PARTNER PORTALU
partner portalu

Żuj a będziesz zdrowy

smn
25-01-2017, 10:14
Żuj a będziesz zdrowy Dokładne rozgryzanie pokarmu okazuje się bezcenne dla zdrowia (fot. pixabay)
Naukowcy dowodzą, że ten kto niedokładnie gryzie, łapczywie połyka posiłki, albo nie je twardych pokarmów, naraża się na choroby.

Pospieszne połykanie jedzenia do tej pory było źle widziane przez dietetyków, teraz okazuje się, że niedokładne przeżuwanie jedzenia ma jeszcze inne niemiłe konsekwencje - obniża zdolności organizmu do walki z infekcjami. Tylko pozornie obie te sprawy nie wiążą się ze sobą. Brytyjskie badania dowodzą, że w przeciwieństwie do jelita i skóry, w jamie ustnej to nie inwazja bakteryjnych intruzów, ale przeżuwanie stymuluje  produkcję komórek odpornościowych.

Żucie zaskakująco korzystne 
Naukowcy dowiedli, że proces rozdrabniania pokarmu zapoczątkowuje uwalnianie limfocytów Th17 w jamie ustnej, które chronią przed infekcją. Chociaż, jak podkreśla dr. Joanne Konkel z University of Manchester w Wielkiej Brytanii, sam mechanizm uwalniania komórek odpornościowych nie jest do końca jasny.

Siła mechaniczna występująca podczas żucia prowadzi do fizjologicznego ścierania zębów i uszkodzeń w jamie ustnej. Wychodząc z tego założenia dr Joanne Konkel rozpoczęła badania, które miały stwierdzić, czy te uszkodzenia odgrywają jakąś rolę w produkcji leukocytów Th17 .

Młode myszy były karmione miękkim, nie wymagającym gryzienia pokarmem przez 24 tygodnie. Po tym okresie dr Konkel mierzyła stężenie komórek Th17. Okazało się że na "miękkiej diecie" produkcja leukocytów bardzo się u tych gryzoni zmniejszyła. By sprawdzić, czy wynik ten nie jest przypadkowy, badaczka próbowała imitować skutki rozdrabniania twardego pokarmu, czyli ścieranie szkliwa i powstawanie drobnych uszkodzeń w jamie ustnej przez pocieranie wnętrza jamy ustnej myszy sterylnym bawełnianym aplikatorem. Zgodnie z jej oczekiwaniami tym razem produkcja leukocytów Th 17 nabierała tempa.  Dr Konkel wierzy, że konsekwencją dokładnego przeżuwania pokarmu jest ochrona przed chorobą.

Szkodliwe skutki przeżuwania nadmiernego
Jak to w życiu, we wszystkim potrzebny jest umiar.  Przesada w żuciu pokarmu, a więc i nadmiarowa produkcja komórek Th17 nie zawsze jest dla organizmu korzystna. Zbyt duże ilości leukocytów mogą zwiększać ryzyko chorób dziąseł lub paradontozy. Co więcej długa ekspozycja na fizjologiczne uszkodzenia powodowane przez przeżuwanie może nasilić paradontozę. A w każdym razie u myszy, bowiem gryzonie karmione przez 24 tygodnie twardym pokarmem miały nie tylko  bardziej starte zęby, ale też większy ubytek kości spowodowany paradontozą.  

Istnieje szansa że te odkrycia doprowadzą do nowego podejścia do terapii wielu przewlekłych chorób powiązanych z paradontozą. – Poznanie czynników regulujących reakcję odpornościową w tkankach jamy ustnej może ułatwić wypracowanie nowego podejścia do leczenia różnorodnych stanów zapalnych – podkreśla Konkel.

Więcej: medicalnewstoday.com

SŁOWA KLUCZOWE
zdrowie jamy ustnej   badania naukowe  

POLECAMY W SERWISACH