• jobDent jobDENT
    giełda pracy

    najnowsze oferty pracy

    Szukam pracy

  • kursDent kursDENT
    szukaj szkoleń

    najnowsze oferty szkoleń

PARTNER PORTALU
partner portalu

Żuj gumę, naprawdę warto

ms
19-01-2017, 10:04
Żuj gumę, naprawdę warto Guma do żucia zbawienna, gdyby nie ten skład (foto: pixabay)
American Dental Association rekomenduje żucie gumy, twierdząc, że jest to efektywny sposób prowadzenia walki o zdrowy uśmiech.

Próchnica
Żucie gumy stymuluje wydzielanie śliny, a ta jest nieodzowna w walce z chorobotwórczymi bakteriami, szczególnie tymi odpowiedzialnymi za procesy próchnicowe.

Kliniczne badania udowodniły, że żucie gumy bezcukrowej przez 20 minut po posiłku, może skutecznie zapobiegać procesom próchniczym – tak utrzymuje ADA. Oczywiście nie oznacza to, iż skuteczną walkę z próchnicą można ograniczyć tylko do żucia gumy. Niestety tak nie jest.

Rozwój mentalny
Dowiedziono, że żucie gumy zbawiennie wpływa na koncentrację, na szybkość podejmowania decyzji, usprawnia proces zapamiętywania.

Proces trawienia
Żucie gumy zawierającej ksylitol, tuż przed lub zaraz po posiłku, usprawnia procesy trawienne. W tym przypadku także główne znacznie przypisuje się wydzielaniu zwiększonej ilości śliny, która sprzyja reakcjom z udziałem enzymów trawiennych.

No i ten skład
To co może wzbudzać obawy to skład gum do żucia. Większość z nich wytwarza się z użyciem polimerów (poliizobutylenu (PIB) i polimerów winylowych  (PVA i PVAC). Polimery tworzą tzw. bazę, która zapewnia gumie odpowiednią konsystencję i łączy ze sobą wszystkie składniki.

Wśród substancji słodzących można znaleźć m.in.: sorbitol (E420), maltitol (E965), ksylitol (E967), mannitol (E421), acesulfam K (E950), aspartam (E951). Nie wszystkie uznawane są jako obojętne dla ludzkiego zdrowia.

Aspartam jest kolejnym kontrowersyjnym składnikiem gumy do żucia (200 razy słodszy od sacharozy). Bezpieczny dla diabetyków, ale maksymalna dawka aspartamu w ciągu doby to 40 mg na kilogram masy ciała.

SŁOWA KLUCZOWE
guma do żucia  

POLECAMY W SERWISACH