Zmodyfikowany jogurt - zdrowy dla szkliwa

en
13-11-2020, 08:01
Prosty dodatek do jogurtu nie tylko zapobiega demineralizacji szkliwa ale także wspomaga regenerację niewielkich zmian na powierzchni tej najtwardszej warstwy zębów, informuje Journal of Dentistry.

Jogurty powszechne na półkach sklepowych zawierają zwykle dużo cukru, a ten jak wiadomo wspomaga procesy próchnicotwórcze. Dodanie te tego produktu mlecznego kompleksu fosfopeptydu kazeiny i amorficznego fosforanu wapnia (w skrócie CPP-ACP), skutecznie hamuje demineralizację szkliwa w warunkach laboratoryjnych. Tak wzbogacony jogurt jest bezpieczniejszy dla zębów, donosza naukowcy w pracy opublikowanej na łamach Journal of Dentistry.

Jogurt uchodzi za szybką, zdrową przekąskę, jednak nie każdy typ jogurtu spełnia te kryteria. Zwykle bowiem przetworzone jogurty z dużym dodatkiem cukru, kwasu mlekowego oraz bakterii produkujących kwas mlekowy, powodują znaczne nasilenie procesu demineralizacji szkliwa. Osoby które mają niski poziom higieny jamy ustnej i regularnie jadają jogurty są zagrożone próchnicą, podkreśla dr Peiyan Shen, z Melbourne Dental School przy University of Melbourne.

Dodatek chroniący przed próchnicą, czyli CPP-ACP, w przeciwieństwie do fluoru, może być dodawany do produktów spożywczych które zawierają cukier. Obecnie stał się już rutynowym składnikiem niektórych past do zębów i płynów do płukania ust, dostępnych na rynku. CPP-ACP jest bezpieczny i prawie nie wpływa na smak produktu, do którego został dodany.

W badaniu przeprowadzonym w Australii sprawdzano wpływ CPP-ACP na usunięte trzecie trzonowce, w warunkach laboratoryjnych. Zęby były eksponowane na działanie próbek sztucznej śliny i jogurtu firmy Danone z dodatkiem 0,2 proc. CPP-ACP lub 0,5 proc.  CPP-ACP w temperaturze 37° C przez dwa tygodnie. Codziennie wymieniano próbkę śliny i jogurtu na świeże. Ocena głębokości utraty szkliwa była wykonywana metodami obrazowania  TMR (Transverse Microradiography)

Okazuje się, że gdy sam jogurt bez dodatku powodował największe ubytki szkliwa w wyniku demineralizacji, to już dodatek  0,2 proc. CPP-ACP znacząco hamował ten proces, zaś 0,5 proc. nie tylko hamował demineralizację, ale powodował odwrócenie tego procesu (w ocenie naukowców w 13 proc.).

Więcej: Journal of Dentistry