• jobDent jobDENT
    giełda pracy

    najnowsze oferty pracy

    Szukam pracy

  • kursDent kursDENT
    szukaj szkoleń

    najnowsze oferty szkoleń

PARTNER PORTALU
partner portalu

W jamie ustnej życie kwitnie

en
27-10-2017, 12:07
W jamie ustnej życie kwitnie Bakterie próchnicotwórcze ma każdy człowiek, a najbardziej zjadliwe co trzeci? (fot. pixabay)
Naukowcy przebadali skład biofilmu przestrzeni międzyzębowych zdrowych, wolnych od próchnicy pacjentów. Okazało się, że najbardziej patogenne próchnicotwórcze bakterie obecne są u co trzeciej osoby.

Przestrzenie międzyzębowe to wyjątkowo trudne do oczyszczenia miejsca, a więc jest tam obecnych wiele gatunków bakterii. Dlatego w tych właśnie miejscach zaczynają się stany zapalne dziąseł, paradontoza i zmiany próchnicowe.

Nie przypadkiem więc przestrzeń międzyzębowa stała się przedmiotem badań prowadzonych przez prof. Denisa Bourgeois z University Lyon Faculty of Dentistry we Francji. 

Na całym świecie jest ponad 2 mld przypadków nieleczonej próchnicy, choroba ta częściej dotyka młode osoby, poniżej 35 roku życia. Stąd badanie, w którym po raz pierwszy badano skład biofilmu międzyzębowego u osób w wieku 20-35 lat jest niezwykle potrzebne dla zrozumienia etiologii próchnicy powierzchni stycznych, napisał autor pracy opublikowanej w czasopiśmie PLOS One. 

Wśród uczestników badania było 15 mężczyzn i 10 kobiet.  Wszyscy mieli Indeks zdrowego jedzenia (Healthy Eating Index) na poziomie 80 lub wyższy i nikt z uczestników badania nie czyścił przestrzeni międzyzębowych. Co ciekawe, osoby te nie miały aktywnej próchnicy, wypełnień ani brakujących zębów.

Próbki biofilmu zostały pobrane z przestrzeni między zębami 15-16, 25-26, 35-36 oraz 45-46. Sprawdzano czy w nalocie są obecne, a jeśli tak to w jakich ilościach bakterie z gatunków Streptococcus, S. mutans, Lactobacillus, Enterococcus, Enterococcus faecalis oraz grzyba Candida albicans. 

Okazało się, że we wszystkich próbkach był Streptococcus i Lactobacillus, Enterococcus w 99 proc., S. mutans w 28 proc. zaś grzyb C. albicans w 11 proc. próbek biofilmu. 

Wyniki tego badania to kolejny argument za tym, że nawet bardzo dobry stan uzębienia nikogo nie zwalnia od szczotkowania i nitkowania zębów. 

Więcej: plos.org

Czytaj także: 
Naukowcy: bakterie próchnicotwórcze są mniej i bardziej zjadliwe
Próchnicy winne są najpierw geny a potem bakterie?
Naukowcy: każda część jamy ustnej ma swoje własne bakterie
Próchnica: jak bakterie krążą w rodzinie

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
zęby   badania naukowe   próchnica  

POLECAMY W SERWISACH