianę odpowiada nadwrażliwość po uszkodzeniu nerwów obwodowych, będąca skutkiem zabiegu chirurgicznego, takiego jak ekstrakcja. To dobrze udokumentowany fakt w wielu badaniach.
Potrzebne są dalsze badania, aby określić mechanizm lub mechanizmy stojące za wyczuleniem zmysłu smaku pojawiającym się po usunięciu zębów trzecich trzonowych – powiedział prof. Doty.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.