Próchnicowe jaja wielkanocne

ms
05-04-2021, 11:44
Statystyczny Brytyjczyk na wielkanocne jaja wydaje 20 funtów. Na Wyspach spożycie czekolady w dni okołoświąteczne wzrasta kilkukrotnie - alarmują dentyści. Apele o wstrzemięźliwość są jednak bezskutecznie.

Zawartość cukru w typowym  jajku czekoladowym przekracza dzienne zapotrzebowanie dziecka  na cukier. Zwykle ten wielkanocny przysmak waży ok. 100 g i zawiera 50 g cukru. Te szczególnie okazałe  jajka to nawet dwutygodniowa porcja cukru.  

Co prawda wielkanocne jajka z czekolady jedzone są tylko przez kilka dni, ale zwyczaj ten pokazuje na ile dzieci (ale także i ich rodzice) przywykli do nadmiarowej ilości słodyczy w diecie.

W samej Wielkiej Brytanii produkcja jajek czekoladowych warta jest ponad 200 mln funtów w skali roku.  Tyle że usługi stomatologiczne z pewnością więcej, biorąc pod uwagę fakt, że dentyści na Wyspach Brytyjskich odnotowują 20 proc. wzrost liczby hospitalizacji dzieci do lat 10 z powodu rozległej próchnicy.

W dobie pandemii to dodatkowy problem, bo dostęp do stomatologów jest ograniczony.