Kiszona kapusta na próchnicę zębów

kan
15-06-2020, 10:07
Probiotyk wyprodukowany ze szczepu bakterii odkrytych w kiszonej chińskiej kapuście może skutecznie zapobiegać próchnicy zębów.

Naukowcy przebadali 14 typów kiszonek z rejonu Syczuan i wyizolowali 54 różne szczepy bakterii z rodzaju Lactobacilli. Wiele z nich miało pewien potencjał profilaktyczny ale  Lactobacilli plantarum K41 znacznie ograniczało występowanie i zaawansowanie próchnicy zębów.

Badanie prowadzono na modelach zwierzęcych zainfekowanych Streptococcus mutans, co bardzo przyspieszało procesy próchnicze niszczące zęby. Szczury były monitorowane przez kolejne 35 dni. Te zwierzęta, które otrzymały także dawkę L plantarum K41 miały o 20-30 proc. mniej zaatakowanych przez próchnicę zębów niż grupa kontrolna. 

W opinii naukowców, szczep L. plantarum K41 ograniczał także populację S. mutans o 98, 4 proc. Wyizolowane bakterie dobrze tolerują także środowisko bogate w kwasy i sól. Są zatem potencjalnym materiałem wyjściowym do produkcji profilaktycznych probiotyków.

Więcej: Frontiers in Microbiology